wiolawr Napisano 5 listopada 2009 Udostępnij #1 Napisano 5 listopada 2009 Rok temu zamontowaliśmy okna i nie zerwałam z nich tej folii ochronnej (zewnętrznej). Teraz gdy zaczęłam ją ściągac to okazało się że folia na słońcu skruszała i się rwie i kruszy a klej i tak zostaje na ramie okna. Klej to nie problem jakoś się zmyje ale jak pozbyc się tej folii. Skubię ją paznokciem ale to robota na parę lat. Ramy są w okleinie drewnopodobnej z fakturą~(mahoń) i nie mogę niczym ostrym skrobac bo zniszczę okleinę. Może ktoś ma jakiś sposób. Proszę - pomóżcie! Link do komentarza
ktaczal Napisano 7 listopada 2009 Udostępnij #2 Napisano 7 listopada 2009 Cytat Rok temu zamontowaliśmy okna i nie zerwałam z nich tej folii ochronnej (zewnętrznej). Teraz gdy zaczęłam ją ściągac to okazało się że folia na słońcu skruszała i się rwie i kruszy a klej i tak zostaje na ramie okna. Klej to nie problem jakoś się zmyje ale jak pozbyc się tej folii. Skubię ją paznokciem ale to robota na parę lat. Ramy są w okleinie drewnopodobnej z fakturą~(mahoń) i nie mogę niczym ostrym skrobac bo zniszczę okleinę. Może ktoś ma jakiś sposób. Proszę - pomóżcie! najlepiej poczekać na upały i odkleića klej usunąć przy pomocy wody w octem... Link do komentarza
wiolawr Napisano 7 listopada 2009 Autor Udostępnij #3 Napisano 7 listopada 2009 Cytat najlepiej poczekać na upały i odkleića klej usunąć przy pomocy wody w octem... Wydaje mi się że upały nie pomogą, bo ta folia się łuszczy i jest teraz jakby taka cieńsza i krucha, że nawet jak uda mi się podważyc kawałek żeby złapac i pociągnąc to odrazu się rwie. Link do komentarza
Redakcja Napisano 9 listopada 2009 Udostępnij #4 Napisano 9 listopada 2009 Niestety skutecznego i jednocześnie bezpiecznego sposobu nie ma. Użycie jakichkolwiek rozpuszczalników z reguły prowadzi do odbarwienia i uszkodzenia struktury okleiny. Link do komentarza
Vetrex Napisano 9 listopada 2009 Udostępnij #5 Napisano 9 listopada 2009 Wszystkie folie ochronne należy usuwać z profili PVC niezwłocznie po montażu - odpowiednia informacja powinna znajdować się na folii. W przypadku, gdy folia przez dłuży czas pozostawała na profilach, można działać jedynie wodą z dodatkiem delikatnych płynów np. do mycia naczyń, mydła. Stosowanie środków czyszczących powszechnie używanych w gospodarstwach domowych jak mleczka, pasty itp. może doprowadzić do trwałego uszkodzenia okleiny profili PVC Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się