Skocz do zawartości

Czy ocieplić ścianę 3warstwową?

Recommended Posts

Napisano
Ściany trójwarstwowe dają możliwość ułożenia dowolnej grubości ocieplenia przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej trwałości elewacji. Dodatkowe ocieplenie znacząco podnosi koszty budowy bez wyraźnej poprawy ciepłochronności a w przypadku ocieplenia "w murze" wełną mineralną istnieje niebezpieczeństwo wykraplania się pary wodnej jeśli elewacja nie będzie dostatecznie paroprzepuszczalna.
Napisano
Przeciwwskazań technicznych w tym wypadku nie ma żadnych. Wyłącznie wizualne. Przegroda robi się bardzo szeroka i okna zazwyczaj są bardzo głęboko osadzone.
Napisano
  Cytat

Czy w przypadku wykonania ściany zewnętrznej 3-warstwowej można dodatkowo ocieplić ścianę zewnętrzną w celu polepszenia współczynnika przenikania ciepła?

Rozwiń  

Tak, pod warunkiem, że w nie jest to ściana trójwarstwowa z powietrzną szczeliną wentylacyjną z otworami wlotowymi (nawiew i wywiew powietrza) w zewnętrznej ścianie osłonowej.

Tomasz Kwiatkowski
Napisano
Wybaczcie, ale ocieplanie ściany zewnętrznej w przypadku muru trójwarstwowego wydaje mi się pomysłem zabawnym. Pewnie autor nie napisał o jakiejś specyfice i to dlatego icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

Wybaczcie, ale ocieplanie ściany zewnętrznej w przypadku muru trójwarstwowego wydaje mi się pomysłem zabawnym. Pewnie autor nie napisał o jakiejś specyfice i to dlatego icon_smile.gif

Rozwiń  

To było poważne pytanie i ciekaw byłem opinii ekspertów na ten temat.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...