Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Zapewne tym, że o ile basen w ogrodzie jest realny dla sporej części mieszkańców domków jednorodzinnych, to basen w domu (kryty), jest już zabawą dla prawdziwych krezusów icon_smile.gif

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Tym, że o ile basen w ogrodzie jest realny dla sporej części mieszkańców domków jednorodzinnych, to basen w domu (kryty), jest już zabawą dla prawdziwych krezusów icon_smile.gif

Witam,

No właśnie, chociaż znam jednego z Nich( ma chatę z basenem krytym) , to koszty jakie są związane z eksploatacją takiego basenu są dla większości nie do pokrycia i ja się do nich zalczam, więc chociaż to klawa rzecz móc się popluskać we własnym basenie, to planując budowę domu nawet o tym nie myślałem.

pozdrawiam:

Darek
  • 3 tygodnie temu...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Jeśli basen to tylko dmuchany. Tylko na taki mnie stać! Człowiek nie ma szans popływać, ale... podczas pływania można się przecież utopić. Lepiej posiedzieć mocząc się beztrosko i posączyć drinka z obowiązkową parasolką icon_mrgreen.gif
Napisano
Dmuchanych basenów z osprzętem jest teraz cała masa. Niektóre są naprawdę spore i w niezłej cenie. Pewno niedługo zaczną się jakieś jesienne wyprzedaże icon_smile.gif A drinka wolę bez parasolki icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Czytam te teksty o basenach, ale żaden nie podaje potrzebnych mi informacji jak się go wykonuje. Wszędzie basen traktowany jest jakby sam się zrobił, a użytkownik musi tylko go obajerowac.
Jak izoluje się ścianki, czy wystarczy twardy styropian, jakie kleje do płytek trzeba zastosowac, jakie fugi?
Napisano
Cytat

Czytam te teksty o basenach, ale żaden nie podaje potrzebnych mi informacji jak się go wykonuje. Wszędzie basen traktowany jest jakby sam się zrobił, a użytkownik musi tylko go obajerowac.
Jak izoluje się ścianki, czy wystarczy twardy styropian, jakie kleje do płytek trzeba zastosowac, jakie fugi?

A ten tekst o basenach czytałeś? https://budujemydom.pl/wokol-domu/basen/a/8032-budowa-basenu-krok-po-kroku
Napisano
Niestety, ale ten tekst nic nie wnosi. Tam zalecają izolację zewnętrzną i słowem nie wspominają o kafelkach i fugach.
Nadal nie wiem, jakim materiałem zaizolowac basen od wewnątrz, czym kleic i fugowac.
Napisano
Dzięki. Dużo się dowiedziałem.
Teraz brakuje mi tylko jednej informacji. Czy można wyłożyc basen od wewnątrz twardym styropianem i dopiero na niego nakładac te wszystkie warstwy.
Pytam, bo znajomy ma do zrobienia niewielki basen wewnątrz budynku i chodzi mu głównie o uniknięcie ucieczki ciepła do fundamentów.
No i o szczelnośc, oczywiście.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Z tego co wyczytałam, basen to jednak bardzo skomplikowana budowla. Bardziej niż myślałam.

Bez egzaltacji, Jolka3 Inwestycja jak inwestycja! Ale kosztowna!
Napisano
Cytat

Daj kobiecie spokój! Niech się ekscytuje! A co tam icon_smile.gif

Obrońca uciśnionych? A basen to basen i nie ma co cudować. Wiadomo, że rzecz jest skomplikowana i kosztowna!
Napisano
A mnie fascynuje taka budowla... I już! Uważam, że to duże wyzwanie konstrukcyjne... A artykuł, który przeczytałam (częściowo icon_smile.gif ) tylko mnie w tym utwierdził!!!
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Moim zdaniem basen to wyższa półka. Trzeba najpierw postawić dom icon_smile.gif

Dlaczego? Wyobraźcie sobie jaki bajer! Pusta działka, a po srodku basen! icon_mrgreen.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Ja jestem zdecydowana na basen w ogrodzie ...-
niezbyt duzy (8 m) ale zawsze to cos ! icon_wink.gif

A masz już jakieś plany, rozwiązania techniczne... itp?
Napisano
sorry ! icon_redface.gif

niestety , nie moglam znalezc nic po polsku na ten temat...

(ale po zdjeciach na stronce tez sie mozna domyslec na jakiej zasadzie podgrzewana bedzie woda w basenie -i nie tylko icon_wink.gif)
Napisano
Moj basen bedzie mial powierzchni 30 m2 ,wiec powierzchnia solarow tez ok .30 m2 ...
Oczywiscie mozna wiecej zamontowac solarow (im wiecej tym lepiej).
Ze wzgledu na estetyke (nie chce na dachu domu ) bedzie tylko 28m2 - ale i tak starczy .
Solarow beda uzywane glownie do podrzewania wody w basenie icon_wink.gif
Napisano
Cytat

...alez oczywiscie ,ze sie prosi... tylko to dosyc droga inwestycja-
MImo wszystko sprobuje znalezc dobre rozwiazanie... icon_wink.gif

Dowiedz się o dotacje z gminy, moja dotuje do 70 % wartości instalacji, ale nie więcej niż 9 000. Dlatego ja będę zakładać, ale dopiero po przeprowadzce bo warunkiem jest meldunek i dom oddany do użytkowania.
Napisano
70 % to bardzo duzo -! icon_smile.gif

slyszalam ,ze cos tam dostaniemy... ile dokladnie -nie wiem : czas pokaze icon_wink.gif

(acia -zakladasz solary do ogrzewania wody czy do "produkowania" pradu !???
...bo ja chce tylko do wody icon_wink.gif )
Napisano
Cytat

70 % to bardzo duzo -! icon_smile.gif

slyszalam ,ze cos tam dostaniemy... ile dokladnie -nie wiem : czas pokaze icon_wink.gif

(acia -zakladasz solary do ogrzewania wody czy do "produkowania" pradu !???
...bo ja chce tylko do wody icon_wink.gif )

Do wody, żeby na okres letni wygaszać piec.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...