Skocz do zawartości

Napędy baram garażowych

Recommended Posts

Napisano
Wyposażenie bramy garażowej w napęd elektryczny sprawia, że nasze życie staje się wygodniejsze i bezpieczniejsze. Dlatego, aby uzyskać pełną satysfakcję z posiadania bramy z napędem, należy dobrać do bramy właściwy napęd.

Na dobór napędu ma wpływ wiele czynników. Podstawowe z nich to: rodzaj bramy, jej wymiar, ciężar oraz częstotliwość użytkowania. Są to podstawowe parametry, które określają typ napędu.

Dokonując dalszej weryfikacji, należy zwrócić uwagę jakie właściwości techniczne posiada napęd, tzn. jaka jest jego prędkość otwierania, czy zapewnia on niezawodne i bezpieczne użytkowanie, jaka jest oferta akcesoriów dodatkowych, pozwalających na dostosowanie sposobu otwierania bramy do potrzeb użytkownika.

Ważnym kryterium decydującym przy wyborze urządzeń, z których korzystamy na co dzień, powinno być bezpieczeństwo. Dlatego wybierając napęd do bramy garażowej, każdy inwestor powinien sprawdzić, czy został on przetestowany i certyfikowany na zgodność z wysokimi wymogami normy europejskiej 13241-1 z zakresu bezpieczeństwa. Przed przypadkowym przytrzaśnięciem w bramach z napędem zabezpiecza mechanizm automatycznego odłączenia, który powoduje, że brama po napotkaniu na nagłą przeszkodę natychmiast zatrzymuje się. Innym elementem, który sprawia, że czujemy się bezpieczniej, jest automatyczne ryglowanie bramy w szynie napędu. Podczas zamykania brama automatycznie się rygluje, co bardzo skutecznie zabezpiecza przed podważeniem. Ten system ryglowania jest mechaniczny, a więc działa także w razie braku prądu!

Stosując napęd do bramy w garażu bez drugiego wejścia, należy pamiętać o wyposażeniu napędu w awaryjne otwieranie bramy od zewnątrz, które umożliwi dostanie się do garażu np. w razie awarii prądu.

Warto też pamiętać, że nawet jeśli garaż nie jest podłączony do sieci energetycznej nie trzeba rezygnować z komfortu posiadania bramy z napędem. Umożliwia to napęd z przenośnym akumulatorem. Można go łatwo transportować i naładować w ciągu kilku godzin. Jak w telefonach komórkowych: akumulator ładuje się przy pomocy ładowarki podłączonej do gniazda sieciowego. Praktycznym uzupełnieniem jest bateria solarowa, którą łatwo montuje się do ściany lub na dachu garażu.
  • 2 lata temu...
Napisano
Zgadzam się tutaj z poprzednikiem i nie chcę powielać, ale moim zdaniem najważniejsze kwestie to właśnie : rozmiar bramy, ciężar, częstotliwość użytkowania. Znając moje wymagania, poszedłem do jednego z doradców i on w bardzo profesjonalny sposób pomógł mi dobrać coś odpowiedniego. Sam pewnie nie dałbym rady bo choć interesuję się elektroniką, to nie aż tak żeby samemu wybierać sobie napęd do bramy. Musisz wiedzieć czego chcesz, jakie masz oczekiwania - wtedy bez problemu znajdziesz coś dla siebie.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Jeśli schody prowadzą  do pomieszczenia technicznego lub gospodarczego, przepisy dopuszczają węższe rozwiązania.
    • Żadne z powyższych, trzymamy się projektu  Dzięki za komentarz, też jesteśmy przerażeni uwierz Po kilku dniach od zalania stropu, rozbieramy jego boczne szalunki. Łatwa praca, choć nie tak przyjemna jak podlewanie czyli pielęgnacja betonu. Zima coraz bliżej, oby tylko nie sypnęło teraz śniegiem i nie było mrozu. Wiadomo, że strop musi odstać swoje zanim będziemy ściągać stemple.    
    • I takie schody zrób. One się zakończą pod sufitem.  A belek nie ruszaj, będziesz miał motywację do dbania o wagę, żeby się zmieścić między belkami. 
    • Pytanie jest takie, że jeżeli tak to wykonam czy będzie dobrze? Rozstaw między belkami mam 62 cm, według prawa schody muszą mieć szerokość biegu min 80 cm, dlatego muszę to w jakiś sposób poszerzyć. Chyba że jest inna opcja która pozwoli na wykonanie węższych schodów.
    • Cześć, Widzę na forum sporo pytań od osób z naszego województwa, które mają problem ze znalezieniem wolnej i solidnej ekipy do wylewek. Często firmy z dużych miast nie chcą jechać na "prowincję", albo liczą sobie kosmiczne stawki za dojazd. Chciałem polecić firmę ZAMBUD, która robiła u mnie wylewki. Co ważne – robią kompleksowo: Dom: Wylewki maszynowe z mixokreta (zacierane mechanicznie na gładko, poziomowane laserowo). Garaż/Warsztat: Posadzki przemysłowe (beton utwardzany powierzchniowo – "talerzowany"). Rozmawiałem z właścicielem i potwierdził, że obsługują całe województwo kujawsko-pomorskie bez wyjątków. Wrzucam listę miejscowości, gdzie na 100% dojeżdżają (pytałem o to, bo polecałem ich też rodzinie w innych powiatach), może komuś ułatwi to szukanie: Główne miasta: Bydgoszcz, Toruń, Włocławek, Grudziądz, Inowrocław. Mniejsze miasta i miasteczka (dojeżdżają bez problemu): Aleksandrów Kujawski, Barcin, Brodnica, Brześć Kujawski, Chełmno, Chodecz, Ciechocinek, Dobrzyń nad Wisłą, Gniewkowo, Golub-Dobrzyń, Górzno, Izbica Kujawska, Jabłonowo Pomorskie, Janikowo, Kamień Krajeński, Kcynia, Koronowo, Kowal, Kowalewo Pomorskie, Kruszwica, Lipno, Lubień Kujawski, Lubraniec, Łasin, Mogilno, Mrocza, Nakło nad Notecią, Nieszawa, Nowe, Pakość, Piotrków Kujawski, Radziejów, Radzyń Chełmiński, Rypin, Sępólno Krajeńskie, Skępe, Solec Kujawski, Strzelno, Szubin, Świecie, Tuchola, Wąbrzeźno, Więcbork, Żnin. Moja opinia: Robota zrobiona czysto, szybko i co najważniejsze – równo (pod panele nie trzeba było lać samopoziomu). Mają własny sprzęt, pompy i zacieraczki. Dojazd w dowolne miejsce w Kujawsko-Pomorskim nie stanowił dla nich problemu, a pomiar i wycenę zrobili gratis. Jak ktoś szuka konkretnych fachowców w naszej okolicy, to śmiało dzwońcie do ZAMBUD. Pozdrawiam!  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...