Marcin123 Napisano 1 czerwca 2009 Udostępnij #1 Napisano 1 czerwca 2009 Dostałem wizualizację z moją przyszłą kuchnią. Nie podoba mi się. Wydaje mi się szara i nijaka, ale z kolei jakbym miał powiedzieć, co bym chciał tam widzieć to naprawdę nie wiem.Może coś doradzicie? Link do komentarza
SonSon Napisano 1 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 1 czerwca 2009 Rzeczywiście trochę szaro... a jakie będziesz miał tam kolory? Link do komentarza
ana09 Napisano 1 czerwca 2009 Udostępnij #3 Napisano 1 czerwca 2009 No kolorystyka dołująca... Poza tym będziecie musieli skakać po blacie by umyć okno. A gdzie będziecie mieli suszarkę na talerze? czy wszystko w zmywarce będziecie myć? Ja bym zrobiła podręczną suszarkę jeszcze nad zlewem... wiadomo jakiś kubeczek czy talerzyk szybko można opłukać Link do komentarza
kingaj Napisano 1 czerwca 2009 Udostępnij #4 Napisano 1 czerwca 2009 Cytat Dostałem wizualizację z moją przyszłą kuchnią. Nie podoba mi się. Wydaje mi się szara i nijaka, ale z kolei jakbym miał powiedzieć, co bym chciał tam widzieć to naprawdę nie wiem.Może coś doradzicie? Ta kuchnia, pomijając kolory bo to rzecz gustu, jest źle zaprojektowana. Jeśli się da, a u Ciebie się da, bo masz dużą kuchnię powinno wyglądać to tak:lodówka, za nią blat roboczy, za blatem zlew, za zlewem znów blat roboczy, za blatem kuchenka a za kuchenką jak jest miejsce znowu blat. Piekarnik można dać oczywiście na wysokości oczu w jakimkolwiek miejscu byłe nie przy lodówce.To co Ci zaproponowali jest karygodne: kto daje lodówkę koło piekarnika?? lodówka chłodzi a piekarnik grzeje. Nawet każdy dobrze zaizolowany piekarnik w czasie pracy oddaje ciepło a stojąc koło lodówki, tak jak u Ciebie, będzie ją grzał, przez co Twoja lodówka będzie musiała pobierać więcej prądu.W tej kuchni trzeba całkowicie zmienić układ poszczególnych sprzętów. Link do komentarza
acia Napisano 2 czerwca 2009 Udostępnij #5 Napisano 2 czerwca 2009 Zgadzam się z "Kingaj" ta kuchnia to pomyłka, niech Ci ją jeszcze raz przeprojektują zgodnie z zasadami ergonomii, a kolor to nie problem wystarczą dodatki, choć ja bym na pewno wybrała inne barwy, ale to rzecz gustu, a o tym się nie dyskutuje, Co do suszarki to na małe podręczne rzeczy starczy ociekacz, ja się tylko zastanawiam jak masz zamiar otwierać okno? Na zewnątrz? Bo do środka to raczej nie otworzysz kran Ci będzie przeszkadzał. W kuchni przydałaby się jeszcze wąska szafka typu cargo na potrzebne wiktuały - znacznie ułatwia życie. Kuchnia do poprawki!!!Pozdrawiam. Link do komentarza
Marcin123 Napisano 2 czerwca 2009 Autor Udostępnij #6 Napisano 2 czerwca 2009 Dzięki za cenne uwagi. faktycznie nie zwróciłem uwagi na to okno. Zlew musi być na środku okna, wówczas skrzydła będą mijać kran.Resztę uwag również wezmę pod uwagę. Jak będę miał nową wersję to pokażę. Cytat W kuchni przydałaby się jeszcze wąska szafka typu cargo na potrzebne wiktuały - znacznie ułatwia życie. Kuchnia do poprawki!!!Pozdrawiam. Jedna tak szafka jest zaplanowana (przy lodówce). Link do komentarza
gutdesign Napisano 6 czerwca 2009 Udostępnij #7 Napisano 6 czerwca 2009 Jeżeli to projekt z jakiegos studio kuchenego to uciekaj czym predzej Radze jednak zlecic projekt kuchni architektowi wnetrz. Link do komentarza
gutdesign Napisano 6 czerwca 2009 Udostępnij #8 Napisano 6 czerwca 2009 Masz tu mój projekt dosyć podobnej kuchni.g_design@vp.pl Link do komentarza
moja Napisano 13 lipca 2009 Udostępnij #9 Napisano 13 lipca 2009 Ja wymarzyłam sobie kuchnię drewnianą, z mnóstwem suszących się ziół, skośnym dachem. W dachu może być ono, oczywiście nie jedyne w pomieszczenia i wszystko w odcieniach brązu z drewna z dużymi słojami:) Taki jest mój plan i kiedyś go zrealizuję. Trzeba tylko uzbierać odpowiednie środku finansowe;) Póki co wynajmuję mieszkanie, więc budowanie własnego na razie tylko rozmyślam. Wydajemy się jednak, że żadna inna kuchnia nie mieści w sobie tyle ciepła i domowej atmosfery, co w drewnianym wystroju:) Link do komentarza
napoleonka Napisano 27 lipca 2009 Udostępnij #10 Napisano 27 lipca 2009 kurcze sam plan całkiem ok. nie zgadzam się z tym jak ktoś powiedział "trzeba będzie skakać po blatach, żeby umyć okno". ja z racji małej kuchni też mam taki układ blatu pod oknem i na prawdę nie utrudnia on życia tylko ułatwia bo dodatkowa powierzchnia. co do samej kuchni to bym takiej nie chciała-moda na nowoczesność aż w tak ostrej formie szybko się przeje i takie kuchnie za pare lat będą wyglądać jak te u naszych mam z czasów prl. może zostanę potępiona, może nie ale jak kuchnia to tylko z Ikea! Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 27 lipca 2009 Udostępnij #11 Napisano 27 lipca 2009 ja mam blat dokładnie pod oknem w taki sam sposób i zlew pod oknem, zawsze chciałam tak mieć Bardzo mi się takie rozwiązanie podoba. Nie mam żadnego ociekacza szafkowego (po co? przy zmywarce?). Kwestia frontów to rzecz gustu, każdemu podoba się coś innego, ja mam fronty bardzo proste ale drewniane. Mój projekt kuchni jest wynikiem naszych rozmów z panem ze studia które kuchnię nam robi, konsensus bardzo nam się podoba i nie wiem po co miałabym płacić za architekta wnętrz? Link do komentarza
acia Napisano 28 lipca 2009 Udostępnij #12 Napisano 28 lipca 2009 Cytat ja mam blat dokładnie pod oknem w taki sam sposób i zlew pod oknem, zawsze chciałam tak mieć Bardzo mi się takie rozwiązanie podoba. Nie mam żadnego ociekacza szafkowego (po co? przy zmywarce?). Kwestia frontów to rzecz gustu, każdemu podoba się coś innego, ja mam fronty bardzo proste ale drewniane. Mój projekt kuchni jest wynikiem naszych rozmów z panem ze studia które kuchnię nam robi, konsensus bardzo nam się podoba i nie wiem po co miałabym płacić za architekta wnętrz? Ja też nie widzę powodu, dla którego trzeba by było wzywać architekta wnętrz, jedna uwaga mi też bardzo podoba się zlew pod oknem, ale doszłam do wniosku, że go troszkę przesunę tak żeby kran nie przeszkadzał w otwieraniu okna. Chcę taki z wyciąganą wylewką, a one są dość wysokie i potem chyba szlak jasny by mnie trafił gdybym nie mogła otworzyć okna choćby nawet żeby je umyć. Ogólnie Twoja kuchnia bardzo mi się podoba, chociaż ja wolę piekarnik w słupku (tak żeby nie trzeba było się schylać przy zaglądaniu do środka), no i tak jak wcześniej pisałam zwróć uwagę na kran czy nie będzie kolidował z oknem.Pozdrawiam. Link do komentarza
Tomek 1978 Napisano 28 lipca 2009 Udostępnij #13 Napisano 28 lipca 2009 Cytat Dostałem wizualizację z moją przyszłą kuchnią. Nie podoba mi się. Wydaje mi się szara i nijaka, ale z kolei jakbym miał powiedzieć, co bym chciał tam widzieć to naprawdę nie wiem.Może coś doradzicie? Hej, to może pooglądaj sobie jak najwięcej zrealizowanych kuchni, żebyś wiedział co powiedzieć Na przykład tu masz kolorową: www.domoklik.pl/vtour/1147a tu www.domoklik.pl/contest/type_kuchnia jest w ogóle konkurs na najładniejszą kuchnię, więc już na pewno jakąś ciekawą obejrzysz! Powodzenia, i nie dawaj się przerobić projektantowi, tylko dlatego że on ma wykształcenie architektoniczne, a Ty nie! Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 28 lipca 2009 Udostępnij #14 Napisano 28 lipca 2009 dzięki Aciu:) ja też wolę piekarnik w slupku ale u mnie nie bylo szans tego slupka wstawic- nie bylo gdzie:) Link do komentarza
mirakula Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij #15 Napisano 9 grudnia 2009 mozna kupic taki kran ktory mozna wyciagac z bateria aby otworzyc na ościez okno Link do komentarza
dembi Napisano 1 kwietnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 1 kwietnia 2010 Mi wszystko zaprojektowali tak, że nie musiałam się martwić o nic, a na pierwszy rzut oka kuchnia wychodziła jak zwykły kwadrat, który pod ścianami będzie miał meble. Na początku myślałam, że nawet stołu nie będę miała gdzie postawić. Pomyślałam, że skoro nie mam żadnego ciekawego pomysłu, co z tym wnętrzem zrobić, to może warto byłoby skorzystać z pomocy jakiegoś projektanta. Fajny projekt mi zrobili, mi zostało tylko kupno wykończenia typu naczynia, rolety i takie tam inne mniej ważne rzeczy. Generalnie wszystko wyszło znakomicie. Link do komentarza
bobu62 Napisano 1 kwietnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 1 kwietnia 2010 Cytat mozna kupic taki kran ktory mozna wyciagac z bateria aby otworzyc na ościez okno Można trochę jaśniej sprecyzować? Link do komentarza
margaretka2002 Napisano 21 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 21 kwietnia 2010 Cytat Można trochę jaśniej sprecyzować? Po prostu wylewka jest skladana. Link do komentarza
Marcin123 Napisano 13 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #19 Napisano 13 sierpnia 2010 Mam kolejny projekt kuchni, nawet mi się podoba. Co o niej myślicie?Jeszcze nie mam dogranego oświetlenia. Czekam na propozycje... Link do komentarza
Supersaxo Napisano 13 sierpnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 13 sierpnia 2010 Marcin123 -a nie chcialbys kuchni z polwyspem albo inny kolor mebli ... ? Gutdesign- naprawde ladnie zrobiona jest ta kuchnia.. tylko do piekarnika nie chcialabym sie tak nisko schylac... Link do komentarza
Dream Napisano 14 sierpnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 14 sierpnia 2010 Wygląd mi się podoba, tylko niezbyt ergonomiczny. Z drugiej strony przy takim ustawieniu niewiele da się wykombinować,pod tym względem lepiej byłoby gdyby dało się zrobić kuchnię na planie "C" jak na jednej z pierwszych fotek. Link do komentarza
Gość stach Napisano 16 sierpnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 16 sierpnia 2010 Cytat Ta kuchnia, pomijając kolory bo to rzecz gustu, jest źle zaprojektowana. Jeśli się da, a u Ciebie się da, bo masz dużą kuchnię powinno wyglądać to tak:lodówka, za nią blat roboczy, za blatem zlew, za zlewem znów blat roboczy, za blatem kuchenka a za kuchenką jak jest miejsce znowu blat. Piekarnik można dać oczywiście na wysokości oczu w jakimkolwiek miejscu byłe nie przy lodówce.To co Ci zaproponowali jest karygodne: kto daje lodówkę koło piekarnika?? lodówka chłodzi a piekarnik grzeje. Nawet każdy dobrze zaizolowany piekarnik w czasie pracy oddaje ciepło a stojąc koło lodówki, tak jak u Ciebie, będzie ją grzał, przez co Twoja lodówka będzie musiała pobierać więcej prądu.W tej kuchni trzeba całkowicie zmienić układ poszczególnych sprzętów. Nie pisz tak kategorycznie, że ta kuchnia jest źle zaprojektowana!!! I że projekt jest karygodny!!!Proponowany przez Ciebie układ jest teoretycznie prawidłowy, blaty robocze powinny być wokół stanowisk roboczych, takich jak kuchenka, zlewozmywak, ale to gospodyni ma zaproponować miejsca, gdzie ma ona najczęściej najwięcej pracy wymagającej dużo miejsca. Inaczej sobie urządzi miejsce gospodyni zwykle kupująca 15 deko szynki pokrojonej w sklepie, a inaczej ta, która kupuje półtusze i przerabia je na swoje produkty!!!A co do ustawienia lodówki obok piekarnika - nie przesadzaj z tą izolacją i tak złym wpływem pracującej kuchenki na pracę lodówki... Wbudowywane piekarniki zą odpowiednio izolowane i konstruowane i ciepło z nich wyprowadzane jest raczej od przodu kuchenki - wywietrznik chłodzący po pieczeniu wydmuchuje chłodzące powietrze i tak do kuchni - wpływ na pracę lodówki jest podobny jak kuchenki oddalonej od niej o metr czy półtora. Żaden producent produkujący agd do wbudowywania w meble kuchenne nie umieszcza zastrzeżenia, aby nie montować ich produktów obok siebie. Bezpośredni wpływ jest prawie żaden, bo oprócz izolacji w sprzętach, pomiędzy nimi jest dwie warstwy materiału, z którego konstruowane są szafki. Osobiście uważam, że ten pierwszy projekt nie jest najgorszy Zamieniłbym tylko kolejność - lodówka w kącie, a słupek z piekarnikiem bliżej blatu roboczego obok zlewozmywaka. Link do komentarza
Marcin123 Napisano 16 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #23 Napisano 16 sierpnia 2010 Cytat Marcin123 -a nie chcialbys kuchni z polwyspem albo inny kolor mebli ... ? Inny kolor mebli będzie. Fronty będą ciemne, prawie czarne a blat biały w kwiaty (nie widoczne z daleka). Zobaczymy jak to wyjdzie. A gdzie ten wyspa mogła by być Twoim zdaniem? Cytat Wbudowywane piekarniki zą odpowiednio izolowane i konstruowane i ciepło z nich wyprowadzane jest raczej od przodu kuchenki - wywietrznik chłodzący po pieczeniu wydmuchuje chłodzące powietrze i tak do kuchni - wpływ na pracę lodówki jest podobny jak kuchenki oddalonej od niej o metr czy półtora. Dzięki za te słowa, bo się martwiłem, a innego sensownego rozwiązania w mojej kuchni nie widzę. Link do komentarza
Supersaxo Napisano 16 sierpnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 16 sierpnia 2010 Cytat Inny kolor mebli będzie. Fronty będą ciemne, prawie czarne a blat biały w kwiaty (nie widoczne z daleka). Zobaczymy jak to wyjdzie. A gdzie ten wyspa mogła by być Twoim zdaniem? Uwazaj z tymi ciemnymi frontami w tak malej kuchni... Wyspa wejdzie (na moje oko) - i moze nawet fajnie wygladac (mialbys akurat miejsce do picia kawki(albo innego trunku) dla dwoch osob )...i jeszcze odnosnie mebli :Nowoczesne meble kuchenne sa juz raczej bez uchwytow (super sprawa ,jesli masz male dzieci )- i takie wlasnie mebelki polecam jak najbardziej i ten pochlaniacz .... ...powinien byc zintegrowany z meblami ,ukryty -pod szafkami (przy gotowaniu sie wysuwa) - zajmuje wtedy mniej miejsca i ladniej wyglada w mniejszych kuchniach !(nie mam dobrego programu z bajerami ale i tak zrobilam Ci nowa kuchnie w wersji SUPER...saxo )(kolory mozna pozmieniac Of course -ale zostan raczej przy jasnych ...bedzie ladniej ) Cytat Dzięki za te słowa, bo się martwiłem, a innego sensownego rozwiązania w mojej kuchni nie widzę. Stach ma racje w tej kwestii przy okazji : w mojej kuchni piekarnik tez stoi obok lodowki Link do komentarza
Gość stach Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 17 sierpnia 2010 Cytat [...] i ten pochlaniacz .... ...powinien byc zintegrowany z meblami ,pod szafkami (przy gotowaniu sie wysuwa) - zajmuje wtedy mniej miejsca i ladniej wyglada w mniejszych kuchniach ![...] Tu pochłaniacz "rozbija" bryłę mebli i dobrze wygląda Pochłaniacz , o którym piszesz, lepiej wygląda przy zwartej zabudowie ściany meblami - jak piszesz - w mniejszych kuchniach.Ale wbrew pozorom nie zajmuje mniej miejsca, bo mechanizm pochłaniacza jest dość duży i zajmuje szafkę - ta widoczna część wysuwana to tylko niewielka część całego pochłaniacza Link do komentarza
Supersaxo Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #26 Napisano 17 sierpnia 2010 Cytat Ale wbrew pozorom nie zajmuje mniej miejsca, bo mechanizm pochłaniacza jest dość duży i zajmuje szafkę - ta widoczna część wysuwana to tylko niewielka część całego pochłaniacza -a ja jestem zdania ,ze jednak zajmuje mniej miejsca i wyglada bardziej estetycznie...Pokazuje jak (na dzien dzisiejszy ) wyglada to w mojej kuchni Link do komentarza
Gość stach Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #27 Napisano 17 sierpnia 2010 Otwórz tę szafkę nad wysuwaną częścią okapu, zrób zdjęcie i pokaż co jest nad wysuwaną częścią okapu Link do komentarza
Supersaxo Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #28 Napisano 17 sierpnia 2010 ...nie wiem czy to najlepszy pomysl ,zagladac do moich szafek kuchennych... ? (nie sprzatane od wiekow ) ---ale co tam, pokaze... Link do komentarza
Gość stach Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #29 Napisano 17 sierpnia 2010 Skoro tak już zaglądamy, to pokaż jaką przestrzeń zajmuje mechanizm okapu - masz wąską półeczkę na wspaniałe przyprawy, a dalej, ponad połowę szerokości szafki graty okapu Ale i tak jest tych gratów mniej, niż myślałem Chodzi mi o to, że wbudowywałem okap, nie pamiętam jakiej marki, który zajmował ok. 20 cm wysokości szafki mimo, że na zewnątrz wystaje, tak, jak u Ciebie 3-4cm. Link do komentarza
Supersaxo Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #30 Napisano 17 sierpnia 2010 Cytat Skoro tak już zaglądamy, to pokaż jaką przestrzeń zajmuje mechanizm okapu - masz wąską półeczkę na wspaniałe przyprawy, a dalej, ponad połowę szerokości szafki graty okapu Ale i tak jest tych gratów mniej, niż myślałem Chodzi mi o to, że wbudowywałem okap, nie pamiętam jakiej marki, który zajmował ok. 20 cm wysokości szafki mimo, że na zewnątrz wystaje, tak, jak u Ciebie 3-4cm. NO i musialam posprzatac -przez Ciebie ! Cala szafka (gora ,dol ) wyglada tak samo - 61/ 60 cm - a glebokosc 9 cm.Wysuwany "panel" okapu- 21 cm (!)Fakt ,ze okap musi byc gdzies schowany (wbudowany ) -tutaj kosztem szafki (glebokosc tylko 9 cm. ) - ale mam za to w domu miejsce na moje przyprawy i mniej sprzatania , hehe Link do komentarza
dodi Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #31 Napisano 17 sierpnia 2010 A pytanie z innej beczki gdzie znajde takie fajne programy do aranzacji kuchni lazienki itd. Wszystko ukladam w glowie i na jakis karteczkach ktore pozniej sie gubia i jak cos chce do czegos dopasowac to dupa! Dajcie namiar na jakis program najlepiej po polsku latwy do obslugi i z ladnymi mebelkami;D Link do komentarza
Supersaxo Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #32 Napisano 17 sierpnia 2010 ... ja mam do tego sketchup meble i deko wyszukiwalam w google (wpisujesz haslo typu " stol kuchenny" i sie wyswietla jakis 100 propozycji - potem to kopiujesz i wklejasz do programu ...) program jest bezplatny do pobrania ale po angielsku lub niemiecku : http://sketchup.google.com/ Link do komentarza
Gość stach Napisano 17 sierpnia 2010 Udostępnij #33 Napisano 17 sierpnia 2010 O, kurde, przyczyniłem się do posprzątania szafeczki Ale co by nie mówić, trochę przestrzeni ten mechanizm okapu z jego obudową zajmuje Komu jeszcze coś posprzątać Link do komentarza
kuchmiter Napisano 15 września 2010 Udostępnij #34 Napisano 15 września 2010 Cytat Mam kolejny projekt kuchni, nawet mi się podoba. Co o niej myślicie?Jeszcze nie mam dogranego oświetlenia. Czekam na propozycje... Tu masz swoją kuchnię:http://kuchenne.net/index.php/photos/82 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się