Skocz do zawartości

Sliwa renkloda

Recommended Posts

Napisano
Mam w ogrodzie kilkuletnią śliwę renklodę żółta. Trzy lata temu obficie obrodziła ostatnie dwa lata miała tylko pojedyncze owoce. Czy ktoś zna sposób na zachęcenie drzewa do owocowania.
Napisano
Cytat

Mam w ogrodzie kilkuletnią śliwę renklodę żółta. Trzy lata temu obficie obrodziła ostatnie dwa lata miała tylko pojedyncze owoce. Czy ktoś zna sposób na zachęcenie drzewa do owocowania.

A kiedy była ostatnio cięta?
Napisano
Śliwa renkloda najlepiej owocuje, jeśli rośnie na glebie żyznej, o poziomie wody gruntowej nie większym niż 130 cm.

Może więc warunki siedliskowe, w któych rośnie, jej nie odpowiadają?

Pozdrawiam!
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Śliwę renklodę należy przyciąć we wrześniu. Ale zbyt silne cięcie w 2-4 roku po posadzeniu drzewa może opóźnić owocowanie. Naginanie gałązek do poziomu przyspiesza owocowanie.

Nareszcie wiem, czemu moja śliwka nie owocuje. Już chciałem ją potraktować siekierką. Śliwa uratowana! Wrzesień blisko, zastosuję się do waszych rad icon_smile.gif Ciąć na początku, czy na końcu września?
Napisano
Cytat

Nareszcie wiem, czemu moja śliwka nie owocuje. Już chciałem ją potraktować siekierką. Śliwa uratowana! Wrzesień blisko, zastosuję się do waszych rad icon_smile.gif Ciąć na początku, czy na końcu września?

Koło 15-go września, przed nowiem księżyca.
Napisano
Cytat

Przed nowiem...
To naprawdę ma znaczenie?
icon_smile.gif

Tak. Tak samo jak siew czy zbiór w odpowiedniej fazie księżyca. Nie musisz w to wierzyć , ja też długo nie wierzyłem icon_twisted.gif
Napisano
Wielu pasjonatów ogrodnictwa rzeczywiście kieruje się cyklami księżycowymi. Początkowo uważałem to za dziwactwo, ale trochę poczytałem... i teraz zakładam, że coś w tym jest...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...