Rafał1504 Napisano 26 maja 2009 Udostępnij #1 Napisano 26 maja 2009 Mam w ogrodzie kilkuletnią śliwę renklodę żółta. Trzy lata temu obficie obrodziła ostatnie dwa lata miała tylko pojedyncze owoce. Czy ktoś zna sposób na zachęcenie drzewa do owocowania. Link do komentarza
awaria Napisano 26 maja 2009 Udostępnij #2 Napisano 26 maja 2009 Cytat Mam w ogrodzie kilkuletnią śliwę renklodę żółta. Trzy lata temu obficie obrodziła ostatnie dwa lata miała tylko pojedyncze owoce. Czy ktoś zna sposób na zachęcenie drzewa do owocowania. A kiedy była ostatnio cięta? Link do komentarza
HalinaKazimierz Napisano 28 maja 2009 Udostępnij #3 Napisano 28 maja 2009 Śliwa renkloda najlepiej owocuje, jeśli rośnie na glebie żyznej, o poziomie wody gruntowej nie większym niż 130 cm.Może więc warunki siedliskowe, w któych rośnie, jej nie odpowiadają?Pozdrawiam! Link do komentarza
HalinaKazimierz Napisano 2 czerwca 2009 Udostępnij #4 Napisano 2 czerwca 2009 Śliwę renklodę należy przyciąć we wrześniu. Ale zbyt silne cięcie w 2-4 roku po posadzeniu drzewa może opóźnić owocowanie. Naginanie gałązek do poziomu przyspiesza owocowanie. Link do komentarza
KAROI Napisano 23 sierpnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 23 sierpnia 2009 Cytat Śliwę renklodę należy przyciąć we wrześniu. Ale zbyt silne cięcie w 2-4 roku po posadzeniu drzewa może opóźnić owocowanie. Naginanie gałązek do poziomu przyspiesza owocowanie. Nareszcie wiem, czemu moja śliwka nie owocuje. Już chciałem ją potraktować siekierką. Śliwa uratowana! Wrzesień blisko, zastosuję się do waszych rad Ciąć na początku, czy na końcu września? Link do komentarza
awaria Napisano 24 sierpnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 24 sierpnia 2009 Cytat Nareszcie wiem, czemu moja śliwka nie owocuje. Już chciałem ją potraktować siekierką. Śliwa uratowana! Wrzesień blisko, zastosuję się do waszych rad Ciąć na początku, czy na końcu września? Koło 15-go września, przed nowiem księżyca. Link do komentarza
HalinaKazimierz Napisano 25 sierpnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 25 sierpnia 2009 Cytat Koło 15-go września, przed nowiem księżyca. Przed nowiem...To naprawdę ma znaczenie? Link do komentarza
awaria Napisano 26 sierpnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 26 sierpnia 2009 Cytat Przed nowiem...To naprawdę ma znaczenie? Tak. Tak samo jak siew czy zbiór w odpowiedniej fazie księżyca. Nie musisz w to wierzyć , ja też długo nie wierzyłem Link do komentarza
Jan_13 Napisano 30 sierpnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 30 sierpnia 2009 Wielu pasjonatów ogrodnictwa rzeczywiście kieruje się cyklami księżycowymi. Początkowo uważałem to za dziwactwo, ale trochę poczytałem... i teraz zakładam, że coś w tym jest... Link do komentarza
KAROI Napisano 31 sierpnia 2009 Udostępnij #10 Napisano 31 sierpnia 2009 Fakt, mój znajomy - pasjonat ogrodnictwa także mówi ciągle o cyklach księżycowych Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się