AnettOlsztyn Napisano 5 kwietnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 5 kwietnia 2009 Wybraliśmy AzalięDuża powierzchnia na dole (poddasza nie będziemy narazie robić)Jeden przewód kominowy (kominek-kotłownia)Prosty (bez "udziwnień", załamań) - energooszczędnyDach dwuspadowy - prosty, tani, energooszczędnyZmienimy tylko schody z kręconych na normalne. Link do komentarza
pawlakr Napisano 24 maja 2009 Udostępnij #2 Napisano 24 maja 2009 Cytat Wybraliśmy AzalięDuża powierzchnia na dole (poddasza nie będziemy narazie robić)Jeden przewód kominowy (kominek-kotłownia)Prosty (bez "udziwnień", załamań) - energooszczędnyDach dwuspadowy - prosty, tani, energooszczędnyZmienimy tylko schody z kręconych na normalne. witam Mam wybrany także projekt azalia i chce zmienić schodyJak umieściliście schody `normalne`. na jakiej ścianie Czy nie zabiorą zbyt dużo miejsca? Link do komentarza
Madzia0111 Napisano 29 czerwca 2009 Udostępnij #3 Napisano 29 czerwca 2009 Witam, my tez chcemy budować Azalie, jesteśmy zdecydowani na 99%. Czy ktoś może podać juz jakieś konkretne koszty? Chcemy budwać na kredyt i zastanawiam sie ile trzeba bedzie wziąść?. A tak poza tym to o co chodzi z tymi schodami czyżby tylko mnie podobały sie kręcone. A moze tu chodzi o cenę, przyznaję sie ze jeszcze nie mam pojecia jak sie kształtują ale przypuszczam ze pewnie krecone są droższe. Pozdrawiam Link do komentarza
AnettOlsztyn Napisano 1 lipca 2009 Autor Udostępnij #4 Napisano 1 lipca 2009 Cytat witam Mam wybrany także projekt azalia i chce zmienić schodyJak umieściliście schody `normalne`. na jakiej ścianie Czy nie zabiorą zbyt dużo miejsca? Jeszcze dokładnie nie wiemy, musimy skonsultować z jakimś architektem. Ale na dzień dzisiejszy mamy dwie opcje:1. między pokojem 5 a salonem, wejście od strony hallu2. schody w sieni, likwidacja WC Link do komentarza
AnettOlsztyn Napisano 1 lipca 2009 Autor Udostępnij #5 Napisano 1 lipca 2009 Cytat Witam, my tez chcemy budować Azalie, jesteśmy zdecydowani na 99%. Czy ktoś może podać juz jakieś konkretne koszty? Chcemy budwać na kredyt i zastanawiam sie ile trzeba bedzie wziąść?. A tak poza tym to o co chodzi z tymi schodami czyżby tylko mnie podobały sie kręcone. A moze tu chodzi o cenę, przyznaję sie ze jeszcze nie mam pojecia jak sie kształtują ale przypuszczam ze pewnie krecone są droższe. Pozdrawiam To że są droższe, to na pewno. Nas przekonała wygoda zwykłych, dość szerokich schodów, myślę że są bezpieczniejsze (np. dla dzieciaków, czy psa), no i po takich kręconych to chyba ciężko będzie jakieś meble wnieść Link do komentarza
Madzia0111 Napisano 2 lipca 2009 Udostępnij #6 Napisano 2 lipca 2009 Witam, przyglądam się tej "naszej" azalii i czytam o niej w necie i pojawiło mi sie pytanie. W Horyzoncie piszą o azalii ze ma niecałe 108 metrów użytkowych a to przecież jest tylko parter, dlaczego nie liczą całości, na innych stronach widziałam opisy do tego projektu mówiące o 153 metrach. Jest to dla nas bardzo ważna kwestia gdyż nie możemy przekroczyć 140 m chcemy wystąpić o dopłatę rządową. Może ktoś z Was wie jak to liczyć, pozdrawiam Link do komentarza
Madzia0111 Napisano 6 sierpnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 6 sierpnia 2009 hej, kupilismy projekt azalii, czekamy na pozwolenie na budowe, a co słychać u innych "azaliowiczów" Link do komentarza
AnettOlsztyn Napisano 27 sierpnia 2009 Autor Udostępnij #8 Napisano 27 sierpnia 2009 Cytat hej, kupilismy projekt azalii, czekamy na pozwolenie na budowe, a co słychać u innych "azaliowiczów" My także czekamy na pozwolenie, także do zimy moze doczekamy ;/Teraz jestesmy w trakcie ostatecznej decyzji, co do wyglądu parteru. 1. Projektant "wstawił" nam schody zabiegowe, co niestety poskutkowało likwidacją pokoju nr 5, ale za to sypialnia nr 6 ma teraz ponad 12 metrów. Na pewno zlikwidujemy osobne WC, które naszym zdaniem tak blisko zlokalizowane łazienki jest bez sensu, zamiast tego zrobimy tam szafę albo nawet jakiś schowek na odkurzacz czy coś w tym stylu (przyda sie na pewno .2. Zamurowaliśmy drzwi do kotłowni (piec będziemy mieli poza domem - w garażu)3. Wstawiliśmy okno w salonie (na ścianie bez okien)4. Na poddaszu wstawiamy okna szczytowe (może nawet takie do a'la balkonowe, do podłogi)5. Powiększona została łazienka (7,4 m)6. Myślimy jeszcze, aby kominek wcisnąć w róg salonuAmen Link do komentarza
Andy1972 Napisano 3 listopada 2009 Udostępnij #9 Napisano 3 listopada 2009 WitamMy zaczęliśmy w kwietniu fundamenty, a nadzień dzisiejszy są wstawione okna. Zapraszam do galeriihttps://forum.budujemydom.pl/index.php?auto...h&mid=20579 Link do komentarza
AnettOlsztyn Napisano 4 listopada 2009 Autor Udostępnij #10 Napisano 4 listopada 2009 Ni juz myslałam że nie ma więcej Azalii na świecie! Link do komentarza
Madzia0111 Napisano 8 listopada 2009 Udostępnij #11 Napisano 8 listopada 2009 hej czy ktoś tu zagląda?ja mam pytanko w sprawie finansowej, mieliśmy w planie budowę domku za kredyt ale oprocentowanie nas przeraża. kredyt 300 tyś. bedzie nas kosztował 330 wiec do spałty bedzie 630 przez 30 lat to mnie zastanowiło, czy Wy też budujecie na krechę ja mam znajomą która buduje systemem gospodarczym za to co uda im sie odłożyć co prawda trwa to juz 8 lat ale już finiszują no i nie maja perspektywy płacenia kredytu przez kolejne 20! co Wy o tym ądzicie czy to realne???? Link do komentarza
AnettOlsztyn Napisano 30 grudnia 2009 Autor Udostępnij #12 Napisano 30 grudnia 2009 Cytat hej czy ktoś tu zagląda?ja mam pytanko w sprawie finansowej, mieliśmy w planie budowę domku za kredyt ale oprocentowanie nas przeraża. kredyt 300 tyś. bedzie nas kosztował 330 wiec do spałty bedzie 630 przez 30 lat to mnie zastanowiło, czy Wy też budujecie na krechę ja mam znajomą która buduje systemem gospodarczym za to co uda im sie odłożyć co prawda trwa to juz 8 lat ale już finiszują no i nie maja perspektywy płacenia kredytu przez kolejne 20! co Wy o tym ądzicie czy to realne???? Trudno powiedzieć, realne na pewno jest, jeśli znajoma buduje w taki sposób. Na pewno jest to uciążliwe bardziej, bo zapewne znajoma ta od kilku lat mieszka po prostu w remoncie, który nigdy się nie kończy, a co za tym idzie pewne niedogodności (choćby wieczne sprzątanie, bo sie kurzy).Moi znajomi z kolei doradzają aby broń boże nie wprowadzać się do domu przed definitywnym ukończeniem, bo to masakra z wiecznym kurzem we wszystkich rzeczach, brudem, a poza tym jest wielkie prawdopodobieństwo, pozostawienia prac wykończeniowych na pewnym etapie, bo po prostu człowiek przyzwyczaja się, że np. nie ma lampy albo szafy i tak już zostaje. Link do komentarza
Anioł Mieczysława Napisano 19 maja 2010 Udostępnij #13 Napisano 19 maja 2010 cześcJestem now ana forum dopiero przymierzamy się do kupna projekty rozważamy Azalię horyzontu (bez garazu) albo Groszka z HBstudio zwycięży ekonomia czyli tańszy ksozt budowyi tak azalia choć wygląda na prostsza ma podane większą sumę w kosztorysach, czy ktos móglby to nam naswietlic? może jest ktoś kto stawia stan surowy i poda jakis kosztorysdzięki i pozdrawiam budujących Azalię Link do komentarza
Tik Napisano 27 września 2010 Udostępnij #14 Napisano 27 września 2010 Witam wszystkich Azaliowiczów,wygląda na to, że raczej nikt tu zbyt często nie zagląda... a szkoda, bo żadnego prężnie działającego forum na temat Azalii nie udało mi sie znaleźć. Od niedawna jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu i planujemy kilka zmian. A oto co chcemy zmienić:1. Oczywiście schody. Prawdopodobnie na zabiegowe, w tym miejscu, w którym są (pomiędzy małym pokojem a korytarzem). Wejscie na schody od strony salonu, pod schodami w małym pokoju szafa, a w korytarzu mini schowek na odkurzacz itp.2. Poszerzamy garaż o 90cm (więcej się nie da ze względu na WZ).3. Za garażem dokładamy warsztat trochę wystający z tyłu za dom.4. Częściowo zadaszamy taras (dach bedzie "złamany" razem z dachem nad warsztarem za garażem).5. Robimy strop nad garażem.6. Zwiększamy ocieplanie do 20cm na ścianach i 30cm na poddaszu.7. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.8. Ściany prawdopodobnie z ceramiki (jeszcze nie wiemy czy poryzowanej czy nie).9. Chcemy zmienić wejscie ale jeszcze nie wiemy dokładnie jak, no i rezygnujemy z tych przypór na rogach budynku...Zapraszam wszystkich do dyskusji i wymiany pomysłów. Link do komentarza
AnettOlsztyn Napisano 27 września 2010 Autor Udostępnij #15 Napisano 27 września 2010 Witamy, witamymoja azalia kwitnie, w środę okna, niedługo dachówki, drzwi i ocieplenie no i....cała reszta Link do komentarza
retrofood Napisano 27 września 2010 Udostępnij #16 Napisano 27 września 2010 Wiem, że rezerwat azalii jest w okolicach Leżajska. Zdaje się, że to jedyny w Polsce. Link do komentarza
Tik Napisano 27 września 2010 Udostępnij #17 Napisano 27 września 2010 Cytat Witamy, witamymoja azalia kwitnie, w środę okna, niedługo dachówki, drzwi i ocieplenie no i....cała reszta Szczerze zazdroszczę My bedziemy zaczynać budowę dopiero w 2012r. Do tej pory chcemy dopieścić projekt, przygotować działkę itp. A gdzie dokładnie wylądowały Wasze schody? Piszesz, że w miejscu małego pokoju, ale od strony salonu, czy korytarza? Czy w związku ze zmianą schodów trzeba było zmieniać podciągi?A do listy zmian dopisuję jeszcze podniesienie ścianki kolankowej. Link do komentarza
AnettOlsztyn Napisano 27 września 2010 Autor Udostępnij #18 Napisano 27 września 2010 Cytat Szczerze zazdroszczę My bedziemy zaczynać budowę dopiero w 2012r. Do tej pory chcemy dopieścić projekt, przygotować działkę itp. A gdzie dokładnie wylądowały Wasze schody? Piszesz, że w miejscu małego pokoju, ale od strony salonu, czy korytarza? Czy w związku ze zmianą schodów trzeba było zmieniać podciągi?A do listy zmian dopisuję jeszcze podniesienie ścianki kolankowej. Schody są w korytarzu, vis a vis wiatrołapu. O podciągach nie mam zielonego pojęcia.My także podnieśliśmy ściankę kolankową o 80 cm i zrobiło się duże pięterko. Link do komentarza
Kabo Napisano 27 września 2010 Udostępnij #19 Napisano 27 września 2010 Witam przyszłych posiadaczy azalki, jestem na etapie kompletowania dokumentów związanych z wydaniem pozwolenia na budowę, w ogromie dostępnych projektów to właśnie Azalia zwróciła moją szczególną uwagę i jestem na 99% pewna, że to właśnie TEN wymarzony dom. Będziemy zaczynać w przyszłym roku. Chciałabym zobaczyć taki domek na żywo, może ktoś z was buduje w Wlkp.? Link do komentarza
Tik Napisano 28 września 2010 Udostępnij #20 Napisano 28 września 2010 U nas pięterko będzie początkowo nieczynne. Jak nas będzie więcej, to na góre powędruje gabinet i ewentualni goście. My będziemy budować w Małopolsce, ale też chętnie obejrzelibyśmy gotowy dom. Link do komentarza
Tik Napisano 18 lutego 2011 Udostępnij #21 Napisano 18 lutego 2011 To chyba nie jest zbyt popularny wątek... My chyba jednak zaczniemy w tym roku, jeżeli uda nam sie załatwić papierologię AnettOlsztyn miło popatrzeć na Twoja Azalię. Link do komentarza
Ania12161 Napisano 3 sierpnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 3 sierpnia 2011 Witam! My tez mamy zamiar budować azalię. Czy może mi podac ktoś koszt stanu surowego z dachem.? Byłabym bardzo wdzięczna. Link do komentarza
Tik Napisano 24 sierpnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 24 sierpnia 2011 My jesteśmy na etapie murowania poddasza. Szacujemy, że stan surowy otwarty będzie nas kosztował około 180tys. zł. Budujemy Azalię C z poszerzonym garażem (cały budynek ma długość 18m) i dodatkowo z wiatą samonośną przy garażu (podany koszt obejmuje równiez wiatę). Garaż z tyłu wydłużony o dodatkowe pomieszczenie dospodarcze (wystaje 1,2m poza budynek), taras częściowo zadaszony, podniesiona ścianka kolankowa o 50cm, z przodu większy daszek niż w projekcie z dodatkową werandą. Ściany z gazobetonu Termalica 400, strop żelbetowy (również nad garażem), schody żelbetowe zabiegowe, dachówka ceramiczna angoba Wienerbergera, deskowanie tylko nad okapem i wycięte od szablonu krokwie, kominy spalinowe Schiedel, wentylacyjne Leier, kominy obłożone klinkierem, nadproża częściowo tradycyjne lane (przy dużych rozpiętościach), częściowo systemowe - typu U Termalica. Podane koszty nie uwzględniają kosztów zakupu działki, adaptacji projektu, projektu przyłączy i budowy tarasów. Cała robocizna będzie nas kosztować 40 tys.W zasadzie na fundamenty wydaliśmy więcej niż zakładaliśmy - poszło duuuużo betonu.Mam nadzieję, że informacje okażą się pomocne. Link do komentarza
agazz Napisano 5 grudnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 5 grudnia 2011 Witam,My też budujemy azalię w Malopolsce- kraków. Mamy już stan surowy zamknięty, ocieplony, z wylewkami i tynkami. Chętnie wymienimy doświadczenia z innymi Azaliowiczami. PozdrawiamAga Link do komentarza
Tik Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 29 grudnia 2011 Witaj Aga!My też już prawie zamknęliśmy (za wyjątkiem bramy garażowej). Mam pytanie - Jakie robicie ogrzewanie (podłogowe czy zwykłe)? Link do komentarza
Konsultant WybieramyDom.pl Napisano 17 kwietnia 2012 Udostępnij #26 Napisano 17 kwietnia 2012 Witam,Informacja dla zainteresowanych zakupem projektu "AZALIA"W specjalnej ofercie przygotowanej dla Państwa przez redakcje portali BudujemyDom.pl i WybieramyDom.pl otrzymacie Państwo powiększoną paczkę prezentów:- dziennik budowy- roczną prenumeratę miesięcznika Budujemy Dom- półroczną prenumeratę miesięcznika Czas na Wnętrze- bon o wartości 100 zł do wykorzystania na www.UrzadzamyDom.pl- trzy tomy Informatora Rynkowego Budownictwa Jednorodzinnegododatkowo dla osób, które kupią projekt przygotowaliśmy upominki od naszego wydawnictwa:- koszulka Budujemy Dom- kubek Budujemy DomPromocji podlegają tylko zamówienia złożone przez stronę WybieramyDom.pl . Podczas składania zamówienia prosimy o podanie hasła:"Forum Budujemy Dom" Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się