Skocz do zawartości

Cytrynówka jak balsam


Recommended Posts

Rozpijania forumowiczów część dalsza.... icon_biggrin.gif

icon_biggrin.gif LIKIER ROZMARYNOWY icon_biggrin.gif

- 1,5 łyżeczki igiełek rozmarynu
- 1 listek mięty
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- 0,25 łyżeczki ziaren kolendry
- 1,5 szklanki wódki
- 0,5 szklanki syropu cukrowego (cukier zagotowany z wodą w proporcji 1:1) i ostudzony

Rozgniecione igiełki rozmarynu i listek mięty - świeże - zalewamy wódką, dodając skórkę cytryny. Wlewamy do butelki, pozostawiamy na 10 dni w ciepłym miejscu. Następnie filtrujemy i mieszamy z syropem cukrowym - ja dałam z brązowym. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.


No palce lizać - często można udawać że brzuch boli icon_biggrin.gif i potrzebne jest lekarstwo icon_biggrin.gif

DSC01446.jpg

Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
Ja wczoraj skończyłam eksperymentalną ekspresową pomarańczówkę.Coś na bazie cytrynówki:
-3 duże pomarańcze
-1 cytrynka
-garstka goździków(około 30 sztuk)
-3 szklanki przegotowanej wody
-1,5 szkl cukru
-0,5 litra spirytusu
Cienko obrane skórki zalewam na 24 godziny spirytusem.Wyciskam sok z owoców.
Wodę zagotowuję z goździkami i z cukrem-powstaje świetny aromat!.Płyny łączymy i ...gotowe!
W tamtym tyg. zrobiłam cytrynówkę i rozgrzewamy się nią w te mrozy aż miło!!! icon_biggrin.gif
Skórki po zlaniu spirytu można zalać jeszcze raz ,np. wódką i pozostawić na trochę.Powstanie milszy dla podniebienia, aromatyczny, wytrawny "płyn"....Ja dodałam jeszcze do tej zlanej wódki korę cynamonu...Podobno dobrze wchodzi-ja nie próbowałam jeszcze...
Link do komentarza
  • 2 miesiące temu...
cytrynówka

słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach,zwłaszcza po daniach rybnych,coby zabić zapaszek rybek z ust

a nie spożywa sie ją w dużych ilościach,do jutrzejszego bólu głowy..
Bo nie takie jest jej przeznaczenie icon_lol.gif

No ale my Polacy,mamy inne podejście do alkoholi icon_wink.gif
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
  • 2 lata temu...
Gruszkówka:
2 kg gruszek
0,5l spirytusu
3 szklanki wody
sok z 1 cytryny
0,5 kg cukru
gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki, zalać szklanką wody z sokiem z cytryny, z reszty wody i cukru zrobić syrop. Gruszki zagotować w syropie - odstawić na noc, następnego dnia powtórzyć gotowanie, ostudzić przecedzić " kompocik" połączyć ze spirytusem wg. smaku można dodać więcej wody lub spirytusu, tudzież cukru icon_wink.gif
Najlepsze jest to, że konsumować można już po przegryzieniu się czyli następnego dnia icon_biggrin.gif (ale najlepsze po miesiącu)
Link do komentarza
  • 7 lata temu...

Cytrynówka gości w moim domku od dawna. Kluczowe jest, by nie przesadzać z jej piciem. Ma ona bowiem wiele cennych właściwości zdrowotnych - patrz https://www.olej.edu.pl/nalewka-cytrynowa/

Przede wszystkim świetnie wspomaga ochronę przed przeziębieniem i grypą. Ponadto pomaga przy niestrawności. Właśnie dlatego Włosi często piją nalewkę z cytryn zaraz po obfitym jedzeniu. Zawiera ona również wiele przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed różnymi infekcjami. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, najlepiej do 50 ml dziennie.

Link do komentarza
  • 1 rok temu...

Witajcie drodzy grupowicze.
Jestem barmanem i od kilku lat tworze swoje własne nalewki. Od niedawna zacząłem też nagrywać swoje receptury. Dziś przedstawiam moją wersję CYTRYNÓWKI.Jest to sprawdzony przepis, który jest po prostu PYSZNY!
Zapraszam do oglądania i testowania. Wasze zdrowie!
Kliknij by zobaczyć film o domowej CYTRYNÓWCE

Edytowano przez Tejsti (zobacz historię edycji)
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...