Mathir Napisano 16 listopada 2009 #51 Napisano 16 listopada 2009 Jednak każda instalacja wymaga szczegółowej wiedzy.
Jacenty Napisano 9 grudnia 2009 #52 Napisano 9 grudnia 2009 Ja zainstalowałem sobie taki system w tym roku, co prawda ze względu na dość ulewny sezon uruchomił się tylko kilka razy.Jednak węże, przejściówki i konewki schowałem głęboko do piwnicy, mam nadzieje że nie będą mi już potrzebne .
KAROI Napisano 10 grudnia 2009 #53 Napisano 10 grudnia 2009 Cytat Ja zainstalowałem sobie taki system w tym roku, co prawda ze względu na dość ulewny sezon uruchomił się tylko kilka razy.Jednak węże, przejściówki i konewki schowałem głęboko do piwnicy, mam nadzieje że nie będą mi już potrzebne . Napisz trochę o swoim systemie nawadniania. On ma jakąś czujkę wilgoci?
Mathir Napisano 11 grudnia 2009 #54 Napisano 11 grudnia 2009 Możliwe, że zamontowanie takiej czujki to fajne rozwiązanie. Ja słyszałem dotąd o takich systemach regulowanych zegarem.
Jacenty Napisano 12 grudnia 2009 #55 Napisano 12 grudnia 2009 Tak, mój systemy wyposażony jest w czujnik wilgotności, powoduje to jak można się domyśleć, nie uruchomienie systemu w przypadku opadów deszczu.Prosisz żebym opisał swój system.A więc tak, system podzielony jest na 5 stref które uruchamiają się jedna po drugiej. Trzy strefy to małe zraszacze o zasięgu ok 4m, Strefa czwarta to zraszacze o zasięgu ok 12m, a strefa piąta to linia kroplująca. W garażu zainstalowany mam sterownik na którym ustawiam sobie długości pracy danej strefy. Wspomniany wcześniej czujnik wisi na słupku ogrodzenia.Nie wiem czy o taki opis Ci chodziło System zamówiłem w firmie http://www.mojogrod.com
qlaqla1 Napisano 12 grudnia 2009 #56 Napisano 12 grudnia 2009 Cytat Tak, mój systemy wyposażony jest w czujnik wilgotności, powoduje to jak można się domyśleć, nie uruchomienie systemu w przypadku opadów deszczu.Prosisz żebym opisał swój system.A więc tak, system podzielony jest na 5 stref które uruchamiają się jedna po drugiej. Trzy strefy to małe zraszacze o zasięgu ok 4m, Strefa czwarta to zraszacze o zasięgu ok 12m, a strefa piąta to linia kroplująca. W garażu zainstalowany mam sterownik na którym ustawiam sobie długości pracy danej strefy. Wspomniany wcześniej czujnik wisi na słupku ogrodzenia.Nie wiem czy o taki opis Ci chodziło System zamówiłem w firmie http://www.mojogrod.com Masz czujnik deszczu, a czujnik wilgotności to co innego, Umieszcza się go w ziemi
Mathir Napisano 13 grudnia 2009 #57 Napisano 13 grudnia 2009 Cytat Tak, mój systemy wyposażony jest w czujnik wilgotności, powoduje to jak można się domyśleć, nie uruchomienie systemu w przypadku opadów deszczu.Prosisz żebym opisał swój system.A więc tak, system podzielony jest na 5 stref które uruchamiają się jedna po drugiej. Trzy strefy to małe zraszacze o zasięgu ok 4m, Strefa czwarta to zraszacze o zasięgu ok 12m, a strefa piąta to linia kroplująca. W garażu zainstalowany mam sterownik na którym ustawiam sobie długości pracy danej strefy. Wspomniany wcześniej czujnik wisi na słupku ogrodzenia.Nie wiem czy o taki opis Ci chodziło System zamówiłem w firmie http://www.mojogrod.com Fajna sprawa. Pozazdrościć
Oczka wodne Napisano 29 grudnia 2009 #58 Napisano 29 grudnia 2009 I troche bardziej praktycznych i przydatnych linków:Stronki o nawodnieniach:Nawadnianie ogrodów i trawników - nawadnianie ogrodówCennnik systemów nawadniających - nawadnianie cennikFAQ, najczęściej zadawane pytania - nawadnianie ogrodów pytania
seboooool Napisano 15 lipca 2010 #59 Napisano 15 lipca 2010 Planuję wykonanie w instalacji nawadniającej w ogrodzie. Mam rozrysowany plan, ale zastanawiam się jakiego typu zraszacze wybrać. Rozważam dwa:- Zraszacz wynurzalny T 380 GARDENA- Zraszacz wynurzalny turbinowy T 200 GARDENAOba mają podobne parametry w zasadzie różnią się tylko tym że jeden z nich jest turbinowy. Czy ktoś mógłby rzucić kilka argumentów za/przeciw jednemu lub drugiemu???
qlaqla1 Napisano 16 lipca 2010 #60 Napisano 16 lipca 2010 Mój mąz robi nawodnienia . Przeważnie używa zraszaczy rain bird, czasami hunter, albo nelson. Ja na Twoim miejscu odpuściłbym sobie gardene . Często zdarza sie , ze mąz na życzenie klienta wymienia wszystkie gardenowskie zraszacze, na przyzwoite
Jolka3 Napisano 23 lipca 2010 #61 Napisano 23 lipca 2010 A ja zawsze myślałam, że Gardena to firma OK!
edwl Napisano 2 sierpnia 2010 #62 Napisano 2 sierpnia 2010 Cytat A ja zawsze myślałam, że Gardena to firma OK! O raju! JA też
Oczka wodne Napisano 22 stycznia 2012 #63 Napisano 22 stycznia 2012 Cytat Mój mąz robi nawodnienia . Przeważnie używa zraszaczy rain bird, czasami hunter, albo nelson. Ja na Twoim miejscu odpuściłbym sobie gardene . Często zdarza sie , ze mąz na życzenie klienta wymienia wszystkie gardenowskie zraszacze, na przyzwoite Opinie o systemach nawadniających potrafią być bardzo różne. Najlepsze systemy nawadniające to głównie te stworzone z myślą o profesjonalistach. Ranking systemów nawadniania z zagranicznych stron:1. Signature Control Systems - lider systemów nawadniających2. Toro - lider systemów nawadniających3. RainBird - klasa profesjonalna4. Hunter - klasa ekonomiczna5. Weathermatic - klasa ekonomicznaReszta firm takich jak: K-rain,Gardena, Cleber to ...hmmm...NC
baniol79 Napisano 27 czerwca 2012 #64 Napisano 27 czerwca 2012 witammam do Was pytanko o system nawadniania a mianowiciemam firmy hunter4 pgj obrotowe4 PRO-SPRAY81 metrów kroplującegopgj pracują 10 min na dobePRO-SPRAY 5 min na dobekropelkowe 10 minut na dobe każdego dnia zużywa mi to ok 10-15 m3 wody Moim zdanie jest to dużo a Państwo jak myśląmoże jest jakiś program do obliczania zużycia wodylub może mam za długie nastawy na dobępozdrawiam i czekam na odpowiedz
justynak Napisano 10 listopada 2017 #65 Napisano 10 listopada 2017 Ja mam system podziemny naprawdę świetnie się sprawdza. Oczywiście jest to spora inwestycja, bo mało to nie kosztuje no ale za parę lat się zwróci. Ja wcześniej trawnik, kwiatki ogródek podlewałam wodą z wodociągu, a na chwilę obecną używam tyko i wyłączni do tego celu wodę z tego systemu także spora oszczędność naprawdę
Dra6on Napisano 27 listopada 2017 #66 Napisano 27 listopada 2017 Cześć. Ostanio miałem ciśnienie żeby nagrać kompresor w akcji zabezpieczania nawadniania ogródka na zime: https://youtu.be/1XJwG-jbBeU Z tego co rozmawiałem z instalatorami zalecane na zime nawet jak ktoś ma zainstalowane tzw. zawory odwadniające. Pozdr.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się