domel Napisano 13 maja 2008 Udostępnij #1 Napisano 13 maja 2008 :-(Kupiłam chińskie płytki gresowe ,czy one też są promieniotwórcze?Jak to sprawdzić,kto dopuszcza do sprzedaży takie wyroby? Link do komentarza
karola1011 Napisano 14 maja 2008 Udostępnij #2 Napisano 14 maja 2008 mam podobny problem. dowiedziałam sie od osób trzecich że coś na ten temat mówili w mediach. Moje gresy są jeszcze w sklepie, czekają na odbiór, teraz mam dużo wątpliwości.... a właściwie na czym polega ta ich szkodliwość???? Link do komentarza
mark01 Napisano 15 maja 2008 Udostępnij #3 Napisano 15 maja 2008 Cytat mam podobny problem. dowiedziałam sie od osób trzecich że coś na ten temat mówili w mediach. Moje gresy są jeszcze w sklepie, czekają na odbiór, teraz mam dużo wątpliwości.... a właściwie na czym polega ta ich szkodliwość???? Rozwiń https://forum.budujemydom.pl/index.php?show...c=3791&st=0 Link do komentarza
epz Napisano 15 maja 2008 Udostępnij #4 Napisano 15 maja 2008 Witam, z tego co się dowiedziałem na pudełku powinien znajdować się znak bezpieczeństwa CE, wtedy wszystko powinno być w porządku. Link do komentarza
paulona Napisano 16 maja 2008 Udostępnij #5 Napisano 16 maja 2008 Cytat mam podobny problem. dowiedziałam sie od osób trzecich że coś na ten temat mówili w mediach. Moje gresy są jeszcze w sklepie, czekają na odbiór, teraz mam dużo wątpliwości.... a właściwie na czym polega ta ich szkodliwość???? Rozwiń Mąż mówi że to akcja naszych producentów aby pozbyć się konkurencji. Link do komentarza
MODNA Napisano 16 maja 2008 Udostępnij #6 Napisano 16 maja 2008 Cytat Mąż mówi że to akcja naszych producentów aby pozbyć się konkurencji. Rozwiń Ponoć najwyższe promieniowanie ma naturalny kamień czyli kościoły ,muzea i spacery po górach to są niebezpieczne zajęcia. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 16 maja 2008 Udostępnij #7 Napisano 16 maja 2008 Cytat mam podobny problem. dowiedziałam sie od osób trzecich że coś na ten temat mówili w mediach. Moje gresy są jeszcze w sklepie, czekają na odbiór, teraz mam dużo wątpliwości.... a właściwie na czym polega ta ich szkodliwość???? Rozwiń Pewnie na niskiej cenie?Poważnie to ponoć farba użyta do malunków wykazała podwyższone promieniowanie w/g polskich norm , które są bardzo surowe.Nie dotyczy to gresu,mowa tu o glazurze i terakocie.Bob Link do komentarza
domel Napisano 17 maja 2008 Autor Udostępnij #8 Napisano 17 maja 2008 Cytat Pewnie na niskiej cenie?Poważnie to ponoć farba użyta do malunków wykazała podwyższone promieniowanie w/g polskich norm , które są bardzo surowe.Nie dotyczy to gresu,mowa tu o glazurze i terakocie.Bob Rozwiń Czyli gres jest ok.A właściwie to co jest z tym promieniowaniem,ponoć materiały budowlane promieniują jedne więcej inne mniej? Link do komentarza
mark01 Napisano 18 maja 2008 Udostępnij #9 Napisano 18 maja 2008 Cytat Mąż mówi że to akcja naszych producentów aby pozbyć się konkurencji. Rozwiń Spytaj się męża, czy widział kiedykolwiek chiński produkt, który jest bezpieczny i dobrze wykonany począwszy od wycofywanych przecież niektórych chińskich zabawek a kończywszy na chińskich bateriach umywalkowych i kabin prysznicowych, które się rozsypują po 2 miesiącach. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 19 maja 2008 Udostępnij #10 Napisano 19 maja 2008 Cytat Spytaj się męża, czy widział kiedykolwiek chiński produkt, który jest bezpieczny i dobrze wykonany począwszy od wycofywanych przecież niektórych chińskich zabawek a kończywszy na chińskich bateriach umywalkowych i kabin prysznicowych, które się rozsypują po 2 miesiącach. Rozwiń Chyba podpowiem.To chiński mur jedyna budowla widoczna gołym okiem z kosmosu i ma już parę lat. Link do komentarza
MODNA Napisano 20 maja 2008 Udostępnij #11 Napisano 20 maja 2008 Cytat Czyli gres jest ok.A właściwie to co jest z tym promieniowaniem,ponoć materiały budowlane promieniują jedne więcej inne mniej? Rozwiń Pamiętam że w związku z budownictwem wielkopłytowym z fabryk domów ,wypłynął temat promieniotwórczości tych płyt,mówiło się że takie budownictwo jest niezdrowe. Link do komentarza
paulona Napisano 20 maja 2008 Udostępnij #12 Napisano 20 maja 2008 Cytat Spytaj się męża, czy widział kiedykolwiek chiński produkt, który jest bezpieczny i dobrze wykonany począwszy od wycofywanych przecież niektórych chińskich zabawek a kończywszy na chińskich bateriach umywalkowych i kabin prysznicowych, które się rozsypują po 2 miesiącach. Rozwiń Bez pytania wiem że papier wymyślili.Mąż mówi że proch też ,ale chyba nie jest to bezpieczny produkt? Link do komentarza
paulona Napisano 20 maja 2008 Udostępnij #13 Napisano 20 maja 2008 Cytat Pamiętam że w związku z budownictwem wielkopłytowym z fabryk domów ,wypłynął temat promieniotwórczości tych płyt,mówiło się że takie budownictwo jest niezdrowe. Rozwiń Mąż mówi że to strachy na lachy,beton zwykły w takich płytach jest w grupie materiałów o najmniejszej zawartości pierwiastków promieniotwórczych tak jak gips i wapno. Link do komentarza
Agrare Napisano 20 maja 2008 Udostępnij #14 Napisano 20 maja 2008 Cytat Mąż mówi że to akcja naszych producentów aby pozbyć się konkurencji. Rozwiń Taak.. Oni sami ten gres produkują w Chinach. Link do komentarza
domel Napisano 21 maja 2008 Autor Udostępnij #15 Napisano 21 maja 2008 Cytat Mąż mówi że to strachy na lachy,beton zwykły w takich płytach jest w grupie materiałów o najmniejszej zawartości pierwiastków promieniotwórczych tak jak gips i wapno. Rozwiń A jakie materiały mają dużą zawartość tego promieniowania? Link do komentarza
mela Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #16 Napisano 21 maja 2008 Cytat A jakie materiały mają dużą zawartość tego promieniowania? Rozwiń Siemka.Słyszałam że żużlowe pustaki i siporex z popiołu .Całuski Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 21 maja 2008 Udostępnij #17 Napisano 21 maja 2008 Cytat A jakie materiały mają dużą zawartość tego promieniowania? Rozwiń Gdy przyjąć wartość 1 to siporex z pyłu ma o,65 cegła z dodatkiem pyłu też,cegla zwykła 0,56 a najmniej ma drewno 0,04.Wszystkie te materiały są dopuszczone do sprzedaży jako spełniające normy .Bob Link do komentarza
paulona Napisano 22 maja 2008 Udostępnij #18 Napisano 22 maja 2008 Cytat Taak.. Oni sami ten gres produkują w Chinach. Rozwiń Mąż mówi że pewnie by chcieli ale są już tam inni silniejsi producenci. Link do komentarza
paulona Napisano 22 maja 2008 Udostępnij #19 Napisano 22 maja 2008 Cytat A jakie materiały mają dużą zawartość tego promieniowania? Rozwiń Mąż mówi że wietrzenie czyli wentylacja i dobre uszczelnianie podziemnej części budynku skutecznie zmniejsza zawartość radonu . Link do komentarza
milgo Napisano 22 maja 2008 Udostępnij #20 Napisano 22 maja 2008 Cytat Mąż mówi że wietrzenie czyli wentylacja i dobre uszczelnianie podziemnej części budynku skutecznie zmniejsza zawartość radonu . Rozwiń A ułożenie się w płytkim rowie twarzą do ziemi i nakrycie ciała ciemną folią skutecznie chroni przed skutkami wybuchu jądrowego. (To niedosłowny cytat z instrukcji dla marines z lat 60-tych XX wieku). Link do komentarza
Wanda Napisano 22 maja 2008 Udostępnij #21 Napisano 22 maja 2008 Cytat A ułożenie się w płytkim rowie twarzą do ziemi i nakrycie ciała ciemną folią skutecznie chroni przed skutkami wybuchu jądrowego. (To niedosłowny cytat z instrukcji dla marines z lat 60-tych XX wieku). Rozwiń Nie kpij z męża paulony. on jest zasłużonym Uczestnikiem/Ostoją Forum Budowlanego Honoris Causa. Link do komentarza
MODNA Napisano 23 maja 2008 Udostępnij #22 Napisano 23 maja 2008 Cytat Mąż mówi że to strachy na lachy,beton zwykły w takich płytach jest w grupie materiałów o najmniejszej zawartości pierwiastków promieniotwórczych tak jak gips i wapno. Rozwiń To skąd ta zła opinia o wielkiej płycie? Link do komentarza
paulona Napisano 23 maja 2008 Udostępnij #23 Napisano 23 maja 2008 Cytat Nie kpij z męża paulony. on jest zasłużonym Uczestnikiem/Ostoją Forum Budowlanego Honoris Causa. Rozwiń Mąż mówi że tą nagrodę to w przyszłym roku dostanie ,jak w gramatyce się podciągnie ,a co do honoris causa, to nie chce do Pana Andrzeja L dołączyć, który dostał ten tytuł na ,,renomowanej uczelni białoruskiej"woli pozostać przy swoim tytule . Link do komentarza
foto Napisano 23 maja 2008 Udostępnij #24 Napisano 23 maja 2008 Cytat Mąż mówi że tą nagrodę to w przyszłym roku dostanie ,jak w gramatyce się podciągnie ,a co do honoris causa, to nie chce do Pana Andrzeja L dołączyć, który dostał ten tytuł na ,,renomowanej uczelni białoruskiej"woli pozostać przy swoim tytule . Rozwiń O? Ja dobrze rozumiem ? Mamy więźnia honoris causa? Link do komentarza
paulona Napisano 23 maja 2008 Udostępnij #25 Napisano 23 maja 2008 Cytat A ułożenie się w płytkim rowie twarzą do ziemi i nakrycie ciała ciemną folią skutecznie chroni przed skutkami wybuchu jądrowego. (To niedosłowny cytat z instrukcji dla marines z lat 60-tych XX wieku). Rozwiń Mąż mówi że promieniowanie gamma i alfa to naturalne promieniowanie materiałów budowlanych ,jak też gleby.Promieniowanie alfa emituje radon i gro tego promieniowania pochodzi z gleby.Przenikanie radonu można zmniejszyć przez gazoszczelną izolację budowli.Obniżenie stężenia radonu w pomieszczeniach zapewnia wentylacja.To wiedza dla wtajemniczonych dostępna już od poziomu licencjata ,nie wspomnę o mgr-ach.Teraz nakryj się tą ciemną folią tylko nie w miejscu publicznym bo wezmą cię za nieboszczyka . Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 24 maja 2008 Udostępnij #26 Napisano 24 maja 2008 Cytat O? Ja dobrze rozumiem ? Mamy więźnia honoris causa? Rozwiń Jeśli chodzi o tego pana co opalony jest to chyba nie , widziałem wczoraj w TV jak brylował.Bob Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 27 maja 2008 Udostępnij #27 Napisano 27 maja 2008 Cytat To skąd ta zła opinia o wielkiej płycie? Rozwiń Podobno pierwsze pomiary promieniotwórczości zrobiono płycie z miesznki betonowej z dużą zawartością kruszonych skał i cementu z dodatkami pyłów dymnicowych.W takiej mieszance promieniotwórczość była podwyzszona i tak poszła kiepska opinia.Bob Link do komentarza
Sowik Napisano 27 maja 2008 Udostępnij #28 Napisano 27 maja 2008 Zawsze ważne jest pierwsze wrażenie. A serio - niezależnie od opinii wielka płyta nie była najszczęśliwszym wynalazkiem budowlanym. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 27 maja 2008 Udostępnij #29 Napisano 27 maja 2008 Cytat Zawsze ważne jest pierwsze wrażenie. A serio - niezależnie od opinii wielka płyta nie była najszczęśliwszym wynalazkiem budowlanym. Rozwiń Najszczęśliwszym to faktycznie nie ,ale przy głodzie mieszkaniowym wywołanym również przez baby boom lat 50 XX w dał dach nad głową wielu .Bob Link do komentarza
Sowik Napisano 27 maja 2008 Udostępnij #30 Napisano 27 maja 2008 Cytat Najszczęśliwszym to faktycznie nie ,ale przy głodzie mieszkaniowym wywołanym również przez baby boom lat 50 XX w dał dach nad głową wielu .Bob Rozwiń Z tym się zgodzę. Link do komentarza
mela Napisano 28 maja 2008 Udostępnij #31 Napisano 28 maja 2008 Cytat Najszczęśliwszym to faktycznie nie ,ale przy głodzie mieszkaniowym wywołanym również przez baby boom lat 50 XX w dał dach nad głową wielu .Bob Rozwiń Siemka.Nad moją głową też.Jakoś nie świecę od tedo promieniowania.Może z innego betonu był blok?Całuski Link do komentarza
paulona Napisano 28 maja 2008 Udostępnij #32 Napisano 28 maja 2008 Cytat Siemka.Nad moją głową też.Jakoś nie świecę od tedo promieniowania.Może z innego betonu był blok?Całuski Rozwiń Mąż mówi że problem promieniotwórczości w materiałach budowlanych związany jest z dodatkami pyłów z elektrowni .Pyły dodawane są do cementu,cegieł,pustaków i innych materiałów.Wyeliminowano z dostaw pyłu elektrownie które wytwarzają pył o podwyższonej promieniotwórczości i problem właściwie nie ma. Link do komentarza
foto Napisano 28 maja 2008 Udostępnij #33 Napisano 28 maja 2008 Cytat Jeśli chodzi o tego pana co opalony jest to chyba nie , widziałem wczoraj w TV jak brylował.Bob Rozwiń No cóż. Link do komentarza
foto Napisano 28 maja 2008 Udostępnij #34 Napisano 28 maja 2008 Cytat Siemka.Nad moją głową też.Jakoś nie świecę od tedo promieniowania.Może z innego betonu był blok?Całuski Rozwiń A dlaczego wszyscy łączą promieniowanie ze świeceniem? Tak znikomej dawki (a mimo to szkodliwej) jaka uwalniała się z wielkiej płyty trudno by dostrzec gołym okiem. Link do komentarza
MODNA Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #35 Napisano 29 maja 2008 Cytat A dlaczego wszyscy łączą promieniowanie ze świeceniem? Tak znikomej dawki (a mimo to szkodliwej) jaka uwalniała się z wielkiej płyty trudno by dostrzec gołym okiem. Rozwiń Bo tak w przekazie wizualnym to się przedstawia i wybuch bomby atomowej to potężna dawka światła-promieni. Link do komentarza
Fabia Napisano 29 maja 2008 Udostępnij #36 Napisano 29 maja 2008 Cytat Bo tak w przekazie wizualnym to się przedstawia i wybuch bomby atomowej to potężna dawka światła-promieni. Rozwiń A najgroźniejsze jest to czego nie widać Link do komentarza
hesia Napisano 30 maja 2008 Udostępnij #37 Napisano 30 maja 2008 Cytat A dlaczego wszyscy łączą promieniowanie ze świeceniem? Tak znikomej dawki (a mimo to szkodliwej) jaka uwalniała się z wielkiej płyty trudno by dostrzec gołym okiem. Rozwiń Cze.Nikt nie udowodnił że z tytułu promieniowania mieszkanie w blokowisku jest szkodliwe.Z tytułu samego faktu zamieszkania w blokowisku z lat ogólnej szczęśliwości i dobrobytu można sobie zaszkodzić .Pozdro Link do komentarza
paulona Napisano 30 maja 2008 Udostępnij #38 Napisano 30 maja 2008 Mąż mówi że problemy z przekraczaniem norm w różnych wyrobach nie dotycza tylko Chin.Ostatnio znajomi ciężko chorowali na olowicę ,jak się okazało załapali to od ceramiki ludowej z Hiszpanii. Link do komentarza
mela Napisano 31 maja 2008 Udostępnij #39 Napisano 31 maja 2008 Cytat Mąż mówi że problemy z przekraczaniem norm w różnych wyrobach nie dotycza tylko Chin.Ostatnio znajomi ciężko chorowali na olowicę ,jak się okazało załapali to od ceramiki ludowej z Hiszpanii. Rozwiń Siemka.Można popatrzeć na stronkę nadzoru budowlanego aby zobaczyć wykaz producentów nie przestrzegajacych norm i przepisów.Całuski Link do komentarza
Ada B Napisano 31 maja 2008 Udostępnij #40 Napisano 31 maja 2008 Cytat Cze.Nikt nie udowodnił że z tytułu promieniowania mieszkanie w blokowisku jest szkodliwe.Z tytułu samego faktu zamieszkania w blokowisku z lat ogólnej szczęśliwości i dobrobytu można sobie zaszkodzić .Pozdro Rozwiń Bardzo mi się to podoba . Pozdrawiam. Link do komentarza
kazyk Napisano 31 maja 2008 Udostępnij #41 Napisano 31 maja 2008 Cytat Mąż mówi że problemy z przekraczaniem norm w różnych wyrobach nie dotycza tylko Chin.Ostatnio znajomi ciężko chorowali na olowicę ,jak się okazało załapali to od ceramiki ludowej z Hiszpanii. Rozwiń Nie należało pić herbaty z dzieł sztuki Nawet ludowej. Link do komentarza
hesia Napisano 4 czerwca 2008 Udostępnij #42 Napisano 4 czerwca 2008 Cytat Bardzo mi się to podoba . Pozdrawiam. Rozwiń Cze.Blokowisko czy wypowiedż.Pozdro Link do komentarza
Fabia Napisano 7 czerwca 2008 Udostępnij #43 Napisano 7 czerwca 2008 Cytat Mąż mówi że problemy z przekraczaniem norm w różnych wyrobach nie dotycza tylko Chin.Ostatnio znajomi ciężko chorowali na olowicę ,jak się okazało załapali to od ceramiki ludowej z Hiszpanii. Rozwiń To się jeszcze ołowicy można nabawić w naszych czasach? Ffajjnieee Link do komentarza
zombiak Napisano 9 czerwca 2008 Udostępnij #44 Napisano 9 czerwca 2008 Cytat A dlaczego wszyscy łączą promieniowanie ze świeceniem? Tak znikomej dawki (a mimo to szkodliwej) jaka uwalniała się z wielkiej płyty trudno by dostrzec gołym okiem. Rozwiń Gołym okiem to może i nie zobaczysz ale licznik Geigera-Millera zwariuje Link do komentarza
Nocturn Napisano 10 czerwca 2008 Udostępnij #45 Napisano 10 czerwca 2008 Cytat Gołym okiem to może i nie zobaczysz ale licznik Geigera-Millera zwariuje Rozwiń To co proponujesz? Tagrać licznik do sklepu z kafelkami? Link do komentarza
MODNA Napisano 10 czerwca 2008 Udostępnij #46 Napisano 10 czerwca 2008 Cytat Nie należało pić herbaty z dzieł sztuki Nawet ludowej. Rozwiń Herbata tylko z ceramiki typu porcelana, a to często zabytek czy sztuka ludowa lub nowoczesna.Fajf okloki to tylko z porcelany i to po prababci,pewnie wszyscy ołowicę mają . Link do komentarza
hesia Napisano 11 czerwca 2008 Udostępnij #47 Napisano 11 czerwca 2008 Cytat Herbata tylko z ceramiki typu porcelana, a to często zabytek czy sztuka ludowa lub nowoczesna.Fajf okloki to tylko z porcelany i to po prababci,pewnie wszyscy ołowicę mają . Rozwiń Cze.Masz na myśli Angoli?Pozdro Link do komentarza
domel Napisano 12 czerwca 2008 Autor Udostępnij #48 Napisano 12 czerwca 2008 Cytat To co proponujesz? Tagrać licznik do sklepu z kafelkami? Rozwiń Nie ma potrzeby.Wystarczy zapytać o świadectwo aprobaty technicznej ITB.Jak brak to nie kupujemy. Link do komentarza
MODNA Napisano 13 czerwca 2008 Udostępnij #49 Napisano 13 czerwca 2008 Cytat Cze.Masz na myśli Angoli?Pozdro Rozwiń No tak.I pomyśleć że chińczycy porcelanę wymyślili aby synowie i córy Albionu mieli z czego pić herbatkę. Link do komentarza
Wanda Napisano 15 czerwca 2008 Udostępnij #50 Napisano 15 czerwca 2008 Cytat No tak.I pomyśleć że chińczycy porcelanę wymyślili aby synowie i córy Albionu mieli z czego pić herbatkę. Rozwiń Nie tylko. Chińczycy wymyślili również proch ku chwale Imperium. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się