Mireczek2 Napisano Piątek o 07:43 #1 Napisano Piątek o 07:43 Czesc, Mam zawór grzejnikowy Danfoss RA-N, który posiada śrubunek stożkowy mosiężny bez oringu. Niestety, pomimo mocnego skręcenia na połączeniu zbiera się woda. Na powrocie też mam zawór odcinający Danfossa (także bez oringu) i tam wszystko szczelne. Tego śrubunku już bardziej nie dokręcę. Wymiana półśrubunku na taki z oringiem też może być ciężka, bo jest wklejony w grzejnik na Loctite. Trzeba by to podgrzać, a wtedy pewnie grzejnik będzie do wyrzucenia. Czy takie połączenie - metal o metal można czymś doszczelnić? Czy są jakieś oringi stożkowe które można by nałożyć na stożek, albo jakieś pasty doszczelniające do połączeń stożkowych? Oczywiście chodzi mi o rozwiązanie, które w przyszłości pozwoli takie połączenie jeszcze rozkręcić.
retrofood Napisano Piątek o 09:23 #2 Napisano Piątek o 09:23 Próbowałeś taśmą teflonową? A jeśli chodzi o połączenie doczołowe, to trzeba dać płaską uszczelkę.
animus Napisano Piątek o 13:17 #3 Napisano Piątek o 13:17 5 godzin temu, Mireczek2 napisał: Czy takie połączenie - metal o metal można czymś doszczelnić? Pasta uszczelniajaca do gwintów pakuł Unipak.
Mireczek2 Napisano Piątek o 13:41 Autor #4 Napisano Piątek o 13:41 4 godziny temu, retrofood napisał: Próbowałeś taśmą teflonową? A jeśli chodzi o połączenie doczołowe, to trzeba dać płaską uszczelkę. Chodzi mi o uszczelnienie samego stożka, tak jak na ponizszym zdjeciu znalezionym w sieci. Tam sie raczej tasma nie bedzie trzymac. 22 minuty temu, animus napisał: Pasta uszczelniajaca do gwintów pakuł Unipak. Cos takiego: https://wodmet.pl/produkt/pasta-uszczelniajaca-do-wody-250g-w-tubce-unipak/ ? Prawde mowiac myslalem ze to pakuly doszczelniaja, a taka pasta ma jedynie za zadanie chronic je by nie zgnily.
podczytywacz Napisano Piątek o 14:16 #5 Napisano Piątek o 14:16 Spróbuj z pastą, tak jak doradza @animus, jak nie wyjdzie - kup coś takiego albo podobnego - cieńszego: Wytnij kółeczko z dziureczką, włóż między elementy wymagające doszczelnienia i skręć - cienki silikon się ułoży na styku i powinien doszczelnić
animus Napisano Piątek o 21:56 #6 Napisano Piątek o 21:56 (edytowany) 8 godzin temu, Mireczek2 napisał: Cos takiego: https://wodmet.pl/produkt/pasta-uszczelniajaca-do-wody-250g-w-tubce-unipak/ ? Prawde mowiac myslalem ze to pakuly doszczelniaja, a taka pasta ma jedynie za zadanie chronic je by nie zgnily. Często tak robiłem z powodzeniem. Edytowano Piątek o 22:07 przez animus (zobacz historię edycji)
Mireczek2 Napisano 2 godziny temu Autor #7 Napisano 2 godziny temu Człowiek uczy się całe życie. Dzięki za pomoc.
podczytywacz Napisano 1 godzinę temu #8 Napisano 1 godzinę temu 47 minut temu, Mireczek2 napisał: Człowiek uczy się całe życie. Dzięki za pomoc. Napisz - dla innych userów - czym i jak opanowałeś problem...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się