Skocz do zawartości

Garaż blaszany - Starostwo każe mi uzyskać WZ przed zgłoszeniem

Recommended Posts

Napisano

Witam. 

Chciałem postawić garaż blaszany na działce ornej o wielkości 9 arów z gruntem klasy 5 i 6, nie przekraczający 35 m2, bez kotwienia z gruntem na stałe, na bloczkach betonowych trzymając się przepisów z odległościami od granic.

Według przepisów: "Podstawą prawną dla stawiania garażu blaszanego do 25 m² jest Art. 29 ust. 1 pkt 2 Ustawy Prawo budowlane, który zwalnia z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę wolnostojące parterowe budynki gospodarcze (w tym garaże) o powierzchni zabudowy do 35 m², wymagając jedynie zgłoszenia w urzędzie miasta/gminy, przy zachowaniu limitu 2 obiektów na 500 m² działki"

Poszedłem do Starostwa by przekazać zgłoszenie, a tu ściana nie do przejścia. Kazali mi pójść do gminy, uzyskać WZ i dopiero po otrzymaniu decyzji wrócić ze zgłoszeniem.

Czy osoba obsługująca mnie w urzędzie ma rację ? 

Jeżeli złożę papiery, uzyskam WZ i potem zgłoszę zamiar postawienia takiego blaszaka to czekają mnie jakieś podatki ?

Napisano

Pewnie że ma rację. Sam piszesz, że to działka orna, a więc może zaistnieć sytuacja że niczego tam budować nie wolno, teren nie jest przeznaczony pod zabudowę i nie otrzymasz np. zgody na zjazd z drogi na działkę.

A podatki zależą od gminy. Gdybyś obiektu nie nazywał "garażem" byłoby prościej.

Napisano

Gmina nie ma planu, działka posiada zjazd z głównej drogi, jedna sąsiednia zabudowana, druga sąsiednia działka też moja, na której czekam już na WZ pod dom jednorodzinny. 

W dodatku w Starostwie osoba za biurkiem nawet bez sprawdzania czegokolwiek powiedziała bym uzyskał WZ pod blaszak, a wspomniałem tam, że to ma być blaszak na ewentualną kosiarkę czy nożyce do przycinania drzewek, a nie pod auto.

To mam pytanie jak nazwać obiekt blaszany ? 

Napisano
4 minuty temu, Suplement napisał:

Gmina nie ma planu,  

To oczywiste, gdyby był plan zagospodarowania to WZ się nie wydaje.

4 minuty temu, Suplement napisał:

To mam pytanie jak nazwać obiekt blaszany ? 

Budynek gospodarczy lub gospodarczo - składowy.

Napisano

Urzędnik ze starostwa ma rację. Tu najpierw potrzebna jest decyzja o warunkach zabudowy. Przy braku planu zagospodarowania przestrzennego to dopiero w WZ określane jest czy w ogóle dopuszczalna jest jakakolwiek zabudowa. To niejako pierwszy etap. Dopiero kolejnym jest procedura zgłoszenia opisana w ustawie prawo budowlane. 

Tak przy okazji, najbezpieczniej jest ten blaszak zgłosić jako budynek gospodarczy. Chociaż wobec braku związania z gruntem w zasadzie nie jest to budynek, raczej obiekt budowlany. Ale opisana ww prawie budowlanym procedura dotyczy budynków. Jak się trafi ktoś bardzo czepliwy w starostwie to nie będzie chciał w tym trybie przyjąć zgłoszenia na coś co we wniosku nazwano inaczej niż budynkiem. 

Napisano
4 godziny temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Chociaż wobec braku związania z gruntem w zasadzie nie jest to budynek, raczej obiekt budowlany. Ale opisana ww prawie budowlanym procedura dotyczy budynków. Jak się trafi ktoś bardzo czepliwy w starostwie to nie będzie chciał w tym trybie przyjąć zgłoszenia na coś co we wniosku nazwano inaczej niż budynkiem. 

Tu nie ma większego znaczenia czy jest związane z gruntem, bo w WZ nie chodzi tylko o obiekt budowlany związany z gruntem.

Uzyskanie tzw. WZ to nie tylko budowa, bo pełna nazwa tej procedury to - Warunki zabudowy i zagospodarowania terenu.

Cytat

Warunki zabudowy i zagospodarowania terenu regulują zasady dotyczące budowy obiektów budowlanych oraz zmian w zagospodarowaniu terenu, a ich uzyskanie jest kluczowe w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Tak więc taki ktoś w starostwie o którym piszesz że "jest bardzo czepliwy", to akurat osoba prawidłowo interpretująca zapisy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i potwierdzają to wyroki sądowe dotyczące tego zagadnienia. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...