Skocz do zawartości

fontanna

Recommended Posts

Napisano
Cytat

może to śmieszne troszkę ale ja obok mojego domu w ogrodzie zamierzam wybudować fontannę, co Wy na to?

no dobrze - powiedz o niej coś więcej...
Napisano
Cytat

może to śmieszne troszkę ale ja obok mojego domu w ogrodzie zamierzam wybudować fontannę, co Wy na to?

To bardzo fajny pomysł.Musisz pamiętać tylko o tym,że potrzebny będzie dostęp do źródła prądu.Powodzenia icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Pomysł świetny jeśli jest miejsce by obudować fontannę roślinnością. Będzie mała duża? W jakim stylu?
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

no dobrze - powiedz o niej coś więcej...

Więcej informacji.. To by się przydało. Ja sobie mogę wyobrazić tuziny fontann a żadna mi nie pasuje do działki? Jaka jest powierzchnia działki?
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

To bardzo fajny pomysł.Musisz pamiętać tylko o tym,że potrzebny będzie dostęp do źródła prądu.Powodzenia icon_biggrin.gif

Jesli fontanna nie bedzie duzych rozmiarow i slup wody nie bedzie na metr do gory to sa fontanny zasilane energia sloneczna. To znaczy jest to urzadzenie ktore mozemy polozyc na dowolnej tafli wody jak, staw ogrodowy, basen, fontanna, brodzik-pijalnia dla ptaszkow i bedziemy mieli efekty fontanny--bez koniecznosci dostepu do zrodla pradu. A takze jest to jeszcze jeden dobry sposob na komary. Wszystko zalezy od tego jak reprezentacyjna fontanne chcemy miec.
Napisano
Cytat

Cze.Większa fontanna to z filtrem i podświetleniem oraz możliwością spuszczenia wody.Pozdro icon_biggrin.gif
Napisano
Nie wiem czy fontanna na działce to rzecz potrzebna. Doprowadzenie wody do fontany kosztuje chyba więcej niż frajda z posiadania jej na własność.
Napisano
Cytat

Nie wiem czy fontanna na działce to rzecz potrzebna. Doprowadzenie wody do fontany kosztuje chyba więcej niż frajda z posiadania jej na własność.

Cze.Fontanna to element architektury krajobrazu i oczywiście jest kompletnie zbędna.Tak jak zbędne są oczka wodne,kwiaty ,strzyżone trawniki i tym podobne fanaberie bogatych mieszczan.Tylko ja nie chcę żyć bez takiego otoczenia i mam to wszystko łącznie z fontanną bez doprowadzenia wody która ma w obiegu 2l wody/to jedna z ,kilku najmniejsza/.Pozdro icon_biggrin.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Cze.Fontanna to element architektury krajobrazu i oczywiście jest kompletnie zbędna.Tak jak zbędne są oczka wodne,kwiaty ,strzyżone trawniki i tym podobne fanaberie bogatych mieszczan.Tylko ja nie chcę żyć bez takiego otoczenia i mam to wszystko łącznie z fontanną bez doprowadzenia wody która ma w obiegu 2l wody/to jedna z ,kilku najmniejsza/.Pozdro icon_biggrin.gif

O? Bez doprowadzenia wody? Na jakiej zasadzie to działa?
Napisano
Cytat

Widziałam taką w barze piwnym,lało się z nalewaka do kufla non stop.Szkoda że woda. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Widziałam taką w barze piwnym,lało się z nalewaka do kufla non stop.Szkoda że woda. icon_biggrin.gif

A to było na baterie na jakieś sztuki z różnicą ciśnień czy jeszcze jakoś inaczej?
Napisano
Cytat

Pewnie tak jak każda fontanna.Obieg zamknięty wody o określonej pojemności. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A to było na baterie na jakieś sztuki z różnicą ciśnień czy jeszcze jakoś inaczej?

Male fontanny, jak i inne ogrodowe i wodne ozdoby, oswietlenie, itp. sa "zasilane" specjalnym slonecznym ekranem/panelem na baterie na energie sloneczna lub bezglosnym silniczkiem na "sloneczne" baterie i dzialaja na zasadzie zamknietego obiegu wodnego o okreslonej pojemnosci. Niektore male przenosne fontanny o fikusnych ksztaltach mozemy miec w domu w czasie zimy i sa w tym celu wyposazone w specjalny przelacznik na "normalny" prad. Sa takze swiatla ktore maja ksztalt i wyglad podluznych neonowek sasilane slonecznym panelem i swiatla takie mozemy zainstalowac w naszym domku ogrodowym jesli doprowadzenie "normalnego" pradu do domku ogrodowego jest utrudnione. Swiatlo takie, energia swietlna z panela slonecznego starczy na okolo 4 godziny. Podam strone internetowa jednego z wielu katalogow ktore maja przerozne urzadzenia ozdobne i praktyczne wyposazenie i narzedzia do ogrodow www.GardenersEdge.com lub www.collectionsetc.com Pozdrawiam, Ela.
Napisano
Cytat

Zapytałam z ciekawości jak to działa.Barman pokazał to od strony baru .Pompka elektryczna ciągnęła z kufla i pompowała nalewakiem.Mówił że trzeba dolewać wody bo paruje.Ale skąd była pianka na kuflu to nie wiem,czary chyba.? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Siemka.Po tym jak widziałam fontanny w Barcelonie chętnie takie zobaczę w Warszawie.Frajdy czy innych pozytywnych odczuć z posiadania takiego wodotrysku nie da się przeliczyć na kasę.Całuski icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Siemka.Po tym jak widziałam fontanny w Barcelonie chętnie takie zobaczę w Warszawie.Frajdy czy innych pozytywnych odczuć z posiadania takiego wodotrysku nie da się przeliczyć na kasę.Całuski icon_biggrin.gif

Dzieciaczek przy plusku fontanny zasypia od ręki.Bezcenna korzyść z posiadania takiego urządzenia. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Zapytałam z ciekawości jak to działa.Barman pokazał to od strony baru .Pompka elektryczna ciągnęła z kufla i pompowała nalewakiem.Mówił że trzeba dolewać wody bo paruje.Ale skąd była pianka na kuflu to nie wiem,czary chyba.? icon_biggrin.gif

Jak została sama pianka to na pewno czary. icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Jak została sama pianka to na pewno czary. icon_lol.gif

Siemka.Znam paru takich czarodziejów ale po nich nawet pianka by nie została,szczególnie dzisiaj po meczu.Całuski icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Dzieciaczek przy plusku fontanny zasypia od ręki.Bezcenna korzyść z posiadania takiego urządzenia. icon_biggrin.gif

Siemka.A ja jakieś lulanki śpiewam wypaczając gust muzyczny potomka,a tu taki patent.Całuski icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Siemka.A ja jakieś lulanki śpiewam wypaczając gust muzyczny potomka,a tu taki patent.Całuski icon_biggrin.gif

A jeszcze i dochód od czasu do czasu bo wszyscy jakiś grosz do fontanny wrzucą icon_lol.gif. Tradycja taka.
Napisano
Cytat

Potomkom bardzo odpowiada Mozart. Coś w sobie ma takiego że uspokaja. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

No dobrze. icon_smile.gif Wcale nie muszę mieć fontanny. Chyba żeby ją schować na tyłach domu coby ludzi nie kłuła w oczy. icon_biggrin.gif

Jeśli masz pieniądze na zbyciu to zamiast fontanny proponuję basen. Fontanna tylko zdobi.icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

No dobrze. icon_smile.gif Wcale nie muszę mieć fontanny. Chyba żeby ją schować na tyłach domu coby ludzi nie kłuła w oczy. icon_biggrin.gif

Siemka.Basen czy fontanna to na tyłach domu powinny być,ostentacyjne prezentowanie takich urządzeń to trochę wioską jedzie.Całuski icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Siemka.Basen czy fontanna to na tyłach domu powinny być,ostentacyjne prezentowanie takich urządzeń to trochę wioską jedzie.Całuski icon_biggrin.gif

A posiadanie takowych jedzie czym ? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Wioska to mieć niezadbany ogród, połamany płot i trawę w połączeniu z chwastami, a nie fontannę, obrzeże basenowe...........

Zgadzam się. Chwasty są w stanie zepsuć wrażenie jakie sprawia najładniejszy nawet dom. Tylko że nie każdy ma czas i siłę by pielęgnować ogród. Co w takim razie?
Napisano
Cytat

A posiadanie takowych jedzie czym ? icon_biggrin.gif

Siemka.Posiadanie takich urządzeń kasą jedzie/to przyjemny zapach/natomiast ostentacja od frontu domu wioską jedzie /to nieprzyjemny zapach/Całuski icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Siemka.Posiadanie takich urządzeń kasą jedzie/to przyjemny zapach/natomiast ostentacja od frontu domu wioską jedzie /to nieprzyjemny zapach/Całuski icon_biggrin.gif

Nie kasą a farbą drukarską. A to nie jest przyjemny zapach. icon_biggrin.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Pracuje w firmie rzeźbiarskiej i powiem Ci że to doskonały pomysł. Skoro boisz sie o te wszystkie przylacza wody, pradu itd. to porponuje bys zamiast fontanny w powszechnym rozumieniu postawila cos co przybylo do nas z Anglii - poidelko dla ptakow. Wyglad ma fontanny ale wode albo dolewasz sama albo korzystasz z deszczowki. Na maila moge Ci podeslac kilka naszych fontann-poidel, ktore aktualnie mamy w sprzedazy. Wszystkie rzeźby i fontanny wykonujemy z piaskowca. dc152@interia.pl
Pozdrawiam icon_smile.gif

DSC01446.jpg

• 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Całkiem fajny projekt na fotce

Jest wystawiony do sprzedaży na aukcjach internetowych icon_smile.gif Jesli jest Pan zainteresowany kupnem zapraszam na maila icon_biggrin.gif nie wiem czy na forum mozna robic kryptoreklame icon_smile.gif dc152@interia.pl
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Fontanna od frontu, basen na tyłach. Poza tym fontanna chyba lepsza niż krasnale i inne boćki

Ja jakoś nie jestem zwolennikiem fontann wszelkich, wolę oczko wodne ładniutkie, a nie tryskającą wodę w górę, a już w ogóle z jakiejś statuy albo innego ulepionego ludzika.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Ja jakoś nie jestem zwolennikiem fontann wszelkich, wolę oczko wodne ładniutkie, a nie tryskającą wodę w górę, a już w ogóle z jakiejś statuy albo innego ulepionego ludzika.

Ale oczko wodne ma zupełnie inną funkcję. To taki substytut fontanny, jak samochód bryczki. Jedno i drugie fajne, ale do czego innego.

Szum wody uspakaja, podobnie jak wycisza widok wody spływającej po tej fontannie. Stanowi też takowa centrum wokół którego wszystko mimochodem się koncentruje - jak przy ognisku.

A to, że nowobogaccy, którym słoma z butów wystaje potrafią sobie sieknąć trzystopniowe straszydło, stylizowane nieudolnie na antyk czy barok i stawiają to przy nowoczesnym domu to inna sprawa. icon_rolleyes.gif

Ale to, że większość ludzi nie potrafi zaaranżować właściwie fontanny, ani w ogóle niczego, nie znaczy, że fontanna sama w sobie jest czymś niestosownym. Jeśli nie wiemy jak to zrobić, skorzystajmy z pomocy kogoś, kto ma dobry gust. Ja się na tym nie znam, ale myślę, że np. to wygląda nieźle.
Brak obrazka
No i wokół nie latają Amorki z szablonu.

O, albo niech się w ogóle z podłoża leje.
Brak obrazka
I dzieci (jak widać na załączonym obrazku) też się ucieszą icon_razz.gif
Napisano
Nono, taka wykuta w naturalnie wyglądającym, tylko wstępnie obrobionym kamieniu, to świetny pomysł. Nie jest patetyczna, a zamierzony efekt można osiągnąć przez różne kombinacje i układy. Bardzo, bardzo ciekawe. Moim zdaniem, taka naturalna kamieniarka jest w dobrym guście.
  • 9 miesiące temu...
Napisano
Cytat

A to, że nowobogaccy, którym słoma z butów wystaje potrafią sobie sieknąć trzystopniowe straszydło, stylizowane nieudolnie na antyk czy barok i stawiają to przy nowoczesnym domu to inna sprawa. icon_rolleyes.gif

Pełna zgoda! Fontanna nie musi być obciachem!
Napisano
Jestem wzorcem statystycznym. Szum wody mnie uspokaja i usypia. Dlatego lubię fontanny. Ale na razie podziwiam je u innych. Ciężko mi sie zabrać za taką inwestycję... Lenistwo? A może niewiara w swe umiejętności? Sam nie wiem icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Niektóre te fontanny są obciachowe, IMHO

Lepiej napisz, że nie w Twoim guście, będzie to bardziej poprawne politycznie.
Mi też większość do gustu nie przypadła. Ja to bym chciała coś bardzo naturalnego w stylu źródełka z kaskadą i małym strumyczkiem, lub takiego bardziej w stylu ZEN jakieś fajne okrągłe granitowe kule delikatnie obmywane wodą, która z nich się wydobywa i spływając po gładkiej i migoczącej w promieniach słonecznych powierzchni niknie wśród kamyczków wokół tych kul.
Pozdrawiam.
Napisano
Zdecydowanie spora część jest nie w moim guście icon_smile.gif Bardzo, bardzo nie w moim guście!
Mam pomysł na doktorat "Problem zjawiska obciachowości jako ilustracja braku poprawności politycznej współczesnego społeczeństwa w Polsce" icon_mrgreen.gif
Napisano
Cytat

Nono, taka wykuta w naturalnie wyglądającym, tylko wstępnie obrobionym kamieniu, to świetny pomysł. Nie jest patetyczna, a zamierzony efekt można osiągnąć przez różne kombinacje i układy. Bardzo, bardzo ciekawe. Moim zdaniem, taka naturalna kamieniarka jest w dobrym guście.

Pełna zgoda icon_smile.gif
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Witam wszystkich.
Podłączam się do tematu - zamierzam również sprawić sobie fontannę i przeszukując sieć natrafiłem na www.fontanny24.pl sprzedają jakieś amerykańskie fontanny pływające firmy kasco marine - moje pytanie do was - czy ktoś korzysta z tego typu fontann i może podzielić się opinią, bo trochę szkoda wydać niemały grosz na coś co się nie sprawdza.
Pozdrawiam icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Utwórz nowe...