Dyskusja na forum: Jak ETS 2 wpłynie na ogrzewanie w Polsce? Będzie drożej!
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez miszczuu95 · Napisano
Witam, po malowaniu ścian widoczne dziwne nieregularne „plamy”. Widoczne są jedynie stojąc z boku i patrząc pod światło. Stojąc naprzeciwko ściany ich nie widać. Co to jest i czym może być to spowodowane? -
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez Janek T.: Mój dom nie należy do nowych bo już mieszkam w nim 28 lat i niestety nie mam ogrzewania podłogowego. Do ogrzania mam około 150 m2. Od 3 lat mam gruntową pompę ciepła i ogrzewam tylko kaloryferami . I choć budynek ma prawie 30 lat to pompa jest chyba najlepsza. PO pierwsze czystość po drugie nic nie muszę robić no i zawsze mam ciepło i ciepłą wodę. Na cały rok 2023 pompa na ogrzewanie i ogrzanie ciepłej wody potrzebowała 3348 KW a w 2024 roku 3167 KW. W domu mam temperaturę od 22,5*C do 23,5*C. Akurat mam fotowoltaikę więc płacę tylko opłaty stałe ale nawet gdybym nie miał to też by dużo nie wyszło tym bardziej na taryfie G12w bo około 65% energii biorę w tańszej taryfie. Ale 3 lata temu wymieniałem wszystkie okna oraz drzwi zewnętrzne bo i tak po tylu latach musiałem zmienić. Więc uważam ,że pompa ciepła to dobry wybór a gruntowa jeszcze lepszy ale moc pompy musi być dobrze dopasowana. -
Czym ogrzewać dom? Gazem, pelletem, a może pompą ciepła? Wybór ogrzewania trzeba zacząć od ustalenia, jaki jest standard energetyczny budynku. W zupełnie innej sytuacji jest inwestor planujący budowę, niż ktoś kto już ma dom postawiony wiele lat temu. A więc wybór ogrzewania będzie zgodny z zupełnie innymi normami i rozwiązaniami technicznymi. Dlatego optymalne ogrzewanie domu może być wówczas zupełnie różne. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/a/114081-czym-ogrzewac-nowy-a-czym-stary-dom-strategiczny-wybor-ogrzewania
-
Dzień dobry wszystkim. Mam kilka pytań odnośnie wycięcia budynku mieszkalnego z działki. Żeby zobrazować obecną sytuację podam ją w kilku punktach. 1. Cała działka ma zaledwie 7 arów budynki są blisko siebie. 2. W gminie budynek jest zarejestrowany jako mieszkalny od lat opłacane są podatki od nieruchomości. 3. Budynek "stoi" około 30lat ma łączną powierzchnię ok 70m2. 4. Na budynek nie ma planów budowy. 5. Budynek nie ma numeru domu ( numer jest ten sam co budynek obok). 6. Budynek ma wszystkie media oddzielnie łącznie z licznikami. 7. Budynek ma osobnę wejście " z drogi głównej" Chciałbym zapytać czy jest możliwość aby taki budynek: 1. "Wyciąć" z działki i nadać niezależny numer działki? 2. Nadać numer domu? 3. Sporządzić niezależne księgi wieczyste? Ogólnie oddzielić prawnie/zalegalizować go? Bardzo dziękuje za każdą odpowiedź.
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się