voyager2550 Napisano 22 września 2024 Udostępnij #1 Napisano 22 września 2024 Witam Trafiłem na forum przypadkiem i oglądając tematy natrafiłem na Wasze dzienniki budowy. Jako, że zacząłem nagrywać amatorsko i tworzyć sobie pamiątkę z budowy uznałem, że podzielę się tym również z Wami Może kogoś zainspiruje do samodzielnej budowy domu. Projekt jaki budujemy to Dostępny D45 Wariant 2 z garażem w bryle budynku. Jesteśmy młodym małżeństwem i póki co staramy się ciągnąć powoli bez kredytu, być może kiedyś gdy zabraknie już funduszy - pomyślimy o kredycie. Na razie bez pośpiechu i wszystko własnymi rękami przy pomocy rodziców. Poniżej kilka filmików z dotychczasowych prac. Pozdrawiam serdecznie Sprawdź jak przygotowywaliśmy działkę pod budowę płyty : Podbudowy ciąg dalszy Walka z kanalizacją Maszynka do styropianu - ZRÓB TO SAM! Burty płyty fundamentowej - zobacz jak wykonaliśmy ten etap Równamy podbudowę pod XPS - niedługo układanie podłogi Układamy styrodur XPS na dnie płyty fundamentowej. Płyty są z frezem, mają 10cm grubości. Na burty natomiast używaliśmy 15cm XPS'a Zajęliśmy się rozkładaniem folii budowlanej, po czym na całej powierzchni płyty można było rozrzucić podkłady betonowe 3cm. Taką grubość otuliny mamy w projekcie. Rozpoczynamy kolejny etap jakim jest rozkładanie prętów zbrojeniowych. W naszym przypadku pręt fi12. Po wrzuceniu wszystkiego do środka - bierzemy klucze w dłonie i kręcimy Uziemienie w przypadku płyty fundamentowej: Link do komentarza
retrofood Napisano 22 września 2024 Udostępnij #2 Napisano 22 września 2024 Cytat uznałem, że podzielę się tym również z Wami Dawaj, dawaj! Fajnie pooglądać jak ktoś pracuje.... Ostatni odcinek bardzo cenny. Spójrz w stopę mojego postu, tam też są podobne linki. 1 Link do komentarza
voyager2550 Napisano 26 września 2024 Autor Udostępnij #3 Napisano 26 września 2024 Wykonujemy strzemiona do dwóch trzpieni w ścianie frontowej garażu. To kolejny etap wychodzenia "z ziemi" :) Link do komentarza
voyager2550 Napisano 27 września 2024 Autor Udostępnij #4 Napisano 27 września 2024 Rozkładamy dystanse - wąż stalowy typu ZET wys. 14cm Na nim będzie spierać się górna siatka zbrojeniowa Link do komentarza
voyager2550 Napisano 2 października 2024 Autor Udostępnij #5 Napisano 2 października 2024 Udało się rozłożyć górne zbrojenie 😀 Link do komentarza
voyager2550 Napisano 8 października 2024 Autor Udostępnij #6 Napisano 8 października 2024 Wykop i szalunki - stopa słupa tarasowego oraz wejściowego Link do komentarza
animus Napisano 8 października 2024 Udostępnij #7 Napisano 8 października 2024 Dnia 26.09.2024 o 19:04, voyager2550 napisał: Wykonujemy strzemiona do dwóch trzpieni w ścianie frontowej garażu. To kolejny etap wychodzenia "z ziemi" Miło popatrzeć, jak niedouk robi źle strzemiona i w dodatku uczy innych. Co to bedzie dalej. Link do komentarza
aru Napisano 9 października 2024 Udostępnij #8 Napisano 9 października 2024 o Krynico Mądrości, to że krytykować umiesz już wiemy, a umiesz nauczyć/doradzić/poprawić/wskazać błędy? to blog, nie fachowy poradnik i powinien tego się trzymać, wrzucanie tych filmów w inne miejsca jest raczej deczko ryzykowne Link do komentarza
podczytywacz Napisano 9 października 2024 Udostępnij #9 Napisano 9 października 2024 (edytowany) 11 godzin temu, animus napisał: Miło popatrzeć, jak niedouk robi źle strzemiona i w dodatku uczy innych Nie UCZY!!! Pokazuje jak ON to robi... A że robi jak robi - będzie tam mieszkał ze swoją rodziną... Mnie nie podoba się to, że stopy słupów nie są od razu powiązane z całą płytą fundamentową i będą sobie pracowały/osiadały osobno, a przecież podtrzymują kawał więźby... A będą pracowały... choćby ze względu na ich głębokość w gruncie... cóż - taki projekt 1 godzinę temu, aru napisał: wrzucanie tych filmów w inne miejsca jest raczej deczko ryzykowne BARDZO SŁUSZNA UWAGA!!! Edytowano 9 października 2024 przez podczytywacz (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
animus Napisano 9 października 2024 Udostępnij #10 Napisano 9 października 2024 1 godzinę temu, aru napisał: o Krynico Mądrości, to że krytykować umiesz już wiemy, a umiesz nauczyć/doradzić/poprawić/wskazać błędy? Cześć Dwulicusie. Zobaczcie na reputację, jak Dwulicus reaguje gdy komuś coś tłumaczę. Ja dopatruję się ze strony Dwulicusa uszczypliwej złośliwości. 42 minuty temu, podczytywacz napisał: Nie UCZY!!! Pokazuje jak ON to robi... Nie lubię rozbudowanych zdań. 1 Link do komentarza
podczytywacz Napisano 9 października 2024 Udostępnij #11 Napisano 9 października 2024 55 minut temu, animus napisał: Nie lubię rozbudowanych zdań. Nie widzę rozbudowanych zdań... Link do komentarza
retrofood Napisano 9 października 2024 Udostępnij #12 Napisano 9 października 2024 1 godzinę temu, animus napisał: Cześć Dwulicusie. Zobaczcie na reputację, jak Dwulicus reaguje gdy komuś coś tłumaczę. Niczego nie tłumaczyłeś, jedynie się wymądrzałeś. Tak jak i tutaj. Nie rozumiesz znaczenia słowa "nośność" i próbujesz uczyć mnie pojęć "napór wiatru" czy "obciążenie śniegiem", nie rozumiejąc, ze wchodziłeś jeszcze pod stół na baczność, kiedy ja pisałem poradniki dla monterów obiektów z płyt warstwowych. A te wskaźniki są tam podstawą dla oceny wytrzymałości konstrukcji. Spuść nieco z tonu, bo nieładnie to wygląda. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 9 października 2024 Udostępnij #13 Napisano 9 października 2024 16 minut temu, retrofood napisał: Spuść nieco z tonu, bo nieładnie to wygląda. Oj, tak Link do komentarza
animus Napisano 9 października 2024 Udostępnij #14 Napisano 9 października 2024 1 godzinę temu, retrofood napisał: Niczego nie tłumaczyłeś, jedynie się wymądrzałeś. Tak jak i tutaj. Nie rozumiesz znaczenia słowa "nośność" i próbujesz uczyć mnie pojęć "napór wiatru" czy "obciążenie śniegiem", nie rozumiejąc, ze wchodziłeś jeszcze pod stół na baczność, kiedy ja pisałem poradniki dla monterów obiektów z płyt warstwowych. A te wskaźniki są tam podstawą dla oceny wytrzymałości konstrukcji. Spuść nieco z tonu, bo nieładnie to wygląda. To ty powinieneś sobie zdefiniować znaczenie słowa nośność. Jesteś, nazwałbym to wręcz arogancki, ale wybaczam ze względu na wiekowość osobnika. 2 godziny temu, podczytywacz napisał: Nie widzę rozbudowanych zdań... Nareszcie. 1 godzinę temu, retrofood napisał: "napór wiatru" Obciążenia wiatrem! Jest takie pojęcie. Link do komentarza
animus Napisano 9 października 2024 Udostępnij #15 Napisano 9 października 2024 21 minut temu, animus napisał: 2 godziny temu, retrofood napisał: "napór wiatru" Obciążenia wiatrem! Jest takie pojęcie. A napór wiatru to jedna ze składowych obciążenia wiatrem! Link do komentarza
podczytywacz Napisano 9 października 2024 Udostępnij #16 Napisano 9 października 2024 1 godzinę temu, animus napisał: Nareszcie Ma ta Twoja wymiana zdań jakiś sens?? Link do komentarza
voyager2550 Napisano 11 października 2024 Autor Udostępnij #17 Napisano 11 października 2024 Panowie. Jak wyżej kolega zauważył JA NIE UCZĘ NIKOGO JAK MA ROBIĆ. Ja pokazuję moją pracę i prawdę mówiąc nie wiem co jest źle w tych strzemionach. Przecież to do góry nie poleci a jedynie ma utrzymać główne pręty żeby się nie rozjechały w słupie? A swoją drogą panie animus - powiedz co Ci się tam nie podoba, dzięki. Wrzucam kolejne prace także słucham Twojej krytyki co tym razem źle zrobiłem Pozdrawiam Chudziak i zbrojenie - stopa słupa tarasowego oraz wejściowego Link do komentarza
aru Napisano 11 października 2024 Udostępnij #18 Napisano 11 października 2024 co prawda nie jestem tą konkretną Krynicą Mądrości, ale popełniasz błędy, które w tej skali przedsięwzięcia nie są jakimiś kardynalnymi; przy większej skali można by było już dyskutować, tu nie ma za bardzo sensu, bo po co? domniemam, że to już dawno (poślizg czasu wykonania do czasu publikacji) zrobiłeś, więc i tak po herbacie o zdanie raczej chyba nigdy nie pytałeś na forum, więc posiadłeś taką, a nie inną wiedzę z innych źródeł rozumiem, że pośpiechu nie masz, finansowo też nie ścibolisz, lubisz się "bawić" jak dla mnie - za długaśne momentami te filmy, miejscami bym skrócił, szczególnie niektóre multipowtarzalne czynności, może nie do pojedynczych, ale nie po "pięćdziesiąt" razy to samo (albo tempo podkręcił ) ps może jestem krynicą wiedzy Link do komentarza
animus Napisano 11 października 2024 Udostępnij #19 Napisano 11 października 2024 1 godzinę temu, voyager2550 napisał: A swoją drogą panie animus - powiedz co Ci się tam nie podoba, dzięki. Ten pan robi to lepiej. Link do komentarza
aru Napisano 11 października 2024 Udostępnij #20 Napisano 11 października 2024 z małą korektą - w belkach na ścinanie, choć nie zawsze jest to wystarczające i wtedy stosuje się pręty odgięte, a w słupach - na rozpieranie, stąd w obu przypadkach zagęszczenie strzemion na "końcach" takich elementów, gdzie te zjawiska zachodzą intensywniej Link do komentarza
aru Napisano 11 października 2024 Udostępnij #21 Napisano 11 października 2024 ps chodzi ci o zagięcia końców strzemion? o dziwo Autor bloga robi strzemiona ze stali żebrowanej, ta nie wymaga takich zagięć jak gładka no i krytykuj/oceniaj nie w blogu, a tam gdzie wkleja filmy, tj w dziale Filmy poradnikowe dla WAS bo tam ktoś to może potraktować filmy jako instrukcję, niekoniecznie właściwą Link do komentarza
animus Napisano 11 października 2024 Udostępnij #22 Napisano 11 października 2024 1 godzinę temu, aru napisał: chodzi ci o zagięcia końców strzemion? Tak. 1 godzinę temu, aru napisał: o dziwo Autor bloga robi strzemiona ze stali żebrowanej, ta nie wymaga takich zagięć jak gładka Przy strzemionach nie ma to znaczenia, żebro ma krzywiznę gięcia większą lub równą w stosunku do stali gładkiej, zwłaszcza przy stali o większej granicy plastyczności AIII, AIIIN, wymaga większego otulenia betonem. A na filmie widać, że to porządna stal. Przy dłuższych zagięciach prostych tych strzemion można by przymknąć oko, ale pamiętać trzeba o prawidłowej otulinie betonowej, jednak większą wytrzymałość można uzyskać niewielkim kosztem, skośnym zagięciem końców. https://www.castorama.pl/strzemiona-budowlane-fola-20-x-20-cm-20-szt-/5906725244642_CAPL.prd Stal teraz droga. Link do komentarza
aru Napisano 12 października 2024 Udostępnij #23 Napisano 12 października 2024 no tak, dla jednych źródłem jest wiki, dla drugich castorama Link do komentarza
voyager2550 Napisano 15 października 2024 Autor Udostępnij #24 Napisano 15 października 2024 Wykonujemy stopę słupa tarasowego oraz wejściowego z betonu C25/30 oraz izolację poziomą z papy Link do komentarza
voyager2550 Napisano 20 października 2024 Autor Udostępnij #25 Napisano 20 października 2024 Na ułożonej poprzednio papie, murujemy bloczki betonowe do poziomu płyty fundamentowej. Korzystamy z gotowej zaprawy murarskiej, do której dodajemy trochę cementu aby wzmocnić zaprawę. Na takim fundamencie zostanie wymurowany słup na tarasie - z materiału takiego jak ściany nośne. Nie jest to lany, żelbetowy, zbrojony słup. TAKI mamy projekt i tego się trzymamy. Link do komentarza
voyager2550 Napisano 25 października 2024 Autor Udostępnij #26 Napisano 25 października 2024 Wymurowane bloczki zabezpieczamy masą KMB firmy Nexler (dawniej Izohan). W ten sposób zabezpieczamy nasz fundament słupa przed niszczącym działaniem niekorzystnych warunków. Link do komentarza
aru Napisano 25 października 2024 Udostępnij #27 Napisano 25 października 2024 a jakie to są te niekorzystne warunki? Link do komentarza
voyager2550 Napisano 27 października 2024 Autor Udostępnij #28 Napisano 27 października 2024 (edytowany) Dnia 25.10.2024 o 20:47, aru napisał: a jakie to są te niekorzystne warunki? Woda, mróz? Inaczej jak wytłumaczysz fakt, że każdy zabezpiecza fundamenty? Raczej nie dla jakiegoś widzi mi się Za kilka dni zalewamy płytę fundamentową. Przyszła pora na sprawdzenie zbrojenia, dystansów oraz obsypanie burty płyty piachem tak aby zalewany beton nie rozepchał nam XPS-a. Miejmy nadzieję, że wszystko przebiegnie szybko i sprawnie Edytowano 27 października 2024 przez voyager2550 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
voyager2550 Napisano 2 listopada 2024 Autor Udostępnij #29 Napisano 2 listopada 2024 Przyszła pora na betonowanie naszej płyty. Zamówiliśmy 53m3 betonu - niestety zabrakło więc zmuszeni byliśmy domówić. Tym razem więcej niż wyszło z obliczeń. Pozostałość wylądowała pod tarasem :) Miłego oglądania! 1 Link do komentarza
voyager2550 Napisano 10 listopada 2024 Autor Udostępnij #30 Napisano 10 listopada 2024 To jedna z najprzyjemniejszych chwil jak do tej pory Podlewanie powierzchni płyty fundamentowej. Zajmujemy się tym równe 10 dni - być może niepotrzebnie tak długo ale ciepłe i słoneczne dni powodują szybkie schnięcie betonu. Ponadto odkuwamy zabetonowane kielichy rur kanalizacyjnych, gdyż chcemy je mieć wyciągnięte już na wierzch tak aby w przyszłości bez problemu podpiąć w nie poszczególne punkty sanitarne. Link do komentarza
voyager2550 Napisano 15 listopada 2024 Autor Udostępnij #31 Napisano 15 listopada 2024 Pora na mniej ważne w tej chwili prace, ale więcej w tym roku nie planujemy. Płyta już zalana i związana betonem więc plus jest taki, że nikt przynajmniej stali nie ukradnie z budowy :) Rozwożę pozostały piach z podbudowy pod taras oraz zajmuję się izolacją poziomą trzpieni wystających z płyty. Obrabiam również wystające z betonu kielichy kanalizacji zaprawą cementową CERESIT CR65. Link do komentarza
aru Napisano 15 listopada 2024 Udostępnij #32 Napisano 15 listopada 2024 powiem tak - masz kasy pod dekiel, czasu jeszcze więcej i tyle NIE JEST TO ALMANACH DLA CHCĄCYCH SIĘ BUDOWAĆ i tyle Link do komentarza
voyager2550 Napisano 17 listopada 2024 Autor Udostępnij #33 Napisano 17 listopada 2024 Dnia 15.11.2024 o 18:14, aru napisał: powiem tak - masz kasy pod dekiel, czasu jeszcze więcej i tyle NIE JEST TO ALMANACH DLA CHCĄCYCH SIĘ BUDOWAĆ i tyle Owszem czasu mam bo kończymy na tym rok 2024. Nie będę zaczynał murować bo wiem, że przed zimą nie zdążę wiec chce zabezpieczyć to co do tej pory udało się zrobić. Podsumowujemy wszystkie koszty do stanu zero. Budujemy dom parterowy z garażem w bryle 167m2 na płycie fundamentowej 197m2. Rozpoczęcie w 2024 roku! Budujemy systemem gospodarczym. Link do komentarza
aru Napisano 20 listopada 2024 Udostępnij #34 Napisano 20 listopada 2024 z szacunem - można to wszystko ograniczyć, Ty/Wy się z kasą nie liczycie za bardzo, to widać, nie może to być wyznacznikiem dla zwykłych śmiertelników Link do komentarza
voyager2550 Napisano 13 marca Autor Udostępnij #35 Napisano 13 marca (edytowany) Wiosna coraz bliżej a więc zamówiliśmy transport materiału na ściany - Solbet 600. Na budowę trafiają też stemple pod przyszły strop. Udajemy się również do lasu, gdzie pozyskujemy drewno na naszą więźbę. Edytowano 13 marca przez voyager2550 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 13 marca Udostępnij #36 Napisano 13 marca 1 godzinę temu, voyager2550 napisał: Udajemy się również do lasu, gdzie pozyskujemy drewno na naszą więźbę. Grzyby są? Na drzewo to trochę za późno. Drzewo z lasu pozyskuje się w okresie, kiedy krążenie soków ustało i wszelkie robactwo śpi. Link do komentarza
voyager2550 Napisano 25 marca Autor Udostępnij #37 Napisano 25 marca Grzybów nie ma ale drewno było ścięte wcześniej. Teraz je sprzątamy i zwozimy. Oby drewno z tartaku było takie wspaniałe, zdrowe,wysuszone czy zagruntowane jak nasze to byłoby super Przygotowujemy płytę fundamentową pod położenie papy. Najpierw czyścimy powierzchnię kamieniem do betonu, później gruntujemy 3 krotnie. Na to zostanie położona papa na lepiku. W odcinku również krótka i już ostatnia relacja ze zwózki drzewa z lasu na przyszłą więźbę. Link do komentarza
voyager2550 Napisano Niedziela o 10:20 Autor Udostępnij #38 Napisano Niedziela o 10:20 Zaczynamy układać papę Icolal Fundament 4.0 pod ściany nośne oraz dalszy ciąg gruntowania gdyż ściany działowe nadal czekają na swoją kolej :) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się