taytro71 Napisano 17 maja 2024 Udostępnij #1 Napisano 17 maja 2024 Dzień dobry! Mam problem, mieszkam obecnie w starej kamienicy, od kilku miesięcy walczę z szafkami i karniszami wypadającymi ze ścian... dosłownie. Próbowałem już wszystkiego, przeróżnych kołków rozporowych i wzmocnień. Nic nie działa, każdy jeden element wypada ze ściany, a cegła sypie się jak szalona. Macie jakieś sprawdzone pomysły? Link do komentarza
podczytywacz Napisano 17 maja 2024 Udostępnij #2 Napisano 17 maja 2024 Jaka jest ta cegła - krucha, popękana, dziurawka? Jaka grubość ścianki, na której mają wisieć szafki? Co jest po drugiej strony ściany? W jednym przypadku przewierciłem ścianę na przestrzał, w otworze umieściłem pręt fi 12 gwintowany z zamocowaną listwą montażową do wieszania szafek kuchennych, i blachami 100x100 dokręconymi z drugiej strony ściany... Ściana miała grubość ok. 150 mm i zrobiona była z bloczków suporeksu... Link do komentarza
animus Napisano 17 maja 2024 Udostępnij #3 Napisano 17 maja 2024 Dnia 17.05.2024 o 11:42, taytro71 napisał: Dzień dobry! Mam problem, mieszkam obecnie w starej kamienicy, od kilku miesięcy walczę z szafkami i karniszami wypadającymi ze ścian... dosłownie. Próbowałem już wszystkiego, przeróżnych kołków rozporowych i wzmocnień. Nic nie działa, każdy jeden element wypada ze ściany, a cegła sypie się jak szalona. Macie jakieś sprawdzone pomysły? Rozwiń Wierć bez udaru i zastosuj RAWPLUG 4ALL https://allegro.pl/kategoria/sprzet-i-akcesoria-budowlane-gwozdzie-wkrety-sruby-kolki-261258?string=rawplug 4all&order=qd Jak nie pomoże to kotwa chemiczna. https://allegro.pl/kategoria/sprzet-i-akcesoria-budowlane-gwozdzie-wkrety-sruby-kolki-261258?string=kotwa chemiczna&order=qd Link do komentarza
retrofood Napisano 17 maja 2024 Udostępnij #4 Napisano 17 maja 2024 Dnia 17.05.2024 o 11:42, taytro71 napisał: Próbowałem już wszystkiego, przeróżnych kołków rozporowych i wzmocnień. Nic nie działa, każdy jeden element wypada ze ściany, a cegła sypie się jak szalona. Rozwiń Podaj jakie kołki (średnice) stosowałeś, jak wierciłeś i jak gruba jest ściana. Co jest z drugiej strony? I napiszę Ci tak. Ja wieszałem szafki na płycie g/k do której przyklejono glazurę i szafki trzymają się bez problemów. Na płycie gipsowo-kartonowej! Link do komentarza
podczytywacz Napisano 17 maja 2024 Udostępnij #5 Napisano 17 maja 2024 Dnia 17.05.2024 o 11:42, taytro71 napisał: Próbowałem już wszystkiego, przeróżnych kołków rozporowych i wzmocnień. Rozwiń Naprawdę wszystkiego??? A tyle pytań Ci zadają Link do komentarza
taytro71 Napisano 20 maja 2024 Autor Udostępnij #6 Napisano 20 maja 2024 Dnia 17.05.2024 o 16:11, podczytywacz napisał: Jaka jest ta cegła - krucha, popękana, dziurawka? Jaka grubość ścianki, na której mają wisieć szafki? Co jest po drugiej strony ściany? W jednym przypadku przewierciłem ścianę na przestrzał, w otworze umieściłem pręt fi 12 gwintowany z zamocowaną listwą montażową do wieszania szafek kuchennych, i blachami 100x100 dokręconymi z drugiej strony ściany... Ściana miała grubość ok. 150 mm i zrobiona była z bloczków suporeksu... Rozwiń Po drugiej stronie ściany jest sąsiadka, więc ciężko na przestrzał Dnia 17.05.2024 o 17:14, animus napisał: Wierć bez udaru i zastosuj RAWPLUG 4ALL https://allegro.pl/kategoria/sprzet-i-akcesoria-budowlane-gwozdzie-wkrety-sruby-kolki-261258?string=rawplug 4all&order=qd Jak nie pomoże to kotwa chemiczna. https://allegro.pl/kategoria/sprzet-i-akcesoria-budowlane-gwozdzie-wkrety-sruby-kolki-261258?string=kotwa chemiczna&order=qd Rozwiń Super, dziękuję za konkretne pomysły, spróbuję dziś z kotwą bo 4all nie podołały Dnia 17.05.2024 o 18:45, podczytywacz napisał: Naprawdę wszystkiego??? A tyle pytań Ci zadają Rozwiń faktycznie, użycie zwrotu "wszystkiego" wiązało się z poczuciem bezsilności, ale zdaje sobie sprawę, że zapewne jest jeszcze sporo rozwiązań Link do komentarza
animus Napisano 20 maja 2024 Udostępnij #7 Napisano 20 maja 2024 Dnia 20.05.2024 o 10:41, taytro71 napisał: Super, dziękuję za konkretne pomysły, spróbuję dziś z kotwą bo 4all nie podołały Rozwiń Tu masz jeszcze taki myk. Link do komentarza
taytro71 Napisano 19 lipca 2024 Autor Udostępnij #8 Napisano 19 lipca 2024 @animus dzięki! Filmik super, właśnie tego szukałem wróciłem na forum bo poprzednie mocowanie znów nie wytrzymało, ale spróbuje teraz z tym co na filmiku Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się