Skocz do zawartości

Jak ustabilizować kiwające się biurko?

YMichał

Recommended Posts

Na wstępie zaznaczę że jest to rozwiązanie dla osób posiadających biurko na 4 nogach z rur ewentualnie profili. 

Do pracy będą potrzebne następujące narzędzia:

Szlifierka kątowa bądź brzeszczot ręczny/piłka do metalu.

-Wiertarka z wiertłem do metalu (w moim przypadku wiertło fi 8)

-Imadło a jezeli takowego nie posiadamy to wystarczy młotek i coś twardego (np. Bloczek betonowy, kostka brukowa, kowadło)

-Przyda się też palnik gazowy w przypadku zastosowania rur aluminiowych aby nagrzać materiał, żeby zapobiec ewentualnym pęknięciom rury.

-Pilnik do metalu jeżeli nie posiadamy szlifierki kątowej.

Potrzebne materiały:

-Rury aluminiowe o średnicy ok. 15mm i grubości ścianki 2 - 2,5mm lub stalowe o średnicy ok. 15mm o grubosci ścianki 1 - 1,5mm.

-Obejmy ogrodzeniowe (w moim przypadku    fi 60)

- Śruby pasujące do otworów w obejmach. (Ja dostałem śruby razem z obejmami)

Koszt materiałów to ok. 60-90zł

Na początku należy rozłożyć obejmy na nogach (podobnie jak na zdjęciu poniżej) i dociąć rury na odpowiedną długość, (uwzględniając odległości pomiędzy otworami w obejmach)

Następnie zaklepać dwa końce rur i nawiercić otwory. Można nagiąć delikatnie rurki na środku w miejscu krzyżowania zeby nie mieć później problemu z montażem.

*Info* w przypadku nóg z profili np 50x50mm wszystkie nogi muszą tworzyć prostokąd (u mnie nogi tworzą trapez) inaczej trzeba będzie naginać "uszy" na końcach zastrzałów.

W moim przypadku takie ustawienie zastrzałów pomogło. Aluminiowych rur nie musiałem malować i nie muszę się już przejmować trzęsącym się monitorem podczas ruchów myszką.

20231011_162534.thumb.jpg.9c0739e278be7869f43e96516d6b126e.jpg

received_346404594411563.thumb.jpeg.5c32e440703f40bbd80b1edfd13d9eb9.jpeg

OBEJMA-OKRAGLA-FI-60-mm-KOLOR-CZARNA-RAL-9005.jpeg.d8ff606208d4836db9a346c793d0035e.jpeg

2b88fd275648d210e95da7b2d0b35faf.thumb.jpg.290614d99ff9565717a5eda653c8bfbf.jpg

Nie

5 godzin temu, YMichał napisał:

Na wstępie zaznaczę że jest to rozwiązanie dla osób posiadających biurko na 4 nogach z rur ewentualnie profili. 

Do pracy będą potrzebne następujące narzędzia:

Szlifierka kątowa bądź brzeszczot ręczny/piłka do metalu.

-Wiertarka z wiertłem do metalu (w moim przypadku wiertło fi 8)

-Imadło a jezeli takowego nie posiadamy to wystarczy młotek i coś twardego (np. Bloczek betonowy, kostka brukowa, kowadło)

-Przyda się też palnik gazowy w przypadku zastosowania rur aluminiowych aby nagrzać materiał, żeby zapobiec ewentualnym pęknięciom rury.

-Pilnik do metalu jeżeli nie posiadamy szlifierki kątowej.

Potrzebne materiały:

-Rury aluminiowe o średnicy ok. 15mm i grubości ścianki 2 - 2,5mm lub stalowe o średnicy ok. 15mm o grubosci ścianki 1 - 1,5mm.

-Obejmy ogrodzeniowe (w moim przypadku    fi 60)

- Śruby pasujące do otworów w obejmach. (Ja dostałem śruby razem z obejmami)

Koszt materiałów to ok. 60-90zł

Na początku należy rozłożyć obejmy na nogach (podobnie jak na zdjęciu poniżej) i dociąć rury na odpowiedną długość, (uwzględniając odległości pomiędzy otworami w obejmach)

Następnie zaklepać dwa końce rur i nawiercić otwory. Można nagiąć delikatnie rurki na środku w miejscu krzyżowania zeby nie mieć później problemu z montażem.

*Info* w przypadku nóg z profili np 50x50mm wszystkie nogi muszą tworzyć prostokąd (u mnie nogi tworzą trapez) inaczej trzeba będzie naginać "uszy" na końcach zastrzałów.

W moim przypadku takie ustawienie zastrzałów pomogło. Aluminiowych rur nie musiałem malować i nie muszę się już przejmować trzęsącym się monitorem podczas ruchów myszką.

20231011_162534.thumb.jpg.9c0739e278be7869f43e96516d6b126e.jpg

received_346404594411563.thumb.jpeg.5c32e440703f40bbd80b1edfd13d9eb9.jpeg

OBEJMA-OKRAGLA-FI-60-mm-KOLOR-CZARNA-RAL-9005.jpeg.d8ff606208d4836db9a346c793d0035e.jpeg

Przepraszam za ortografię.

Edytowano przez YMichał (zobacz historię edycji)
5 godzin temu, YMichał napisał:

Można nagiąć delikatnie rurki na środku w miejscu krzyżowania zeby nie mieć później problemu z montażem.

Brawo Ty!

:4_16_1:

Gdybyś jeszcze  w miejscu skrzyżowania się tych rurek, delikatnie je sklepał i zrobił otwór przez oba elementy,  oraz przykręcił je tam śrubą,  to dopiero poczułbyś to usztywnienie.

Łączenie w węźle to podstawa  budowania konstrukcji.

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
3 minuty temu, animus napisał:

Brawo Ty!

:4_16_1:

Gdybyś jeszcze  w miejscu skrzyżowania się tych rurek, delikatnie je sklepał i zrobił otwór przez oba elementy,  oraz przykręcił je tam śrubą,  to dopiero poczułbyś to usztywnienie.

Łączenie w węźle to podstawa  budowania konstrukcji.

Pomyślałem o tym po złożeniu, ale miałem sprawną tylko wiertarkę stołową i nie chciało mi się już tego rozkręcać. :icon_biggrin:

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Naturalny wygląd Podkreśla strukturę drewna – słoje i naturalne usłojenie stają się bardziej widoczne i wyraziste. Matowe lub satynowe wykończenie – wygląda bardziej naturalnie niż połysk lakieru. Oddychająca powierzchnia Drewno zachowuje zdolność do oddychania, co pomaga w regulacji wilgotności w pomieszczeniu. Mniejsze ryzyko wypaczeń przy zmianach temperatury i wilgotności. Łatwa konserwacja i naprawa Nie trzeba cyklinować całej podłogi przy uszkodzeniu – można punktowo odnowić fragment. Regularna konserwacja (np. środkiem do pielęgnacji olejowosków) wydłuża żywotność wykończenia. Przyjemność użytkowania Ciepłe i przyjemne w dotyku – idealne dla osób chodzących boso lub z małymi dziećmi. Mniej śliskie niż lakierowane podłogi. Ekologia i zdrowie Produkty olejowoskowe są często na bazie naturalnych olejów i wosków – bezpieczne dla zdrowia. Brak intensywnego zapachu chemii, przyjazne alergikom.   Osmo to jedna z najbardziej znanych marek oferujących wysokiej jakości olejowoski do podłóg drewnianych (i nie tylko). Produkty tej firmy są bardzo cenione zarówno przez profesjonalistów, jak i osoby samodzielnie wykańczające wnętrza.
    • Zgadza się, dlatego uważam że w skrajnych przypadkach, czyli pewnie dwie noce w roku lepiej dogrzać grzałką, niż przepłacać za większą pompę i martwić się o taktowanie. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Mam człowieka na miejscu. Będzie obserwował.
    • Dziś po południu test obciążeniowy z tego co mi tutaj alert pogodowy wysyła.  
    • To nie do końca tak. Po pierwsze T-CAP nie są jedynymi pompami na rynku, które utrzymują nominalną moc grzewczą w skrajnie niskich temperaturach (-20°C lub mniej). Ale inne o takiej charakterystyce są od nich wyraźnie droższe.  Po drugie, zdolność do utrzymywania mocy nominalnej w trudnych warunkach nie oznacza większej skłonności do taktowania. W praktyce jest wręcz odwrotnie. Taka pompa jest w stanie utrzymać moc nominalną w całym przewidywanym zakresie pracy (mniej więcej od -20 do +15°C). Ale równocześnie to i tak są pompy inwerterowe, czyli z możliwością automatycznego dostosowywania mocy do chwilowych potrzeb. Dla większości pomp powietrze/woda minimum to 30%. Czyli pompa nominalnie np. 9 KW jest w stanie działać w sposób ciągły już z mocą ok. 3 kW.  Natomiast w typowych pompach, których moc spada wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej, też mamy nominalnie np. 9 kW. Ale osiągane dopiero np. przy +7°C na zewnątrz. Natomiast przy -10°C taka pompa będzie miała np. 5-6 kW mocy. Właśnie wtedy będzie potrzebne użycie grzałek. Natomiast przy wysokiej temperaturze zewnętrznej i tak potrzebne będzie wykorzystanie funkcji inwertera. Ale co się stanie, jeżeli wiedząc o spadku mocy wraz z temperaturą zewnętrzną, zdecydujemy się na pompę nominalnie już nie 9 lecz 12 kW? Wtedy powyżej 0°C zakresu regulacji mocy może już zabraknąć.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...