Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Jak wykonuje się nadproża?

Recommended Posts

Nadproża to elementy umieszczone nad otworami drzwiowymi lub oknami, które przenoszą obciążenia znajdujących się nad nimi ścian. Muszą być więc odpowiednio wytrzymałe. W projekcie podawane są informacje o sposobie wykonania nadproża. Zmiana jego konstrukcji wymaga konsultacji z projektantem.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/stan-surowy/sciany-i-stropy/porady/620-jak-wykonuje-sie-nadproza

Komentarz dodany przez Bodek:
W sprawie technologii murowania nadproża z cegieł. 1. Jak ma być gruba spoina między warstwami skoro końce strzemion mają wystawać 2-3 cm ponad warstwę cegieł? może przydałby się jakiś rysunek poglądowy. 2. Na końcach podłużnych prętów zagina się końce strzemion? Ale przecież strzemiona mają być rozmieszczone w co drugiej spoinie, czyli co 2 cegły, czyli co ok 52 cm a szerokość nadproża to szerokość otworu plus 2 x 25 cm. Być może ja to źle zrozumiałem i może nie tylko ja. Ja teraz jednak potrzebuję teraz jasnej porady, gdyż stoję przed problemem wykonania nadproży w samodzielnie murowanym ręką amatora budynku gospodarczym. Może przydałyby się jakieś rysunki poglądowe?
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...