Skocz do zawartości

Ile przewodów i zabezpieczeń do kuchni

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Remontuje mieszkanie i myślę ile dać obwodów do kuchni o następującym układzie:

• po prawej - siedzisko, kawałek szafki, nic specjalnego - tutaj myślę o jednym osobnym obwodzie na 2 ramki z gniazdkami (jedna pod siedziskiem, a 2ga nad szafkami - może tam jakiś ekspres do kawy będzie stał)
  • po lewej - tu w zasadzie będzie wszystko co musi mieć kuchnia, dlatego dałbym osobne obwody na:
    • lodówkę (ew dzieloną z mikrofalówka która będzie nad nią stała)
    • zmywarka i pralka (gniazdka pod szafkami)
    • kuchenka i piekarnik (przyłącze 3 fazy 5x2.5mm2)
    • gniazdka nad blatem roboczym (3 ramki: po lewej, na środku i po prawej); tutaj pewnie będzie podłączony Thermomix na stałe 

Na każdy obwód

• jednofazowy (4 obwody): przewód NKT YDYp 3x2.5mm2 + zabezpieczenie RCBO SIEMENS 5SU1356 6KK16, B16A, 30mA
  • trójfazowy (1 obwód): przewód NKT YDYp 5x2.5mm2 + zabezpieczenie RCBO - zastanawiam się jakie, może coś polecicie bo te od Simensa kosztują fortunę 

Pytania:

1) Czy jeden obwód na gniazdka nad blatem roboczym to nie za mało. Pytam bo elektryk namawiał mnie do 3 osobnych obwodów do tych gniazdek (wszystkie na jednej ścianie) 
2) Co sądzicie o takiej ilości obwodów i tym co do nich przyłączam.

3) Co sądzicie o proponowanych zabezpieczeniach? Jakie byście proponowali do kuchenki indukcyjnej? 

Edytowano przez PawelRemont (zobacz historię edycji)
Napisano
7 minut temu, PawelRemont napisał:

1) Czy jeden obwód na gniazdka nad blatem roboczym to nie za mało.

Za mało. Będziesz chciał pewnie podłączyć jakiś toster, gofrownicę, mikser i inny sprzęt małego AGD. Ja bym poszedł w 2-3 obwody, w zależności od rozmiarów kuchni, najlepiej każdy z innej fazy jeśli masz zasilanie trzyfazowe.

Napisano

Zależy jeszcze jaka jest długość tego blatu roboczego, ile ktoś tam będzie gotował i czy gniazdka będą podwójne. Trzy pojedyncze to zbyt mało, tym bardziej jeżeli od razu wiadomo, że jedno będzie stale zajęte. 

Wyłącznik różnicowoprądowy może być dowolnej firmy, byle nie jakaś najtańsza chińszczyzna. 

No i zrobiłbym koniecznie dodatkowe zasilanie na oświetlenie pod szafkami oraz do okapu nad kuchenką. 

Napisano (edytowany)

1 godzinę temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Zależy jeszcze jaka jest długość tego blatu roboczego, ile ktoś tam będzie gotował i czy gniazdka będą podwójne. Trzy pojedyncze to zbyt mało, tym bardziej jeżeli od razu wiadomo, że jedno będzie stale zajęte. 

Na pomarańczowo oznaczyłem blaty robocze. Nie będzie tego wiele. Indukcja 2palnikowa. 

Zrzut ekranu 2023-05-12 215033.png

1 godzinę temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

No i zrobiłbym koniecznie dodatkowe zasilanie na oświetlenie pod szafkami oraz do okapu nad kuchenką. 

Okap chciałem podlaczyć pod jedno z gniazdek nadblatowych. A do LEDów też na pewno coś będzie. 

Edytowano przez PawelRemont (zobacz historię edycji)
Napisano

Mam na myśli, że z tego samego obwodu co gniazdka chcialem zasilić okap.

Wystarczy mi jeden obwód na te gniazdka i okap? 

A do LEDów daje osobny przewod bo chce stersowac je sciemniaczem i wiecej innych zrodel światła będzie tez sterowalnych. 

• 2 tygodnie temu...
Napisano

Odn gniazdek: a mogę pociągnąć kabel 5x2.5 i rozbić na 3 gniazdka?

Dodatkowe pytanie odn załączonych obrazków: gniazdka do pralki i zmywarki gdzie lepiej? 2 opcje:

1) pod zlewem

2) pralka do gniazdka za lodówką, a zmywarka do gniazdka za piekarnikiem

kuchnia-gniazdka-v2.png

kuchnia-gniazdka-v1.png

Napisano

Proponuję inny podział.

Lodówka – osobny obwód 3×2,5 mm2. 

Kuchenka – osobny obwód 5×2,5 mm2 (3 fazy). 

Pralka – osobny obwód 3×2,5 mm2.

Zmywarka – osobny obwód 3×2,5 mm2.

Mikrofalówka i najbliżej niej położone podwójne gniazdo – osobny obwód 2,5 mm2. 

Dwa pozostałe podwójne gniazda nad blatem oraz okap – osobny obwód 3×2,5 mm2 (do okapu może być 3×1,5 mm2).

Oświetlenie – osobny obwód 3×1,5 mm2. 

Z założenia nie robimy gniazd w miejscach narażonych na zalanie, np. pod zlewem. 

Zasilanie lodówki, zmywarki, pralki – jeżeli mają zwykła wtyczkę to najlepiej nad blatem, w miejscu dostępnym. Jeżeli zaś tylko wyprowadzone przewody, to robimy puszkę za danym sprzętem lub obok niego. Chociaż ja osobiście uważam, że powinno to i tak być miejsce dostępne. Inaczej jest potem problem w razie awarii sprzętów do zabudowy.

• 2 miesiące temu...
Napisano
Dnia 12.05.2023 o 13:22, PawelRemont napisał:

• po lewej - tu w zasadzie będzie wszystko co musi mieć kuchnia, dlatego dałbym osobne obwody na:
    • lodówkę (ew dzieloną z mikrofalówka która będzie nad nią stała)
    • zmywarka i pralka (gniazdka pod szafkami)

Na to muszą być oddzielne, dedykowane obwody, moc samej pralki przekracza 2 kW. Gniazdka umieszcza się na wysokości zależnej od konstrukcji tych urządzeń tak, by wtyczki nie przeszkadzały w ich ustawianiu. To samo lodówka.

Cytat

kuchenka i piekarnik (przyłącze 3 fazy 5x2.5mm2)

Może być, tylko kuchenka przeważnie potrzebuje 2 faz, więc piekarnik z 3 fazy. 

Cytat

Na każdy obwód

jednofazowy (4 obwody): przewód NKT YDYp 3x2.5mm2 + zabezpieczenie RCBO SIEMENS 5SU1356 6KK16, B16A, 30mA

Po kiego grzyba tyle RCBO? Najwyżej 2 szt RCD na kuchnię + zwykłe nadmiarówki, no i oddzielnie obwód 3-fazowy.

Cytat

Pytania:

1) Czy jeden obwód na gniazdka nad blatem roboczym to nie za mało. Pytam bo elektryk namawiał mnie do 3 osobnych obwodów do tych gniazdek (wszystkie na jednej ścianie) 

Pewnie, że mało. Nad blatem roboczym mam 4 zestawy (2,3,3,2 gniazdka) i wcale nie jest za dużo. Ale ja mam kuchnię w bloku, maleńką.

Dnia 23.05.2023 o 09:29, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Z założenia nie robimy gniazd w miejscach narażonych na zalanie, np. pod zlewem. 

Robimy, bo musimy. Pod zlewem mam gniazdko na młynek do odpadów oraz drugie - do zmywarki. I nie jest to naruszenie żadnych przepisów.

Dnia 23.05.2023 o 09:29, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Zasilanie lodówki, zmywarki, pralki – jeżeli mają zwykła wtyczkę to najlepiej nad blatem, w miejscu dostępnym.  

Przeważnie bardzo głupio to wygląda i takie sterczące wtyczki przeszkadzają, dlatego zarówno u siebie, jak u zleceniodawców, ZAWSZE instalowałem te gniazdka w miejscach niewidocznych, zależnych od konstrukcji sprzętu. Tam gdzie nie przeszkadzały w ustawianiu. Dostęp na bieżąco nie jest niezbędny, a w razie potrzeby, wysunąć pralkę czy lodówkę można bez większego trudu. 

A co z suszarką do pralki? Też należy przewidzieć miejsce i zasilanie. Tak jak doprowadzenie wody do lodówki, do kostkarki lodu.

Chociaż ja osobiście uważam, że powinno to i tak być miejsce dostępne. Inaczej jest potem problem w razie awarii sprzętów do zabudowy.

Jeśli planujemy sprzęt do zabudowy, to trzeba się dopasować do wymogów konstrukcji sprzętu.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam serdecznie    Potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego.  Pomimo że byłem jako jedyny przeciwny pokrywania dachu blachą trapezowa z filcem to takie pokrycie zastosowano.  Jest to budynek garażowo-gospodarczy, wspólnoty z dachem dwuspadowym.  Firma która wymieniała poszycie postarała się żeby jak najbardziej zminimalizować wentylację dachu. Filc oczywiście nie został usunięty z żadnej strony. W części okapowej firma na murze dawała zaprawę betonowa i na tej zaprawie leży blacha. Skutkiem jest brak nawet małej szczeliny ponieważ profil blachy wypełnia beton.  W części szczytowej pod kalenicą na łączeniu dwóch połaci zastosowano taśmę dekarska uszczelniającą. Skutek wiadomo jaki.  Jedyny wlot powietrza to widoczne okienka w ścianie 10cmx40cm. Sąsiad zamontował wywietrznik wentylacyjny oraz rozciął tą taśmę w szczycie ale chyba to nic nie dało. Podczas temperatury na zewnątrz plus 2-3 stopnie filc robi się wilgotny po nocy a po południu jest poprostu mokry. Widać też krople wody na filcu.    Proszę o pomoc czy można coś w tym temacie zrobić? Czy jest szansa żeby ten dach jakoś uratować we własnym zakresie?   Będę wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc.   
    • Standardowo, w gotowych zestawach drzwiowych, prześwit pod spodem (czyli odległość między dolną krawędzią skrzydła a podłogą) wynosi zwykle od 1 do 2 cm (10-20 mm). To umożliwia swobodne otwieranie drzwi.
    • Ja jednak wolałbym zrobić to z kostki brukowej i mieć to już  z głowy, zaoszczędziłbym, dając swoją robociznę. Materiał jest to koszt stosunkowo tani.   Koszt materiałów na taras z nasypem około 30 cm, o wymiarach 6,0 × 4,0 m, z krawężnikami betonowymi antracyt i kostką brukową Stylbruk, będzie zależał od kilku czynników, takich jak lokalne ceny materiałów, wybór konkretnego typu kostki i krawężników, a także ewentualne dodatkowe elementy. Oto szacunkowe koszty poszczególnych elementów:   Materiały na nasyp piasek około 15 do 30 zł/m³  Przy nasypie 30 cm pod powierzchnią, potrzebujesz około 7,2 m³ (6 m × 4 m × 0,3 m + schodek), co daje koszt około 360-720 zł.   Krawężniki betonowe antracyt: koszt ok.  15 do 25 zł za metr bieżący. Przy długości obwodu tarasu (2×6 + stopień = ok. 30 mb), to wydatek od 300 do 450 zł.   Kostka brukowa Stylbruk: ceny wahają się od 70 do 80 zł/m². Dla powierzchni 30 m² (6×4 m + schodek), koszt materiału to od 2100 do 2400 zł. Dodatkowe materiały: np. cement, piasek do wyrównania, folie, kity, mogą kosztować 200 do 300 złotych.   Podsumowanie szacunkowego kosztu materiałów: Element Szacunkowy koszt (zł) Nasyp 300 - 450 Krawężniki 360 - 450 Kostka brukowa 2100 - 2400 Dodatkowe materiały 200 - 300 Razem 2960 - 3600 zł   Pamiętaj, że są to orientacyjne kwoty, ze sklepu  Liroy Merlin, ceny mogą się różnić w zależności od lokalnych cen i wybranych materiałów.   
    • Witam, Temat stary jak świat ale może dowiem się czegoś nowego, tym bardziej, że jestem amatorem. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania dla nowobudowanego domu o powierzchni 137m2, ocieplonego z ogrzewaniem podłogowym w projekcie i ku takiemu też się skłaniam. Dodam jedynie, że szukam rozwiązania jak najbardziej samoobsługowego. Póki co waham się między pompą ciepła a gazem przy czym na razie faworyzuję pompę. W miejscu budowania nie ma instalacji gazowej więc zostaje mi zbiornik na gaz. 1. Instalacja gazowa tańsza od pompy ciepła     Często słyszę, że instalacja gazowa jest znacznie tańsza od pompy ciepła i rozwiązanie z pompą zwróci się za 100 lat:     link     Wysłałem oferty do kilku firm a poniżej zestawienie dwóch:     Pompa ciepła:     - Daikin Altherma - 33 480 zł     - konsola do montażu - 648 zł     - montaż kotłowni - 13 500 zł     - dofinansowanie - 7 000 zł     Łącznie: 40 628 zł     Kocioł gazowy:     - Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów - 11 098 zł (jedna z trzech opcji która została mi zaproponowana, ta jest tą średnią pod względem cenowym)     - prace ziemne - 1 700 zł     - butla własna - 14 944 zł     - instalacja wewnętrzna w budynku - 1630 zł     - dofinansowanie - 0 zł (chociaż gdzieś widziałem jakieś lokalne dofinansowanie 5 000 zł)     - dochodzą jeszcze jakieś  koszta kierownika budowy, wydania dokumentów, może coś jeszcze?     Łącznie: 30 074 zł     Generalnie różnica nieco ponad 10 000  zł na korzyść ogrzewania gazowego te "32 tysiące w kieszeni" to chyba nie w tym przypadku 2.  Prognozy cen      Zarówno gaz jak i prąd z roku na rok drożeją. Jednak ceny prądu nie rosną tak szybko jak ceny gazu. Poza tym biorąc pod uwagę, że Unia Europejska chce do 2040 roku zrezygnować całkowicie z korzystania z gazu na     korzyść energii ze źródeł odnawialnych można raczej się spodziewać, że ceny za prąd będą malały (coraz więcej prądu ze źródeł odnawialnych, zachęty poprzez dofinansowania do pomp czy innych źródeł odnawialnych i zniechęcanie do innych - ets) a ceny za gaz będą rosły. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na koszty gazu będą zapewne opłaty związane z ETS. Jakieś ostrożne wyliczenia, które znalazłem w sieci mówią, że będzie to koszt około 500 złotych rocznie dla gospodarstwa.    Z powyższego wynika, że jestem raczej zwolennikiem pompy ciepła ale z drugiej strony podkreślam, że jestem amatorem i słabo znam realia stąd też ten mail aby ktoś ewentualnie mnie uświadomił o błędzie. Albo ktoś podpowie jakąś inną technologię, ogrzewanie podczerwienią?   Co o tym sądzicie?
    • Czyli to ma być taki "Miś" na miarę Twoich możliwości... Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...