Skocz do zawartości

Czy na tarasie można ułożyć nowe płytki na starych?

Recommended Posts

Gość Paweł C
Napisano
Folia w płynie nie jest przeznaczona do użytku na zewnątrz z uwgi na brak paroprzepuszczalności oraz wrażliwość na promieniowanie UV. Także wątpię żeby to była odpowiedź eksperta, chyba że został na takiego mianowany na czas pisania tego artykułu w swoim biurze w redakcji. Pozdrawiam...
Napisano
Cytat

Całość trzeba dwukrotnie zaimpregnować płynną folią.

Błąd!!!

Trzeba  - po zweryfikowaniu trwałości pierwotnej warstwy płytek - użyć hydroizolacji, która będzie równocześnie stanowić warstwę sczepną...

Użyłbym sprawdzonego produktu Atlasa - Woder DUO.

Zaznaczam, że nie produkuję, nie sprzedaję tego produktu, a tylko go wielokrotnie, z sukcesem stosowałem...

Napisano
Skuwamy i tyle, przeważnie gdzieś już woda swoje zrobiła, nikt nie ma rentgena w oczach, zresztą hydroizolację trzeba podwinąć na ściany, więc takie klejenie robią cfaniaki to tylko przed sprzedaniem.
Napisano
16 minut temu, Gość Leon napisał:

takie klejenie robią cfaniaki to tylko przed sprzedaniem.

Jesteś w błędzie...

Od12 lat leżą płytki na płytkach u inwestora, u którego robiłem taras... i to na najwrażliwszym, południowo-zachodnim kierunku, w upalne lato, kiedy musiałem w okolicy południa schodzić z roboty, bo pomimo cieniowania plandekami, było za gorąco na klejenie płytek...

Napisano
12 minut temu, podczytywacz napisał:

Od12 lat leżą płytki na płytkach u inwestora,

Być może i poleżą jeszcze kolejne 12 lat ale ich stan będzie coraz gorszy. Odspojenia i degradacja fug będzie postępować ciągle, bo niestety nie ma idealnego systemu klejenia na nasze warunki klimatyczne.

U siebie kleiłem płytki na odkrytym tarasie i wydawało mi się że zrobiłem to w sposób idealny i że zastosowałem najlepsze z osiagalnych w tym czasie na rynku materiałów.

No niestety wszystko na nic.

W sumie wytrzymało to może i 12 lat, ale już wcześniej zaczęły sie łuszczyć fugi, a potem odspajanie kafli i nacieki wody pod tarasem.

Pod kaflami też zrobiłem dwukrotnie nie Woder tylko jakiś Mapei, pewnie lepszy od Wodera i dołożyłem jeszcze siatkę.

No niestety wszystko na nic. 

Co się okazuje?.

Okazuje się że ta izolacja Mapei po tylu latach ulega całkowitej degradacji, pewnie pod wpływem działania na nią kleju użytego do klejenia płytek.

Bo ta sama izolacja zastosowana do uszczelnienia betonowego oczka wodnego, nawet po tylu latach dalej spełnia swoje zadanie.

Coś mi się więc wydaje że te wszystkie Wodery i inne Mapeie nigdy nie były testowane na okoliczność wytrzymałości oddziaływania na kleje używane do klejenia ceramiki.

Tak więc chyba nie ma takiego systemu klejenia który wytrzyma w naszych warunkach klimatycznych wieczność.

Wychodzi więc na to że w tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie stosowanie wentylowanego systemu zabudowy ceramiki na odsłoniętych tarsach.

Moja rada dla tych którzy chcą mieć spokój na zawsze to porządna izolacja np. EPDM i na to wentylowana zabudowa ceramiczna.

Napisano
20 minut temu, demo napisał:

Tak więc chyba nie ma takiego systemu klejenia który wytrzyma w naszych warunkach klimatycznych wieczność.

I tu się absolutnie z Tobą zgadzam!!!

Wszystkie przejścia temperatury otoczenia przez zero stopni powoduje powolną degradację powierzchni opłytkowanych na zewnątrz budynków...

To, ile wytrzymają na tarasie, na którym w nocy jest -20 stopni, a podczas słonecznego południa dnia następnego jest +15 stopni w dużej mierze zależy od jakości każdego elementu "układanki" - izolacji tarasu od gruntu (przed migracją kapilarną wody), hydroizolacji podpłytkowej, rodzaju kleju, rodzaju fugi, warunków wykonywanych prac, no i od wiedzy i doświadczenia wykonawcy...

W Hiszpanii, we Włoszech, w "ciepłych krajach" glazury i mozaiki mogą trwać setki lat bez szkody dla ich wyglądu i wytrzymałości...

U nas często widać popękane i odpadające płytki na schodach, podestach, tarasach...

Tylko jeden raz trafiło mi się układanie tarasu płytkami Korzilius, wykonywanych jeszcze w fabryce w Niemczech, Ale cena wówczas był kilkukrotnie wyższa od płytek dobrej klasy, sprzedawanych w polskich sklepach... Teraz Tubądzin ma je w swojej ofercie.

Oooo... Tak mi się przypomniał wyjazd do fabryki Korziliusa i znalazłem - a coooo, pochwalę się, choć to już historia :bezradny::

obraz.png.835742b8f2c85b9ed7941cb3e01ba09f.png

obraz.png.bc9ead45bd6c7e0ebef50f89748c26dd.png

Napisano (edytowany)
Dnia 4.02.2023 o 17:32, podczytywacz napisał:

Tylko jeden raz trafiło mi się układanie tarasu płytkami Korzilius, wykonywanych jeszcze w fabryce w Niemczech, Ale cena wówczas był kilkukrotnie wyższa od płytek dobrej klasy, sprzedawanych w polskich sklepach... Teraz Tubądzin ma je w swojej ofercie.

Kafle są oczywiście ważne ale chodzi o te pozostałe elementy systemu.

Bo w zasadzie każdy produkowany obecnie gres wytrzyma dość ekstremalne warunki pogodowe i się nie rozleci, no i wcale nie musi to być Korzilius.

Nie chcąc sie już bawić w kafelki na swoim odkrytym tarasie, stare kafle pokryłem folią EPDM i na nią przykleiłem sztuczną trawę.

Tanio i bez większej roboty.

Ale jak ktoś musi mieć kafle to radzę zrobić podobnie i na stare kafle zastosować wentylowany system posadzkowy z dedykowaną do niego membraną uszczelniającą, lub wlaśnie EPDM.

Edytowano przez demo (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
    • Niekoniecznie. Wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy. Zasada działania i cel stosowania
    • W skrzynce przyłączeniowej nie wywaliło. Wywaliło w skrzynce, którą mam w domu.  Po włączeniu b16 który wywaliło oraz po wyłączeniu i włączeniu RCD zasilanie wróciło i do tej pory nie wywala. Zastanawia mnie to, że podczas zwarcia na jednym obwodzie światła nie było w całym domu.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...