zales92 Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij #1 Napisano 20 stycznia 2023 Cześć, może ktoś z was miał podobny problem, chodzi o słabe ciśnienie wody w baterii termostatycznej Oltens Atran. Odkąd zamontowałem baterie tj. 4 miesiące temu, cały czas mam słabe ciśnienie wody. Na początku po kilku dniach użytkowania, odkręciłem baterie, ponieważ myślałem że przyczyną są zanieczyszczone sitka przy wlocie wody z rur, jednak sitka były czyste. I w sumie minęły już 4 miesiące a ciśnienie dalej jest słabe, są dni że wydaje się mocniejsze ale ogólnie wg. mnie nie jest takie jakie powinno być. Czy ktoś z was miał podobny przypadek? Co z tym zrobić? Zgłosić reklamację do producenta? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij #2 Napisano 20 stycznia 2023 Pytanie jakie jest ciśnienie na zasilaniu budynku oraz jaki jest stan instalacji zasilającej do tej baterii. Potrzebne są pomiary ciśnienia podczas przepływu bądź podłączenie zdjętej baterii do wydajnego zasilania (Ocena stanu baterii). Link do komentarza
zales92 Napisano 20 stycznia 2023 Autor Udostępnij #3 Napisano 20 stycznia 2023 3 minuty temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Ciśnienie w 3 innych kranach w budynku jest odpowiednie. Jest to nowy budynek Link do komentarza
podczytywacz Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij #4 Napisano 20 stycznia 2023 Bateria termostatyczna do pracy musi mieć ODPOWIEDNIE ciśnienie obu strumieni wody. Widać jest za małe. 3 minuty temu, zales92 napisał: Ciśnienie w 3 innych kranach w budynku jest odpowiednie. Te inne krany też są termostatyczne? Jak daleko od pionu wodociągowego jest źle działająca bateria? Link do komentarza
zales92 Napisano 20 stycznia 2023 Autor Udostępnij #5 Napisano 20 stycznia 2023 Nie, są standardowe. Termostatyczna jest tylko bateria pod prysznicem w której ciśnienie jest niskie Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij #6 Napisano 20 stycznia 2023 Baterie termostatyczne zwykle charakteryzuje bardzo duży opór przepływu. Czy wcześniej była w tym miejscu inna bateria? Jeżeli tak, to czy ciśnienie wody było akceptowalne? Jeżeli nie było jeszcze żadnej, to bez pomiarów można co najwyżej zrobić eksperyment - założyć inną baterię i zobaczyć jaki będzie strumień wody. Skąd pochodzi woda? Zasilanie jest z publicznej sieci, czy z własnej studni i hydroforu? Link do komentarza
zales92 Napisano 20 stycznia 2023 Autor Udostępnij #7 Napisano 20 stycznia 2023 Wcześniej nie było tam żadnej baterii. Zasilanie wody jest z publicznej sieci, ale tak jak pisałem wyżej w domu mam jeszcze 3 inne (standardowe) baterie w których ciśnienie wody jest akceptowalne Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij #8 Napisano 20 stycznia 2023 Proponuję więc na próbę założyć jakąkolwiek zwykłą baterię. Będzie wówczas wiadomo czy przyczyną kłopotów jest jakaś wada tego fragmentu instalacji. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 20 stycznia 2023 Udostępnij #9 Napisano 20 stycznia 2023 5 godzin temu, zales92 napisał: Wcześniej nie było tam żadnej baterii. Wyrzuć tę baterię, załóż standardową baterię prysznicową, bo najwyraźniej Ta termostatyczna ma za 6 godzin temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: duży opór przepływu. To, że dla innych, standardowych baterii 5 godzin temu, zales92 napisał: ciśnienie wody jest akceptowalne nie oznacza, że to ciśnienie będzie akceptowalne dla baterii termostatycznej Jak chcesz się pobawić, wymień na chwilę taką inną, standardową na tą "źle działającą" termostatyczną i sprawdź, czy tak będzie "dobrze działała", w co wątpię... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się