prosto2111 Napisano 13 września 2022 Udostępnij #1 Napisano 13 września 2022 Witam, mam taki problem. Po zamontowaniu kotła elektrycznego kospel do istniejącej instalacji z piecem na ekogroszek w układzie otwartym, piec wyrzuca wode z obiegu przez naczynie wybiórcze. Kontrola ciśnienia wyłączona, pompa kotła ustawiona na najmniejsza wydajność. Niestety naczynie wybiórcze jest umieszczone około 0,5 metra nad kotłem (wysokość domu nie pozwoli na więcej). W momencie działania kotła na ekogroszek problem nie występuje(ale piec stoi na podłodze około 1,5-2 metry pod naczyniem wybiórczym). Co mogę zrobić aby problem znikł? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 13 września 2022 Udostępnij #2 Napisano 13 września 2022 Kocioł elektryczny może pracować w układzie zamkniętym z przeponowym naczyniem wzbiorczym, Można je wstawić w obieg montując odpowiedni układ zaworów odcinające naczynie otwarte na czas ogrzewania prądem. Oczywiście przy pracy z kotłem węglowym musi być podłączone naczynie otwarte. 1 Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 14 września 2022 Udostępnij #3 Napisano 14 września 2022 Zamiast robienia tak skomplikowanego układu już chyba lepiej będzie przenieść kocioł elektryczny w inne miejsce. W końcu ani kocioł nie jest duży, ani nie wymaga podłączenia do komina. Ewentualnie można spróbować stłumić nieco przepływ na wylocie z kotła. Dla innych na przyszłość w podobnej sytuacji - można kupić kotły elektryczne w bardzo prostej wersji bez wbudowanej pompy obiegowej. Wtedy ruch wody zapewnia ta, która już jest w układzie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się