9 godzin temu, zenek napisał:Taksamo, jak łączenie pomieszczeń - np w chacie kurnej była jedna izba, i nie tylko - było to rozwiązanie właśnie biedniejszych w społeczeństwie ...Bogatsi chłopi coś tam wydzielali, w dworkach oddzielano pomieszczenia, to samo w mieszkaniach mieszczańskich. Biedniejsi mieli pomieszczenia łączone ( jednoizbowe często).
Jak widzisz różnie to bywa.
Oczywiście jest kwestia metrażu i komfortu - jednak rozwiązanie nie jest now - jest stare, jak swiat i różne tradycje.
Zenek co było a nie jest nie pisze się w rejestr.
Ja pisze o obecnie panujących trendach i o tym że to jednak luksus, bo za metr działki trzeba płacić setki złociszy a za metr pomieszczenia tysiące.
No więc im większy tym droższy, a do tego większe koszty ogrzewania, sprzątania i podatek. To jest luksus czy nie jest???.
No ale pewnie dla Ciebie większym luksusem jest nieposiadanie niczego, nie wiem, albo bardzo mało, to też możliwe.
To tak jeśli chodzi o sam metraż, a łączenie pomieszczeń i tworzenie większych przestrzeni to taki trend teraz w organizowaniu przestrzeni.
No i pewnie że nie u wszystkich i nie utych co mieszkaja pod mostem, bo oni mają wszystko już połaczone.
Nie musisz się z tym zgadzać i możesz sobie uważać że luksusem są małe klitki a duże łaczone pomieszczenia oznaką biedy i nędzy.
5 godzin temu, daggulka napisał:Kwestia tego, że luksus chyba dla każdego znaczy co innego
Jak wynika z Twojego przykładu jednak co innego, ale myślę że tacy jak Ty jesteście jednak w mniejszości.
Wiem że oglądasz Domo, więc chyba widziałaś niejeden program o nowoczesnych wnętrzach, to może napiszesz jakie są tam pokazywane nowoczesne rozwiązania w organizacji przestrzeni mieszkalnej.
No, bo nam trochę może pomoże.