daggulka Napisano 3 czerwca 2022 Udostępnij #1 Napisano 3 czerwca 2022 Hej. Nie dotyczy mnie to bezpośrednio, ale wielu pewnie tak. Ceny węgla (ekogroszku) są takie, że można od razu faktycznie zacząć zbierać chrust i zaplanować zimą ognisko na środku salonu I tak siedzę sobie w pracy i nagle ni stąd, ni zowąd wpisałam w wyszukiwarkę hasło: czy można palić pellet w piecu na ekogroszek? Poniżej efekt tego wyszukiwania. Co myślicie o tym pomyśle? Jakieś opcje, zagrożenia, wyliczenia? Rozkminiał ktoś temat? Liczył, jak to wyjdzie cenowo? Link do komentarza
animus Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij #2 Napisano 5 czerwca 2022 (edytowany) Jakie wysokie, węgiel w kopalni jest po 1000 zł za tonę. Pelletu potrzeba 30% więcej czyli 1300kg pelletu ~ 1000kg węgla. Jak kupisz po 750zl pellet, to się opłaca go brać w stosunku do istniejącej ceny węgla polskiego. Już niedługo. Edytowano 5 czerwca 2022 przez animus (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij #3 Napisano 5 czerwca 2022 Ja mam już dwa rębaki na wsi, jeden tarczowy, dugi frezowy. Chrust szybko zamieniam w pellet. PS. Gorzej, ze od sierpnia wszystkie paliwa wracają na 23 % VAT. Chrust też. 1 Link do komentarza
animus Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij #4 Napisano 5 czerwca 2022 Dnia 5.06.2022 o 16:05, retrofood napisał: Ja mam już dwa rębaki na wsi, jeden tarczowy, dugi frezowy. Chrust szybko zamieniam w pellet. Rozwiń W zrębki, a nie w pellet. Link do komentarza
retrofood Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij #5 Napisano 5 czerwca 2022 Dnia 5.06.2022 o 16:17, animus napisał: W zrębki, a nie w pellet. Rozwiń Jesienią będzie ciemno, nikt różnicy nie zauważy. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się