Gość marmimar Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij #1 Napisano 5 kwietnia 2022 Witam jestem świeży w temacie ale wywiercilem studnie głębinowe średnica rury 110 tyle że nie dałem siatki studniarskiej co teraz z tym zrobić czy da się coś z tym zrobić Link do komentarza
podczytywacz Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij #2 Napisano 5 kwietnia 2022 Jak głęboka jest ta studnia głębinowa? Link do komentarza
Gość marmimar Napisano 5 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 5 kwietnia 2022 No dość płytka 4,5 metra chciałem zacząć pompować bo szlamówką nie idzie już a pojawił się żwirek tyle że nie ma siatki Wody jest dość sporo bo jak na tą suszę to metr od gruntu ale wyczytałem że jak zacznę pompować to może luzak zacząć zamulać Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij #4 Napisano 11 lipca 2022 To jest bardzo płytka studnia, wodę czerpie praktycznie z warstwy wód podskórnych. Jaki rodzaj pompy tam jest - zatapialna czy samozasysająca z zestawem hydroforowym? I Na dno studni należy nasypać warstwę czystego żwiru. A przed mułem trzeba zabezpieczyć pompę koszem ssawnym (tzw. smokiem). Trzeba go założyć tak, aby dało się go w razie potrzeby wyjąć i oczyścić. Link do komentarza
retrofood Napisano 11 lipca 2022 Udostępnij #5 Napisano 11 lipca 2022 Dnia 5.04.2022 o 09:18, Gość marmimar napisał: Witam jestem świeży w temacie ale wywiercilem studnie głębinowe średnica rury 110 tyle że nie dałem siatki studniarskiej co teraz z tym zrobić czy da się coś z tym zrobić Na YT są filmy o wierceniu studni i autor twierdzi w nich, że siatka wprowadza utrudnienia podczas wkładania rur. Sam, zamiast siatki, nawiercał dolną rurę (2 m) na niemal całej długości (i obwodzie) wiertłem fi 1,5 mm. Twierdzi, że taka średnica poradzi sobie z odfiltrowaniem wody w pokładzie wodonośnym ze żwirkiem. I z filmu wynika, że ma rację. Jego pompa po kilkunastu minutach ciągnęła wodę czystą i bez piasku. Dlatego zastanów się, czy nie skorzystać z takiej wersji. 12 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: To jest bardzo płytka studnia, wodę czerpie praktycznie z warstwy wód podskórnych. Najczęściej tak, ale wszystko zależy od układu warstw. Pytanie, czy podczas wiercenia nie przebijano warstwy nieprzepuszczalnej. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się