Michal12341 Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij #1 Napisano 1 kwietnia 2022 Witam mam następujący problem . Mieszkanie stara kamienica , parter . ( podłoga to jakieś 15cm betonu i jakas izolacja pod spodem i tyle ) Musze ocieplić podłogę ale nie chce kuć starego betonu mam do wykorzystania około 5cm żeby ją docieplić. Myślałem żeby dać folie paraizolacyjna i na to styrodur xps , podkład pod panele i panele czy ktoś już tak moze robił ? Nie ugnie się ten styropian pod meblami ? A może macie jakieś lepsze pomysły jak to można zrobić Link do komentarza
vlad1431 Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij #2 Napisano 1 kwietnia 2022 Płyta z wełny mineralnej ma co prawda gorszą lambdę, ale według mnie jest lepszym rozwiązaniem, bo ma większą przenikliwość wilgotności, a tam z racji różnicy temperatur jest to wskazane. No i polecana jest na podłogi. Link do komentarza
Michal12341 Napisano 2 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 2 kwietnia 2022 Czyli jak to do końca proponujesz zrobić? Na taką wełnę odrazu mogę panele położyć z podkładem? Link do komentarza
vlad1431 Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij #4 Napisano 2 kwietnia 2022 Na to najlepiej położyć płyte OSB, czyli jak masz około 5cm do wyrównania to płyta z wełny 2.5cm i OSB 2.5cm, najmniej 18mm. Oczywiście pod płytę z wełny folia izolacyjna, a na OSB folia paraizolacyjna. 1 Link do komentarza
Michal12341 Napisano 2 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #5 Napisano 2 kwietnia 2022 A jak mam ściany w domu zrobione w ten sposób ze . Ściana przyklejony styropian i do styropiany regips . Zrywać to i robic normalnie ? Czy jak nic się nie działo kilka lat to zostawić? Link do komentarza
vlad1431 Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij #6 Napisano 2 kwietnia 2022 Jak się nic pod tym regipsem nie dzieje to zostaw tak jak jest, na zewnątrz jest czymś ocieplone? Jest duże prawdopodobieństwo wilgoci pod styropianem, ale tego możesz nie być świadomy. Zobacz gdzieś na dole przy tej odkrytej podłodze czy gdzieś pleśni nie ma. Zazwyczaj na dole albo na górze ściany pleśnieje, bo tam zwykle tworzą się mostki termiczne. Jak jest ok, to możesz zostawić. Link do komentarza
Michal12341 Napisano 3 kwietnia 2022 Autor Udostępnij #7 Napisano 3 kwietnia 2022 Na zewnątrz budynek nie jest ocieplony , to stara kamienica . Może na wakacje namowie sąsiada na ocieplenie. Dzięki za poradę dzisiaj odetnę kawałki w kilku miejscach na górze i na dole i posprawdzam Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się