drzanudz Napisano 30 marca 2022 Udostępnij #1 Napisano 30 marca 2022 Witam. Obok mojego domu jest działka, na której sąsiad uprawia sobie warzywa. Ma tam też murowany składzik na narzędzia, który jest przykryty papą. Z tym, że ten dach mu przecieka, więc postanowił go naprawić. Eternitem. Nie było mnie w domu, gdy to przytargał, ale będę na niego polował jutro. Prawdopodobnie nie posłucha mnie, jeśli mu zacznę tłumaczyć, dlaczego nie chcę pić wody z azbestem (moja studnia jest 3 metry od jego szopy). Szczyl ze mnie (31 na karku) i sie nie znam. Gdzie ewentualnie mogę zgłosić taki przypadek Na policję? Straży miejskiej u nas nie ma, a zależy mi na tym, żeby nie zdążył tego dziadostwa położyć na dach Link do komentarza
retrofood Napisano 30 marca 2022 Udostępnij #2 Napisano 30 marca 2022 Jeśli to eternit współczesny, to nie zawiera on azbestu. Wysonduj najpierw skąd to ma i co to jest. Link do komentarza
drzanudz Napisano 30 marca 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 marca 2022 Jest ewidentnie nie współczesny. Z demontażu. Gość go musiał od kogoś załatwić, bo mieszka w bloku i ma tylko tą działeczkę. Zdjęcie kiepskie, ale na zewnątrz pada, a nie wyjdę w błoto, bo lakieruję podłogę. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 31 marca 2022 Udostępnij #4 Napisano 31 marca 2022 I teraz wszyscy będą myśleć, że scalony w pokrycie azbest przesiąknie do gruntu razem z opadami. Wystarczyło podłożyć folię na, mam nadzieję krótki czas składowania. Najlepiej zadzwonić do gminy i zgłosić, że to leży i budzi obawy. kiedyś było głośno o składowaniu azbestu na koszt gminy/miasta etc. Link do komentarza
Budujemy Dom - podstawa domu Napisano 31 marca 2022 Udostępnij #5 Napisano 31 marca 2022 Trzeba uzmysłowić sąsiadowi, że w Polsce nie można stosować azbestu od... 25 lat. A najlepiej sprawę zgłosić do gminy. Link do komentarza
retrofood Napisano 31 marca 2022 Udostępnij #6 Napisano 31 marca 2022 Panowie, wszystko się zgadza, ja jednak pamiętam, że data od której stosowanie azbestu zostało zabronione, była podana z dużym wyprzedzeniem. I zakłady produkujące eternit z azbestem miały czas aby przestawić się na nowy rodzaj produkcji, już bez azbestu. I to robiły. Wprawdzie nowy materiał był nieco droższy, ale zachowywał starą formę zewnętrzną, czyli pofalowanie powierzchni arkuszy. Jak to jest teraz, tego nie wiem, nie śledzę tematu. Oczywiście, niczego tutaj nie przesądzam, jednak pamiętam takie pofalowane arkusze w których już nie było azbestu. I to trzeba również brać pod uwagę. Dobrze by było aby ktoś z Redakcji sprawdził ustawę, która zakazywała stosowania azbestu. Link do komentarza
retrofood Napisano 31 marca 2022 Udostępnij #7 Napisano 31 marca 2022 1 godzinę temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: I teraz wszyscy będą myśleć, że scalony w pokrycie azbest przesiąknie do gruntu razem z opadami. Jeśli przesiąknie i najlepiej głęboko, to szkodliwy nie będzie. Azbest szkodzi przede wszystkim w płucach. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się