pawlusw Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij #1 Napisano 13 lutego 2022 Witam, mój kocioł zaczął coś chyba świrować... Podłączyłem do kotła moduł wykonawczy tech na potrzeby listwy sterującej. Podłączenie 1 - COM, L - NO Kocioł ma ustawioną stałą temperaturę grzania. Gdy listwa wyśle informację do modułu wykonawczego, kocioł/palnik uruchamia się poprawnie na około 8-10s, temperatura rośnie i nagle wyłącza palnik/grzanie. Za jakieś kilka minut ponownie się włącza/grzeje chwile i wyłącza. Nie jest w stanie nawet zagrzać kaloryferów/podłogówki. Jeżeli odłączę moduł wykonawczy i zrobię zworkę na COM-NO, tak jak to było przed montażem modułu sytuacja wygląda tak samo. Kocioł się załącza i wyłącza po chwili. Co ciekawe jeżeli chodzi o grzanie wody to działa prawidłowo, nagrzewa to ustawionej temperatury (tak jak było od zawsze). Prośba o pomoc. Link do komentarza
Viessmann Napisano 14 lutego 2022 Udostępnij #2 Napisano 14 lutego 2022 W układzie nie można patrzeć tylko na sam kocioł. Przykład: mamy w domu w jednej z łazienek małą podłogowkę i chcemy grzać tylko w tym jednym pomieszczeniu (inne są już ciepłe) to sterownik otwiera przepływ tylko poprzez tę jedną konkretną pętlę. Moc przekazywana przez tę pętlę to niech będzie 500W, a moc minimalna kotła 3,2kW (lub w starszych wersjach ok 5kW). Zatem z powodu braku odbioru wytworzonego ciepła następuje szybki wzrost temperatury na kotle i jego regulacyjne wyłączenie. W przypadku sterowania każdą pętlą/grzejnikiem z osobna należy zapewnić właściwy odbiór ciepła z kotła. Do wyboru mamy pozostawienie iluś tam odbiorników bez możliwości zamknięcia w nich przepływu lub zastosowanie bufora. Link do komentarza
pawlusw Napisano 14 lutego 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 14 lutego 2022 Problem w tym, że w przypadku gdy otworzę wszystkie strefy (przepływ jest taki jak przed montażem automatyki) kocioł również po chwili się wyłącza. Sprawdziłem tryb serwisowy na 20%, grzeje prawidłowo bez wyłączania. Link do komentarza
vlad1431 Napisano 14 lutego 2022 Udostępnij #4 Napisano 14 lutego 2022 Czyli na 20% mocy chodzi prawidłowo? Nie ma w tym kotle regulacji mocy? Pisząc o grzaniu wody masz na myśli CWU? Link do komentarza
pawlusw Napisano 14 lutego 2022 Autor Udostępnij #5 Napisano 14 lutego 2022 Tryb serwisowy uruchamia się na zadanej procentowej mocy grzewczej palnika 20,40,60,80,100% Tak CWU działa prawidłowo, jak mam ustawione na 44 stopnie to do tej temperatury dogrzewa normlanie. Jak ustawię temperaturę na ogrzewanie podłogówki/kaloryferów to mimo otwartych wszystkich siłowników palnik wyłącza się po kilku sekundach. Link do komentarza
vlad1431 Napisano 14 lutego 2022 Udostępnij #6 Napisano 14 lutego 2022 Czyli przed podłączeniem modułu było ok? Link do komentarza
pawlusw Napisano 15 lutego 2022 Autor Udostępnij #7 Napisano 15 lutego 2022 Było normlanie. Założyłem sterownik, siłowniki oraz ten moduł wykonawczy pieca i się zaczęło. Teraz jak otworze wszystkie przypływy i podłączę piec jak był wcześniej ze modułu, a jedynie zworka na 1 i L to również tak działa, że włącza się palnik i wyłącza po chwili. Link do komentarza
pawlusw Napisano 16 lutego 2022 Autor Udostępnij #8 Napisano 16 lutego 2022 Czy jest opcja że kocioł się zapowietrzył i to będzie przyczyna? Link do komentarza
vlad1431 Napisano 16 lutego 2022 Udostępnij #9 Napisano 16 lutego 2022 No jest taka opcja. Napisz na Forum Info-ogrzewanie, tam jest bardziej ściślej w takich tematach Link do komentarza
pawlusw Napisano 17 lutego 2022 Autor Udostępnij #10 Napisano 17 lutego 2022 Sprawdziłem zawór trójdrożny działa prawidłowo. Link do komentarza
pawlusw Napisano 18 lutego 2022 Autor Udostępnij #11 Napisano 18 lutego 2022 Problem rozwiązany! Problemem był zatkany filtr na powrocie Link do komentarza
Jan1234 Napisano 3 kwietnia 2024 Udostępnij #12 Napisano 3 kwietnia 2024 (edytowany) Cześć. Mam ten sam problem, gdzie znajdę ten filtr? Pomóż proszę Edytowano 3 kwietnia 2024 przez Jan1234 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się