Robinson Crusoe Napisano 31 grudnia 2021 #1 Napisano 31 grudnia 2021 Witam Mam problem z attyką w dachu... Problem polega na tym że na rogu ścianki attykowej z tyłu mam przeciek widoczny na zamieszczonych zdjęciach... Było to kilka razy naprawiane przez kilku dekarzy niby jest dobrze lecz dzisiaj przy roztopach znowu pojawił się zaciek w środku. Wiem że dużo nowoczesnych dachów ma taką ściankę ozdobną wystającą ponad dach. Czy ktoś może miał taki problem i wie jak można sobie z nim poradzić ? Poniżej wklejam zdjęcia dla ułatwienia by opisać o co mi chodzi :-)
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 31 grudnia 2021 #2 Napisano 31 grudnia 2021 Przegrodę na zakończeniu dachu spadzistego trudno uszczelnić, zwłaszcza przy pokryciu blachodachówką. Pas wzdłuż murku wymaga np. pełnego podkładu i izolacji bitumicznej oraz ewentualnie kanału odwadniającego.
animus Napisano 31 grudnia 2021 #3 Napisano 31 grudnia 2021 4 godziny temu, Robinson Crusoe napisał: Witam Mam problem z attyką w dachu... Problem polega na tym że na rogu ścianki attykowej z tyłu mam przeciek widoczny na zamieszczonych zdjęciach... Ma Pan tam pokrycie dachu "na niskich obróbkach". Przy roztopach robią się zatory z lodu, mokrego śniegu, woda spływa z wyższych partii dachu, gromadzi się przy takim zatorze, jak się jej sporo nagromadzi, zanim zator stopnieje, przelewa się przez obróbkę dachową i przedostaje się dalej. Normalnie, gdy pada deszcz, to połączenie jest szczelne. Niskie obróbki to szybkie budownictwo. Jednak nie jest to znaczący problem, ponieważ tego typu niedomagania musi odprowadzić pokrycie wstępne, które znajduje się pod pokryciem głównym. U Pana niestety to nie zadziałało, nieszczelności są w obu pokryciach, ktoś niestarannie wykonał pokrycie wstępne, które powinno odprowadzić wodę z roztopów poza obrys dachu, Dobrą praktyką jest też w bardzo trudnych miejscach na dachu, czy w rynnach, zamontować kable grzejne, które niwelują zatory lodowe.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się