Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam mam Stary strop w domu z lat 80-90 żelbetonowy.

Czym można wyrównać strop żeby go zbytnio nie dociążać ? 

Czy na twardszy styrobeton lub pianobeton można położyć płytki lub panele ? 

Napisano
22 godziny temu, Dawid-1999 napisał:

Witam mam Stary strop w domu z lat 80-90 żelbetonowy.

Czym można wyrównać strop żeby go zbytnio nie dociążać ? 

Czy na twardszy styrobeton lub pianobeton można położyć płytki lub panele ? 

Powierzchnia stropu x grubość x ciężar nowej warstwy kg x m2 i już wszystko będzie jasne. I tak najwięcej waży nowa okładzina. Skoro to strop żelbetowy, nic mu raczej nie grozi, skoro pod własnym ciężarem się nie zawalił do tej pory i nic na to nie wskazuje :) Przeciez potem na tym postawisz meble etc.

Napisano
43 minuty temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał:

Wyrównanie to na ile cm?  Zwykle wyprowadzenie płaszczyzny miejscowo  do 2 - 3 cm dowolną zaprawą . nie stwarza zagrożenia dla stropu.  

Wyrównanie to tak 3 do 7-8 cm różnicy.

Napisano

Kiedyś, na takie różnice wysokości, u nas dawano trociny wymieszane z mleczkiem wapiennym. I na całości robiono centymetrową warstwę niezbyt mocnego betonu. Trociny dawały  lekkie wypełnienie, mleczko zabezpieczało je przed szkodnikami, a beton usztywniał powierzchnię. I na to można układać panele jak na lity beton.

Napisano

Więc technologię masz podaną. Ja wyżej zaproponowałem taką dawną, przykładową z trocinami. Natomiast redaktor Olek ją uwspółcześnił. Czyli wypełnienie styropianem i pokrycie cienką warstwą betonu tak, aby poziom wyrównać. W obydwu chodzi o to samo. Zmniejszenie masy i wagi betonu, aby nie obciążać stropu nadmiernie.

Napisano

To przede wszystkim zależy od tego co planujesz na wierzch. Jeśli panele albo płytki duże gabarytowo, to 3 cm wylewki maksymalnie, można i lekko mniej. Jak Ci wyjdzie.  

Ja bym nawet myślał o 2 cm.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...