Pomocnik Napisano 16 listopada 2021 Udostępnij #1 Napisano 16 listopada 2021 Coraz powszechniejsza świadomość o konieczności wprowadzania ograniczeń szkodliwych emisji zanieczyszczeń powietrza emitowanych do atmosfery sprawia, że zmniejsza się zainteresowanie inwestorów w instalowanie urządzeń grzewczych wykorzystujących nieekologiczne źródła energii. Również lokalne przepisy ograniczają możliwość instalowania kotłów na paliwa stałe, jako podstawowego sposobu ogrzewania. Jednak z reguły dopuszczalne jest okresowe wykorzystywanie urządzeń opalanych drewnem, a instalacja kominka w salonie będzie pełnić nie tylko funkcję dekoracyjną, ale również stanie się źródłem awaryjnego czy wspomagającego ogrzewania. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/instalacje/baza-wiedzy/kominy-kominki-piece/52015-kominek-jako-awaryjne-zrodlo-ogrzewania Link do komentarza
Gość RenataL Napisano 16 listopada 2021 Udostępnij #2 Napisano 16 listopada 2021 Przydatny artykuł - pytanie czy jak mam podstawowe ogrzewanie na gaz to czy kominek (jako dodatkowe źródło grzania) powinnam mieć tradycyjny czy mogłabym mieć gazowy? Czyt mogą być 2 źródła grzania na to samo paliwo ??? Link do komentarza
usiek Napisano 16 listopada 2021 Udostępnij #3 Napisano 16 listopada 2021 7 minut temu, Gość RenataL napisał: Czyt mogą być 2 źródła grzania na to samo paliwo ??? Możliwe jest prawie wszystko co sobie inwestor wymarzy Link do komentarza
retrofood Napisano 16 listopada 2021 Udostępnij #4 Napisano 16 listopada 2021 7 godzin temu, Gość RenataL napisał: Czyt mogą być 2 źródła grzania na to samo paliwo ??? Mogą, chociaż sensu w tym nie ma żadnego. Ale ustawy zakazującej nie ma. Link do komentarza
Gość anetaz86 Napisano 18 listopada 2021 Udostępnij #5 Napisano 18 listopada 2021 dlaczego nie ma sensu? myślmy ekonomicznie. kocioł gazowy + kominek z płaszczem wodnym myślę jest dobrym rozwiązaniem Link do komentarza
retrofood Napisano 18 listopada 2021 Udostępnij #6 Napisano 18 listopada 2021 45 minut temu, Gość anetaz86 napisał: dlaczego nie ma sensu? myślmy ekonomicznie. Ty naprawdę wierzysz, że myślisz ekonomicznie? Więc proszę. Jest awaria gazociągu, albo Bat'ka zakręca zawór. I OBYDWA TWOJE SYSTEMY OGRZEWANIA NIE DZIAŁAJĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To jest Twoja ekonomia? Po to ludzie myślący wymyślili coś REZERWOWEGO, żeby mogło chociaż w części zastąpić to PODSTAWOWE. Wtedy, kiedy PODSTAWOWE działać nie może. Bo prawo Murphy'ego istnieje! Jeszcze się przekonasz. Link do komentarza
Gość RenataL Napisano 19 listopada 2021 Udostępnij #7 Napisano 19 listopada 2021 No właśnie tez mi się wydaje, że nie ma to większego sensu - jak będzie awaria gazu to zostaję z zimnym domem - chyba, że będę miała jakieś awaryjne butle z gazem, ale to już się mija z celem... chyba??? Link do komentarza
retrofood Napisano 19 listopada 2021 Udostępnij #8 Napisano 19 listopada 2021 27 minut temu, Gość RenataL napisał: chyba, że będę miała jakieś awaryjne butle z gazem, ale to już się mija z celem... chyba??? Do awaryjnych butli z gazem to się kupuje specjalny palnik albo i piecyk za 200 PLN. A nie kominek. Link do komentarza
Gość ALEK Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij #9 Napisano 20 grudnia 2022 Po 5 latach użytkowania kominka muszę przyznać, że warto go mieć i bywa, że jest głównym a nie awaryjnym źródłem ciepła. Na zdjęciu niestety widać wiele błędów które popełniono na etapie zabudowy. 2 główne to zagięta rura wlotowa powieteza i kąt 90 stopni rury wylotowej w ktorej po 5 latach palenia wysezonowanym drewnem powstanie zator i niestety trzeba będzie rozbudzić tę powstajacą zabudowę, chyba ze ktoś pomusli o tym wczesniej. i zrobi kratkęrewizyjną. Warto też zrobić ścinkę z cegły szamotowej, która absorbuje ciepło i radiator. Kominek do dobra rzecz, pod warunkiem, że nie wykona tego ekipa budowlana stawiająca dom. Link do komentarza
retrofood Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij #10 Napisano 20 grudnia 2022 13 minut temu, Gość ALEK napisał: Po 5 latach użytkowania kominka muszę przyznać, że warto go mieć Pod warunkiem, że władze lokalne nie uchwalą zakazu palenia w kominkach. Link do komentarza
Swierol Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij #11 Napisano 20 grudnia 2022 Cześć. A czy płytka klinkierowa może pełnić funkcje mini akumulatora? Mam już płytkę kupioną i planuję ją położyć na kominie (komin systemowy "przyklejony" do narożnika) oraz na jednej ze ścian, przy której ów koza będzie stała. Ewentualnie co położyć pod ten klinkier? Płytki szamotowe? Coś innego, większego? Tańszego?;) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się