jarson Napisano 6 października 2021 Udostępnij #1 Napisano 6 października 2021 Witam. Około miesiąc temu zamontowano mi zbiornik hydroforowy ocynkowany 150l. Wodę mam ze studni głębinowej 30m, pompa też była wymieniana ale nie pamiętam jakiej jest firmy. Na rurze od studni założona jest głowica. Poroblem polega na tym że co 2 - 3 dni muszę dobijać powietrza bo jak tego nie zrobię to np. po spuszczeniu wody w toalecie studnia włącza się 8 razy. Próbowałem już różnych sposobów dobijania powietrza, spuszczałem połowę zbiornika wody i dobijałem do momentu zalaczrnia pompy, lub do momentu wyłączenia pompy. Spuszczałem cały zbiornik i dobijałem 2 bary, 2,5 bara, do momentu zalaczenia pompy lub wyłączenia i zawsze po 2 lub 3 dniach brak powietrza w zbiorniku. W czym może być problem.? Zbiornik i wszystkie przyłącza do niego łącznie z zaworkiem dobijania powietrza są szczelne bo sprawdzałem. Czy głowica na studni powinna być wyposażona w jakiś zawór zasysajacy powietrze? Czy może powinienem zamontować aspirator, tylko nie wiem w którym miejscu powinienem wtedy założyć odpowietrznik na zbiorniku. Pomóżcie rozwiązać mi ten problem bo to dobijanie powietrza co 2 dni jest uciążliwe. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 6 października 2021 Udostępnij #2 Napisano 6 października 2021 Cudów nie ma - nieszczelny zawór powietrzny lub zwrotny na zasilaniu ze studni. 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 6 października 2021 Udostępnij #3 Napisano 6 października 2021 2 godziny temu, jarson napisał: W czym może być problem.? Spójrz na szczyt tego zbiornika. Połowa przypadków to nieszczelność w obrębie tego dużego korka. Rozrobić roztworu mydlanego i sprawdzać. Link do komentarza
jarson Napisano 6 października 2021 Autor Udostępnij #4 Napisano 6 października 2021 Sprawdzałem mydłem wszystkie przyłącza do zbiornika podczas dobijania powietrza jak również podczas pracy pompy i wszystko jest ok Link do komentarza
retrofood Napisano 6 października 2021 Udostępnij #5 Napisano 6 października 2021 z 1 godzinę temu, jarson napisał: Sprawdzałem mydłem wszystkie przyłącza do zbiornika podczas dobijania powietrza jak również podczas pracy pompy i wszystko jest ok To wróć do postu #2 i jeszcze raz przeczytaj trzy pierwsze słowa. I sprawdzaj nie tylko przyłącza do zbiornika, ale i sam zbiornik. Link do komentarza
jarson Napisano 6 października 2021 Autor Udostępnij #6 Napisano 6 października 2021 Zawór powietrzny to rozumiem że ten u samej góry którym dobijam powietrze? Czy zawór zwrotny mam sprawdzić mydłem, wymienić, czy może zdemontować i wyczyścić? Link do komentarza
retrofood Napisano 6 października 2021 Udostępnij #7 Napisano 6 października 2021 Zawór zaworem, oczywiście, że trzeba go skontrolować. I nie tylko wewnątrz, ale też jego mocowanie. Tak samo jak całego wielkiego korka. Połowa usterek ucieczki powietrza to właśnie w tym korku. Pierwsza fotografia, góra zbiornika. I nieszczelności powstają po jakimś czasie eksploatacji, nie od razu. 1 Link do komentarza
jarson Napisano 6 października 2021 Autor Udostępnij #8 Napisano 6 października 2021 Dwa razy sprawdzałem roztworem z mydła i nie było widać żeby powietrze uciekało. Dzisiaj za twoją sugestią zrobiłem to po raz kolejny dużo gęstszym roztworem dobijając powietrza i zaczęła pojawiać wielka bańka spod dużego korka. Jutro znajomy go zdemontuje i założy jeszcze raz. Także wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie, czy jest sens montować aspirator? Jeśli tak to gdzie zamontować odpowietrznik? Link do komentarza
retrofood Napisano 6 października 2021 Udostępnij #9 Napisano 6 października 2021 No to już klikaj "pomocny post". PS. Co to jest aspirator? 1 Link do komentarza
podczytywacz Napisano 6 października 2021 Udostępnij #10 Napisano 6 października 2021 8 minut temu, retrofood napisał: No to już klikaj "pomocny post". Trzeba było dodać, że to chodzi o to małe serduszko w prawym dolnym rogu postu i o wybór, rozwijający się po kliknięciu tego serduszka... Możesz klikać "pomocny post", albo jak wolisz - serduszko... oczywiście w MOIM poście... Link do komentarza
vlad1431 Napisano 6 października 2021 Udostępnij #11 Napisano 6 października 2021 Aż wygooglowałem ten aspirator, ale tylko dla dzieci do nosa pokazuje.Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
jarson Napisano 7 października 2021 Autor Udostępnij #12 Napisano 7 października 2021 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się