Leszek Ogórek Napisano 14 sierpnia 2021 #1 Napisano 14 sierpnia 2021 (edytowany) Na zdjęciach widać klatkę schodową. W miejscu, gdzie teraz stoi drabina, będą schody. Na piętrze zaraz pojawi się stropian, 12 cm (nie pytajcie dlaczego - tak ma być i to nie jest istotą tematu), a na to ogrzewanie podłogowe i wylewka anhydrytowa. Pytanie: Jak wykończyć miejsce wskazane na zdjęciu? Chodzi o wejście, o to miejsce, gdzie na wejściu widać dwie rury peszlowe. Wydaje mi się, że w tym miejscy należy zlicować anhydrytem z wieńcem, który już jest i wylać jakieś 10 cm anhydrytu w głąb pomieszczenia na górze. I dać jakieś małe zbrojenie 6x6 cm z cienkich prętów 6 mm. Dobrze to wymyśliłem? Edytowano 14 sierpnia 2021 przez Leszek Ogórek (zobacz historię edycji)
Leszek Ogórek Napisano 16 sierpnia 2021 Autor #2 Napisano 16 sierpnia 2021 Poratujcie jakąkolwiek poradą, bo termin zakończenia tej pierdoły zbliża się wielkimi krokami.
podczytywacz Napisano 16 sierpnia 2021 #3 Napisano 16 sierpnia 2021 Może coś o schodach jakie, jak mocowane? nie na tym uzbrojonym mają się opierać?
Leszek Ogórek Napisano 16 sierpnia 2021 Autor #4 Napisano 16 sierpnia 2021 schody drewniane, zamknięte. mocowanie do ścian. nosek schodów zawsze się opiera na górze na posadzce, ale stolarz mi mówił, że to nie jest główne mocowanie schodów. głównym mocowaniem schodów drewnianych są śruby w ścianach.
Leszek Ogórek Napisano 16 sierpnia 2021 Autor #5 Napisano 16 sierpnia 2021 Robić jakieś zbrojenie? Co tam wylać?
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 17 sierpnia 2021 #6 Napisano 17 sierpnia 2021 Może taki kątownik przykręć do stropu i podłogi i na tym oprzyj to raz a potem zrób jakąś mocną wylewkę i w miejscu mocowania jakąś siatkę zbrojenia. Tylko, ze to i tak wydaje mi się za potężne wszystko. Schody maja różne konstrukcje i wcale nie muszą się opierać na tym stropie. Ja mam w mieszkaniu schody stalowe i na górze są dokręcone do krokwi (takie mieszkanie z poddaszem). Na dole zakotwione w stropie. Dla odmiany sąsiadka przez ścianę ma schody policzkowe. Możliwości jest bardzo dużo. Na tym zdjęciu poniżej nei widać zbytnio mocowania ostatniego stopnia, ale chodziło mi o coś takiego - mniejsza o materiał.
podczytywacz Napisano 17 sierpnia 2021 #7 Napisano 17 sierpnia 2021 Ale tu nie chodzi o schody tylko o wykończenie podłogi wyższego piętra i wzmocnienie okolicy wskazanej przez Leszka Ogórka 1
Leszek Ogórek Napisano 17 sierpnia 2021 Autor #8 Napisano 17 sierpnia 2021 1 godzinę temu, Appleowner napisał: Ale tu nie chodzi o schody tylko o wykończenie podłogi wyższego piętra i wzmocnienie okolicy wskazanej przez Leszka Ogórka Właśnie.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 17 sierpnia 2021 #9 Napisano 17 sierpnia 2021 OK, a co się może z ta podłogą stać? Jeśli chodzi o wzmocnienie to odpowiednio mocna wylewka. Tylko pytanie - jak mocna. Siatki dawano pod stopy maszyn lub np podnośników w zakładach mechanicznych "na przebicie". Tutaj nie do końca rozumiem założenia. Ale...moze to Samopoziomujący podkład podłogowy wzmocniony włoknami weber.floor 4310 https://www.pl.weber/systemy-podlogowe/masy-samopoziomujace/weberfloor-4310
Leszek Ogórek Napisano 18 sierpnia 2021 Autor #10 Napisano 18 sierpnia 2021 postanowiłem, że walnę tam małe zbrojenie, na to pójdzie wylewka. dam zdjęcia z kolejnych etapów
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 18 sierpnia 2021 #11 Napisano 18 sierpnia 2021 Tak tak, zdjęć nigdy nie za wiele Przydadzą się Tym, którzy przyjdą to po nas. Zbrojenie z pewnością nie zaszkodzi a raczej wzmocnienie podłogi w tej strefie, która będzie bardziej obciążona.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się