dedert Napisano 6 czerwca 2021 Udostępnij #1 Napisano 6 czerwca 2021 Witam. Mam dach kopertowy, w projekcie murlata do wewnątrz ściany a dekarz proponuje na zewnątrz bo łatwiej pozniej zakryc przestrzeń za murłatą czyli styropianem elewacyjnym i nie trzeba murować cegłami. Czy teraz się w ogóle muruje cegłami czy zakrywa to styropianem? Co jest lepsze dla wytrzymałości dachu? Ściana kolankowa na 100 cm. Czy jeśli sciana kolankowa zgubi nieco przekątne to czy nie lepiej zamocowac szpilki po środku wienca żeby sobie dekarz wyrównał murłatą? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 7 czerwca 2021 Udostępnij #2 Napisano 7 czerwca 2021 Pod względem możliwości skorygowania ewentualnych niedokładności wymiarów zawsze bezpieczniej mocować murłatę w środku szerokości ściany. Nie ma potrzeby obmurowywać czegokolwiek cegłami. Przecież nawet jeżeli murłata będzie przesunięta ku wewnętrznej krawędzi muru to wystarczy wypełnienie izolacją cieplną. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 7 czerwca 2021 Udostępnij #3 Napisano 7 czerwca 2021 Murłaty mocuje się w osi przebiegu ścian nośnych ze względu na symetryczne przenoszenie obciążeń, unikając mimośrodowego nacisku na mur i stanowią one bazę dla więźby dachowej, którą dopasowuje się do ich położenia, a nie odwrotnie. Link do komentarza
dedert Napisano 7 czerwca 2021 Autor Udostępnij #4 Napisano 7 czerwca 2021 A czy śruby mogą być nierdzewne? Słyszałem że połączenie dwóch różnych stali np. czarnej i nierdzewnej spowoduje korozje czarnej. Zgadza się? Czyli nakretki i podkładki powinny być nierdzewne. Ale czy nierdzewka nie jest słabsza od stali klasy 8.8? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij #5 Napisano 8 czerwca 2021 (edytowany) Połączenie dwóch gatunków stali nie jest problemem. Nie ma co się go obawiać. A zamiast zwykłej stali czarnej lepiej zastosować elementy ocynkowane. Jaki jest sens kupować tu dużo droższą stal nierdzewną? Edytowano 8 czerwca 2021 przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne (zobacz historię edycji) Link do komentarza
dedert Napisano 15 sierpnia 2021 Autor Udostępnij #6 Napisano 15 sierpnia 2021 Czy takie fale na wieńcu czymś może wyrównać? Poziom jest ale fale są. Wiem że cieśla będzie podkładał kliny tylko jeśli będzie ich za dużo to wtedy murłata będzie stykać się z wieńcem punktowo i występować będą się większe obciążenia w tych miejscach? Link do komentarza
dedert Napisano 15 sierpnia 2021 Autor Udostępnij #7 Napisano 15 sierpnia 2021 I czy dobrze że na szpilki dałem pręty gwintowane M16 klasy 8.8 ? Ktoś mnie straszy że są mocno hartowane i będą pękać gdy dach zacznie pracować. Ponadto osłabieniem jest że mają gwint na całej długości. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się