korben39 0 Napisano 31 stycznia Udostępnij #1 Napisano 31 stycznia Witam wszystkich pierwszy dzień na forum i pierwsze pytanie, może już była odpowiedź na nie. Otóż w niedalekiej przyszłości (2-3 lata :P) będę budował chałupę, może nie koniecznie całą sam ale to co mogę to zrobię sam. I właśnie sam chciałbym położyć instalacje wodną i kanalizacje pewnie też, nie mam dwóch lewych rąk wiec poradzę sobie. Pytanie tylko mam takie jak do licha zamocować rury do podłoża ? Instalacja będzie zrobiona z rur pex/pert. Naoglądałem się filmów na yt i w jednym gość normalnie mocuje rurki za pomocą uchwytów dedykowanych, wierci otwór i wbija uchwyt, no ale co w takim razie z izolacją poziomą podłogi na gruncie? Naczytałem się też że powinno się podłożyć styropian pod rury i na to kolejny styropian, tylko podejrzewam że taka rura rozwijana z kręgu nie będzie chciała sama swobodnie leżeć na tym styropianie, wypadało by więc ją jakoś przytwierdzić do podłoża, i znowu pasuje wiercić i zastosować uchwyty, ale znowu dziurawimy wiertłem izolację przeciwwilgociową. dodam że będzie też ogrzewanie podłogowe. Pytanie więc jak to poprawnie zrobić ? Nie mam jeszcze projektu domu, nie wiem jaka będzie grubość wylewki razem z jej ociepleniem itp. Wiem że izolacja przeciwwilgociowa musi być, czy to będzie papa czy folia to już nie ważne. Jak zamocować te rurki żeby się trzymały i można było je ułożyć tak jak się chce i zarazem nie dziurawiąc tej izolacji ? Ktoś wie ? Może jakieś fotki, rady ? Jeżeli napisałem to w nieodpowiednim dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie. Z góry dzięki za odpowiedź. Link to postu Udostępnij na innych stronach
ewamariusz 26 Napisano 31 stycznia Udostępnij #2 Napisano 31 stycznia witam. Przy mocowaniu rurek do styropianu nie trzeba nic wiercić, są specjalne klipsy które się "wciska" w styropian, natomiast do mocowania na betonie używa się innych i tu trzeba wiercić. Pozdrawiam Link to postu Udostępnij na innych stronach
korben39 0 Napisano 31 stycznia Autor Udostępnij #3 Napisano 31 stycznia Czy chodzi o klipsy do mocowania rurek do ogrzewania podłogowego ? Jeśli tak to czy np. przy zastosowaniu pierwszej warstwy styropianu pod rurki CWU dajmy na to 3cm, klipsy będą w stanie tą instalacje utrzymać na miejscu ? Link to postu Udostępnij na innych stronach
ewamariusz 26 Napisano 1 lutego Udostępnij #4 Napisano 1 lutego Witam. Tak, będą w stanie utrzymać rurki na swoim miejscu, styropian pod ogrzewanie podłogowe ma naklejoną folię, po wbiciu klipsów nic rurki nie ruszy, chyba że sam będziesz wyrywał klipsy. Pozdrawiam Link to postu Udostępnij na innych stronach
drzanudz 3 Napisano 1 lutego Udostępnij #5 Napisano 1 lutego Podepnę się pod temat Remontuję dom, w tym instalację C. O myślę na zrobieniem wszystkich kaloryferów alupexem do rozdzielacza, tylko że na piętrze nie będę ściągał podłóg. Mogę puścić rurki dołem pod stropem (będą podwieszane sufity) i przebić się tylko przez strop do kaloryfera wyżej? I jeśli tak, to jak te rurki zamocować? Czy są jakieś mocowania które można zakładać na rurkę w otulinie? Link to postu Udostępnij na innych stronach
Budujemy Dom - budownictwo ogólne 292 Napisano 2 lutego Udostępnij #6 Napisano 2 lutego Odpowiedź do ostatniego pytania: wpisz w Googlach: OBEJMA UCHWYT DO RUR Z GUMĄ 2" 56-60 mm Link to postu Udostępnij na innych stronach
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne 222 Napisano 2 lutego Udostępnij #7 Napisano 2 lutego Do PEX pod grzejniki nie warto stosować aż tak pancernych mocowań. Wystarczy mocowanie z tworzywa odpowiednio większej średnicy, np. 25 mm. Najlepiej zamknięte, skoro to podwieszenie do sufitu. Coś takiego. Link to postu Udostępnij na innych stronach
drzanudz 3 Napisano 2 lutego Udostępnij #8 Napisano 2 lutego Jak gęsto dać takie mocowania? Standardowo pex powinien iść w podłodze, zalany betonem, więc moje rozwiązanie raczej nie jest standardowe. Link to postu Udostępnij na innych stronach
ewamariusz 26 Napisano 3 lutego Udostępnij #9 Napisano 3 lutego Witam. Ja mimo wszystko zastosowałbym uchwyty metal guma, rurki będą wisiały i będą w otulinie. Ja bym zastosował takie uchwyty do 80 - 100 cm. Pozdrawiam Link to postu Udostępnij na innych stronach
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne 222 Napisano 8 lutego Udostępnij #10 Napisano 8 lutego Dnia 2.02.2021 o 16:25, drzanudz napisał: Jak gęsto dać takie mocowania? Standardowo pex powinien iść w podłodze, zalany betonem, więc moje rozwiązanie raczej nie jest standardowe. Nawet co 1 m wystarczy. Masa znikoma, a PEX nie jest aż taki wiotki. Link to postu Udostępnij na innych stronach
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się