kamien13 Napisano 10 stycznia 2021 Udostępnij #1 Napisano 10 stycznia 2021 Witam, mam problem z rotametrami w rozdzielaczu od podłogówki. Pokrecam nimi w celu zmiany ilości przepływu wody a one w ogóle nie reagują. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć krok po kroku w jaki sposob je wyczyścić czy konieczna jest wymiana? W załączniku przesyłam zdjęcia z dwóch rozdzielaczy. Mam dwa obiegi parter i piętro. Link do komentarza
PeZet Napisano 10 stycznia 2021 Udostępnij #2 Napisano 10 stycznia 2021 Mnie spotkało kiedyś cos podobnego - niektóre rotametry odmówiły współpracy, z powodu lekkiego przemrożenia. Kupiłem nowe i wymieniłem. Namawiałbym do wymiany wszystkich rotametrów za jednym razem, bo sam tak nie zrobiłem, a zamieszanie jest z odpowietrzaniem. A może zanim wymienisz sprawdź czy te białe zawory się nie przytkały? Może zakręć wszystkie pętle i puszczaj kolejno po jednej, żeby maksymalnym przepływem odetkać? Jeśli chodzi o czyszczenie, to chyba kąpiel w occie coś pomoże. Link do komentarza
kamien13 Napisano 10 stycznia 2021 Autor Udostępnij #3 Napisano 10 stycznia 2021 Tylko mi chodzi o to jak je wykręcić? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 11 stycznia 2021 Udostępnij #5 Napisano 11 stycznia 2021 (edytowany) Pokrętłem do regulacji przepływu zmiejszyć go do zera i wtedy szklankę powinno dać sie wyjąć. Tak funkcjonuje demontaż w jesdnym z modeli. Oczywiście przy zakręconych zaworach. Edytowano 11 stycznia 2021 przez Budujemy Dom - budownictwo i instalacje (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się