vip42 Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #1 Napisano 7 stycznia 2008 Jaka powinna być minimalna szerokość wygodnych schodów na poddasze użytkowe? Potrzebuję opinii użytkowników, gdyż muszę dobrać szerokość tak aby było w miarę wygodnie oraz aby nie zajmowały dużo miejsca Link do komentarza
zybert72 Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #2 Napisano 7 stycznia 2008 Cytat Jaka powinna być minimalna szerokość wygodnych schodów na poddasze użytkowe? Potrzebuję opinii użytkowników, gdyż muszę dobrać szerokość tak aby było w miarę wygodnie oraz aby nie zajmowały dużo miejsca Polecam artykuł:https://budujemydom.pl/wykanczanie/schody/a/336-podstawowe-wymiary-schodow Link do komentarza
mark01 Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #3 Napisano 7 stycznia 2008 Cytat Jaka powinna być minimalna szerokość wygodnych schodów na poddasze użytkowe? Potrzebuję opinii użytkowników, gdyż muszę dobrać szerokość tak aby było w miarę wygodnie oraz aby nie zajmowały dużo miejsca Jeśli mają być wygodne i mamy się nie obijać o ściany to po wykończeniu szerokość powinna być 100-110 cm. Link do komentarza
doktor Napisano 18 stycznia 2008 Udostępnij #4 Napisano 18 stycznia 2008 Moje schody mają 100cm od ściany do balustrady + jeszcze 5cm. Razem 105cm i są fantastyczne! Idealne. Link do komentarza
zybert72 Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij #5 Napisano 21 stycznia 2008 Cytat Jaka powinna być minimalna szerokość wygodnych schodów na poddasze użytkowe? Potrzebuję opinii użytkowników, gdyż muszę dobrać szerokość tak aby było w miarę wygodnie oraz aby nie zajmowały dużo miejsca Im schody są bardziej strome , tym mniejsza powinna być ich szerokość. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij #6 Napisano 21 stycznia 2008 aby spadając z nich chwycić sie barierki? Link do komentarza
mark01 Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij #7 Napisano 21 stycznia 2008 Cytat aby spadając z nich chwycić sie barierki? Link do komentarza
ONA391987 Napisano 2 kwietnia 2008 Udostępnij #8 Napisano 2 kwietnia 2008 Najlepiej zadzwonić do przedstawiciela handlowego, ktory zajmuje się doradztwem odnośnie schodów i wszystko będzie jasne. Pracowałam troszkę w tej branży... każdy dom ma swoje miejsce na schody trzeba poprostu wziąźć wstępny pomiar zrobią wstępną wizualizacje, wycenę i będzie jasne Polecem firmę "MERA", firma jest naprawdę solidna. Nie polecam a wrecz odradzam firmę [usunięto nazwę firmy - MODERATOR] => jest nie kompetenta, brakuje jej profesjonalnych handlowców, szef to ogólna porażka, każdego klienta traktuje z góry, firma chyli się ku upadkowi, zaczeła się powolna agonia tej firmy. Naprawdę odradzam moja znajoma robiła u nich ... nie dość, że montaż sie opóźnił o miesiąc, to jeszcze nie ta bejce co trzeba jej nałożyli, okazało się potem że są złe wymiary, a jak chciała się skontaktować z szefem to jeszcze ją potraktował jak jakąś "głupią". Naparwde porazka rozmawiałam z kilkoma osobami na ten temat i każdy to potwierdził... także Link do komentarza
texas Napisano 2 kwietnia 2008 Udostępnij #9 Napisano 2 kwietnia 2008 Cytat Najlepiej zadzwonić do przedstawiciela handlowego, ktory zajmuje się doradztwem odnośnie schodów i wszystko będzie jasne. Pracowałam troszkę w tej branży... każdy dom ma swoje miejsce na schody trzeba poprostu wziąźć wstępny pomiar zrobią wstępną wizualizacje, wycenę i będzie jasne Polecem firmę "MERA", firma jest naprawdę solidna. Nie polecam a wrecz odradzam firmę [usunięto nazwę firmy - MODERATOR] => jest nie kompetenta, brakuje jej profesjonalnych handlowców, szef to ogólna porażka, każdego klienta traktuje z góry, firma chyli się ku upadkowi, zaczeła się powolna agonia tej firmy. Naprawdę odradzam moja znajoma robiła u nich ... nie dość, że montaż sie opóźnił o miesiąc, to jeszcze nie ta bejce co trzeba jej nałożyli, okazało się potem że są złe wymiary, a jak chciała się skontaktować z szefem to jeszcze ją potraktował jak jakąś "głupią". Naparwde porazka rozmawiałam z kilkoma osobami na ten temat i każdy to potwierdził... także Firmy, które mają swoich przedstawicieli handlowych (czyli dość duże firmy) zrobią schody za 12-15 tys. zł, a małe dwuosobowe firmy za takie same schody wezmą tylko 8-9 tys. zł . Tak było w moim przypadku. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 2 kwietnia 2008 Udostępnij #10 Napisano 2 kwietnia 2008 Cytat Najlepiej zadzwonić do przedstawiciela handlowego, ktory zajmuje się doradztwem odnośnie schodów i wszystko będzie jasne. Pracowałam troszkę w tej branży... każdy dom ma swoje miejsce na schody trzeba poprostu wziąźć wstępny pomiar zrobią wstępną wizualizacje, wycenę i będzie jasne Polecem firmę "MERA", firma jest naprawdę solidna. Nie polecam a wrecz odradzam firmę [usunięto nazwę firmy - MODERATOR] => jest nie kompetenta, brakuje jej profesjonalnych handlowców, szef to ogólna porażka, każdego klienta traktuje z góry, firma chyli się ku upadkowi, zaczeła się powolna agonia tej firmy. Naprawdę odradzam moja znajoma robiła u nich ... nie dość, że montaż sie opóźnił o miesiąc, to jeszcze nie ta bejce co trzeba jej nałożyli, okazało się potem że są złe wymiary, a jak chciała się skontaktować z szefem to jeszcze ją potraktował jak jakąś "głupią". Naparwde porazka rozmawiałam z kilkoma osobami na ten temat i każdy to potwierdził... także Czarny PR działa !a czy skutecznie? w tym przypadku to wątpię. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 2 kwietnia 2008 Udostępnij #11 Napisano 2 kwietnia 2008 Cytat Jaka powinna być minimalna szerokość wygodnych schodów na poddasze użytkowe? Potrzebuję opinii użytkowników, gdyż muszę dobrać szerokość tak aby było w miarę wygodnie oraz aby nie zajmowały dużo miejsca Minimalna szerokośc schodów wynika z przepisów budowlanych.Wygodne schody to schody,,łagodne" tj o głębokości 32 i wysokości 14cm,oczywiście jak będą miały 120 cm szerokości to też nie zaszkodzi. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 2 kwietnia 2008 Udostępnij #12 Napisano 2 kwietnia 2008 Cytat Minimalna szerokośc schodów wynika z przepisów budowlanych.Wygodne schody to schody,,łagodne" tj o głębokości 32 i wysokości 14cm,oczywiście jak będą miały 120 cm szerokości to też nie zaszkodzi. Zapomniałem dodać że 80cm to minimum szerokości biegu . Link do komentarza
ONA391987 Napisano 3 kwietnia 2008 Udostępnij #13 Napisano 3 kwietnia 2008 Czarny PR ??? A co to ?? Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 8 kwietnia 2008 Udostępnij #14 Napisano 8 kwietnia 2008 Cytat Czarny PR ??? A co to ?? To samo co biały ,tylko odwrotnie. Link do komentarza
milgo Napisano 9 kwietnia 2008 Udostępnij #15 Napisano 9 kwietnia 2008 Cytat Im schody są bardziej strome , tym mniejsza powinna być ich szerokość. Nie znoszę takich małych schodów. Te kręcone o szerokości do 1 metra są koszmarne. Niby to oszczędza miejsce a chodzić po nich nie sposób. Link do komentarza
Bob-budowniczy Napisano 12 kwietnia 2008 Udostępnij #16 Napisano 12 kwietnia 2008 Cytat Nie znoszę takich małych schodów. Te kręcone o szerokości do 1 metra są koszmarne. Niby to oszczędza miejsce a chodzić po nich nie sposób. Koszmarne to są wtedy gdy mają 80cm szerokości i stopnie po19cm wysokości.Bob Link do komentarza
Sowik Napisano 12 kwietnia 2008 Udostępnij #17 Napisano 12 kwietnia 2008 Cytat Koszmarne to są wtedy gdy mają 80cm szerokości i stopnie po19cm wysokości.Bob Schody tego typu dostają się ludziom którzy kupują dwupoziomowe mieszkania w bloku. Bo nie uwierzę żeby ktoś sobie dobrowolnie w domu takie zaprojektował. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się