Skocz do zawartości

krzywa plytka w obudowie wanny

ddd2020

Recommended Posts

Napisano

Chcialabym poprosic o opinie fachowcow na forum. Fachowiec zostawil mnie z tak wykonczonym skosem w obudowie wanny i twierdzi, ze odchylenia płytki mieszczą się w granicach obowiązującej normy PN-EN 14411, dodajac, ze nie mam zadnych podstaw do reklamacji / poprawek, a zasadzie moje zastrzezenia naleza do kategorii odczuć estetycznych i emocjonalnych. 

Nie jestem fachowcem, ale jak dla mnie ta gorna plytka po lewej stronie pionowej listwy jest krzywo polozona, przez co miedzy jej gornym brzegiem a listwa tworzy sie szczelina, ktorej fachowiec nie jest w stanie zamaskowac fuga - listwa odstaje. Pionowa listwa rowniez odstaje, jest krzywo zamontowana a dodatkowo az przykro patrzec na ta gruba fuge / silikon (to juz ktoras poprawka wykonawcy, raz poprawia fuga a raz silikonem) miedzy gorna czescia pionowej listwy a plytka po prawej. Wykonawca juz kilka razy poprawial to miejsce (raz fuga, raz silikonem), ale za kazdym razem efekt jest taki sam, podejrzewam, ze bez wstawienia plytki na nowo sie nie obedzie. Bylabym wdzieczna za opinie, czy wykonawca ma racje, tak ma byc, bo jest to zgodne z norma PN-EN 14411 i jestem zbyt wymagajacym klientem. Czy moze jednak mam racje i powinnam wymagac ulozenia plytek zgodnie z moim odczuciem estetycznym (rowno)?

3BE592B3-58AD-46A5-B1A3-8F415B03F3C1.jpeg

C8F0D529-6066-431E-91B7-274A90CC2311.jpeg

Napisano

chciałeś te plastikowe listwy?
Skos jest za mocny i płytka wchodzi w listwę, zamiast się na niej opierać.

Cóż - płytkarz powinien nie wykonywać wg. normy, ale wg. życzeń klienta, bo to nie norma mu płaci.

Napisano

Ten skos wynika z wcześniejszej zabudowy wanny, czy tam już była taka ścianka i nie można było wyprowadzić prostej (pionowej) linii? Pod wanną też widać pustą sczeline - o ile mnie wzrok nie myli. W pracach remontowcy liczą się: wymagania klienta i umiejętności oraz kreatywność wykonawcy. Normy są dobre do określania wartości parametrów technicznych, zużycia materiałów, procesów produkcyjnych etc. W tym przypadku NORMĄ jest zadowolenie lub niezadowolenie klienta.

Napisano

Plastikowe listwy i skos to moj pomysl. Skos jest symetryczny z obu brzegow wanny, z tym ze jakosc wykonania skosu po prawej stronie wanny nie budzi zastrzezen, listwa nie odstaje, plytki sa ladnie polozone. Czego nie moge niestety powiedziec o wykonaniu skosu po lewej stronie wanny.

Dodatkowo juz po zabudowaniu wanny wykonawca poinformowal mnie, ze zabudowa jest zrobiona ze styroduru a nie z plyt gipsowych. Teraz bije sie z myslami, czy zaakceptowac taki stan czy tez walczyc o poprawienie niechlujnego wykonania, ryzykujac przy tym naruszenie calej konstrukcji.

Czy styrodur to odpowiedni material do obudowania wanny? Czy odpowiada jakoscia plytom gipsowym, czy tez wiaze sie z nim ryzyko odksztalcenia w przyszlosci i naruszenia konstrukcji zabudowy wanny?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Załączam zdjecia. Może coś da się wywnioskować z tego. Całe szczęście że sąsiad postanowił postawić swoje ogrodzenie, jak poinformował będzie to „murek” cokolwiek to znaczy dla niego. Więc nawet ta usypana ziemia nie będzie opierać się na moim ogrodzeniu. Jak dla mnie może postawić ogrodzenie murowane po całości nawet i na 10m wzwyż. Pomiędzy moim ogrodzeniem a jego jest wolna przestrzeń jakieś 40cm- tu się okazało że ta przestrzeń jest „moja” bo deweloper  postawił ogrodzenie nie po linii granicy. Na drugim zdjęciu widać wykop na moje oko nie mniej niż 1,5m do owego „murku” by ziemia się nie osuwała. No specem nie jestem ale na 99% wymaga to zgody kogoś z „góry”.
    • Witam . Ja ze swojej strony jako monter instalacji hydraulicznych i grzewczych mogę polecić firmę IZOMIX i ich sklep internetowy sklep.izomix.pl Jak tylko zabraknie mi choćby 1mb otuliny to wysyłali mi zawsze w ten sam dzień, a na drugi już miałem. Mają tam właśnie materiały izolacyjne do rur, kanałów, poddaszy itp
    • Nie sądziłam że zgoda na użytkowanie i zakończenie budowy może być wydana jeszcze w trakcie budowy…poza tym terenu nie mógł podnieść po zakończeniu budowy bo na tym terenie postawił dom- logiczne- najpierw teren potem dom.  Swoją drogą, teraz trochę przypominam sobie, mój dom jest podniesiony o 1,5m do równego poziomu z drogą i to jest zapisane w projekcie budowlanym. 
    • Decyzja o zakończeniu budowy i zgoda na użytkowanie mogła zostać wydana na podstawie dokumentów, bez opcji wizyty na placu budowy, więc nikt w urzędzie może nie wiedzieć o pracach przy podniesieniu terenu. Albo prace te zaczęły się dopiero po odbiorze. Idź do urzędu, bo tutaj to będziemy gdybać. Tak na marginesie nie wierzę, żeby sąsiad miał pozwolenie na takie podnoszenie poziomu swojej działki.
    • Jeżeli kocioł ma wyprowadzenie (czopuch) poziomo, to otwór w kominie trzeba zrobić na konkretnej wysokości. Jeżeli zaś odprowadzeni ma być w kotle zrobione od góry, to najłatwiej jest wszystko dopasować, gdy otwór w kominie jest wysoko. Wtedy mamy długą pionową rurę czopucha, co ma zarówno dobre, jaki złe strony.  Pionowa rura zajmuje miejsce obok komina. W przypadku kominka zwykle nie jest to problem, ale kotłowni , przy kotle, może przeszkadzać. Pionowa stalowa rura czopucha nagrzewa się szybko, co wspomaga ciąg przy rozpalaniu.  Rura oddaje ciepło do otoczenia. Ale ciepło może też oddawać tradycyjny murowany komin. On też gromadzi je na dłużej. Kominy prefabrykowane często są izolowane, więc ten efekt już nie bardzo występuje. Trzeba więc rozważyć: - jaki jest komin;  - czy czopuch i komin oddają ciepło do tego samego pomieszczenia (komin może być za ścianą);  - czy dodatkowe ogrzewanie wnętrza przez czopuch (długą stalową rurę) jest pożądane. W małych kotłowniach bywa to raczej wadą, niż zaletą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...