nic nie wiedzacy Napisano 30 grudnia 2007 Udostępnij #1 Napisano 30 grudnia 2007 Witam mam taki problemik kupuje od rolnika kawałek ziemi .Działka w całosci była około 1h i ma pozwolenie na zabudowe zagrodowa .Wydzielona była czesc powierzchni 34a pod zabudowe.Ja przed kupnem poprosiłem go o podział na mniejsze działki 25a i 17a oraz wydzielenie drogi dojazdowej szerokosci 5m.Działka powierzchni 25a sasiaduje z droga gminna a dojazd do działki 17a jest wydzielony droga 5m.Działki maja grunt klasy IVb oraz V.Podział działek nastapił po wstepnym podziale zatwierdzonym przez gmine.W sasiedztwie najblizszy dom jest 300m dalej.Obydwie działki znajdują sie w wydzielonym pod zabudowe obszarze tj.34a.Woda jest w granicy z droga gminna a prząd 300 m dalej.Działke kupujemy razem z bratem .Teraz moje pytanie czy bedziemy mieli problem z dostaniem warunków zabudowy osobno dla każdej z działek?Nie jestesmy rolnikami a gruntów żadnych nie posiadamy.Chdzi nam o zabudowe typu domku jednorodzinnego.Na tym terenie nie ma planu zagospodarowania przestrzennego Link do komentarza
Redakcja Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #2 Napisano 1 stycznia 2008 O warunki zabudowy może wystąpić każdy i należało to zrobić przed kupieniem działki. Obecnie trudno przesądzić jaka będzie decyzja gminy, gdyż zależy to m. in. od istniejącego lub przygotowywanego planu zagospodarowania przestrzennego. Link do komentarza
edit Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #3 Napisano 1 stycznia 2008 To trudne pytanie - musisz wystąpić do Gminy z takim zapytaniem. Szanse masz 50% ! Najpierw powinieneś załatwić takie sprawy a dopiero kupić (lub nie kupić) działkę. Link do komentarza
nic nie wiedzacy Napisano 2 stycznia 2008 Autor Udostępnij #4 Napisano 2 stycznia 2008 Wiem że moge wystapic z takim wnioskiem ale to trwa od 2 do 12 miesiecy .Pewnie gosc tyle nie bedzie czekac. Link do komentarza
Misiek_76 Napisano 3 stycznia 2008 Udostępnij #5 Napisano 3 stycznia 2008 [quote name='nic nie wiedzacy' date='Dec 30 2007, 11:51' post='18608']Jeśli został wykonany podział działek, to raczej jest wykonany miejscowy plan zagospodarowania - i to musisz sprawdzić, co jest w nim zapisane - czy teren przeznaczony jest pod zabudowę zagrodową, czy sa to działki budowlane.w przypadku działek budowlanych musisz spełnić łącznie 5 warunków:1 - dobre sąsiedztwo;2 - dostęp do drogi publicznej;3 - uzbrojenie terenu -media;4 - czy teren wymaga odrolnienia;5 - decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi;(Dz. U. z 2003r.nr 80 poz. 717 art 61)w przypadku zabudowy zagrodowej musisz być rolnikiem, posiadać odpowiedni areał ziemi (średnia w danej gminie) można wydzierżawić.Pozdrawiam Misiek_76 Link do komentarza
aga69 Napisano 3 stycznia 2008 Udostępnij #6 Napisano 3 stycznia 2008 Niestety w większości gmin dzierżawa nie wystarcza. Trzeba być właścicielem ziemi, w mojej gminie (Wiśniowa) trzeba 1,1ha.PozdrawiamAga Link do komentarza
nic nie wiedzacy Napisano 8 stycznia 2008 Autor Udostępnij #7 Napisano 8 stycznia 2008 Dzieki wszystkim kupiłem jeszcze tylko musze miesiac czekac na decyzje ANRolnej kupią czy nie mam już dość tego burdel....Polska piekny kraj .. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się