Skocz do zawartości

działki z zabudowa zagrodowa pilne

Recommended Posts

Napisano
Witam mam taki problemik kupuje od rolnika kawałek ziemi .Działka w całosci była około 1h i ma pozwolenie na zabudowe zagrodowa .Wydzielona była czesc powierzchni 34a pod zabudowe.Ja przed kupnem poprosiłem go o podział na mniejsze działki 25a i 17a oraz wydzielenie drogi dojazdowej szerokosci 5m.Działka powierzchni 25a sasiaduje z droga gminna a dojazd do działki 17a jest wydzielony droga 5m.Działki maja grunt klasy IVb oraz V.Podział działek nastapił po wstepnym podziale zatwierdzonym przez gmine.W sasiedztwie najblizszy dom jest 300m dalej.Obydwie działki znajdują sie w wydzielonym pod zabudowe obszarze tj.34a.Woda jest w granicy z droga gminna a prząd 300 m dalej.Działke kupujemy razem z bratem .Teraz moje pytanie czy bedziemy mieli problem z dostaniem warunków zabudowy osobno dla każdej z działek?Nie jestesmy rolnikami a gruntów żadnych nie posiadamy.Chdzi nam o zabudowe typu domku jednorodzinnego.

Na tym terenie nie ma planu zagospodarowania przestrzennego
Napisano
O warunki zabudowy może wystąpić każdy i należało to zrobić przed kupieniem działki. Obecnie trudno przesądzić jaka będzie decyzja gminy, gdyż zależy to m. in. od istniejącego lub przygotowywanego planu zagospodarowania przestrzennego.
Napisano
To trudne pytanie - musisz wystąpić do Gminy z takim zapytaniem. Szanse masz 50% ! Najpierw powinieneś załatwić takie sprawy a dopiero kupić (lub nie kupić) działkę.
Napisano
[quote name='nic nie wiedzacy' date='Dec 30 2007, 11:51' post='18608']

Jeśli został wykonany podział działek, to raczej jest wykonany miejscowy plan zagospodarowania - i to musisz sprawdzić, co jest w nim zapisane - czy teren przeznaczony jest pod zabudowę zagrodową, czy sa to działki budowlane.
w przypadku działek budowlanych musisz spełnić łącznie 5 warunków:
1 - dobre sąsiedztwo;
2 - dostęp do drogi publicznej;
3 - uzbrojenie terenu -media;
4 - czy teren wymaga odrolnienia;
5 - decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi;
(Dz. U. z 2003r.nr 80 poz. 717 art 61)

w przypadku zabudowy zagrodowej musisz być rolnikiem, posiadać odpowiedni areał ziemi (średnia w danej gminie) można wydzierżawić.

Pozdrawiam
Misiek_76
Napisano
Niestety w większości gmin dzierżawa nie wystarcza. Trzeba być właścicielem ziemi, w mojej gminie (Wiśniowa) trzeba 1,1ha.
Pozdrawiam
Aga

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dopiero teraz doczytałem Ps. pod zdjęciem... Tu nie potrzeba nic kleić czy spawać - powinien po prostu wymienić ten zaworek na nowy...   To jest - jak przypuszczam - zaworek odcinający na wylocie z grzejnika...  
    • https://koperrt.com/products/16072304607348528752213120?utm_source=ad&utm_medium=google&utm_origin=shopline&utm_campaign=636491&utm_content=23181985177&adset_id=187535772916&utm_term=780698919071&aatid=4779585835&gad_source=2&gad_campaignid=23181985177&gclid=CjwKCAiA3fnJBhAgEiwAyqmY5WFmWVEn9SZthO88c8_HxQVL0demJEIHMSolG6Kq14QQ2evmHAjg1RoC4UMQAvD_BwE    
    • Witam wszystkich forumowiczów!   Mam stary budynek, w którym ściany zewnętrzne są już ocieplone, ale dach pozostaje nieocieplony i przez niego ucieka dużo ciepła. Planuję na wiosnę ocieplić dach od góry styropianem EPS 100 (styropian dach/podłoga) o łącznej grubości 23 cm. Dach jest płaski z lekkim nachyleniem, powierzchnia około 100 m², pokryty papą, która zachowała się w całkiem dobrym stanie – nie jest uszkodzona, nie planuję jej zrywać, tylko oczyścić i zostawić jako podłoże.Na styropianie ma być położona papa termozgrzewalna (jedna lub dwie warstwy). Montaż styropianu będę wykonywał samodzielnie (klejenie + kołkowanie), a papę zgrzewalną zlecić fachowcowi, który się na tym zna.Mam kilka wątpliwości i pytań – bardzo proszę o Wasze opinie na podstawie doświadczeń: 1. Grubość i układanie styropianu: Czy lepiej położyć jedną warstwę 23 cm, czy podzielić na dwie warstwy (np. 11 cm + 12 cm) układane na mijankę? Wiem, że dwie warstwy lepiej eliminują mostki termiczne, ale to więcej pracy. Pomijając aspekt czasu i wysiłku – czy takie rozwiązanie naprawdę ma sens i daje zauważalną różnicę w izolacyjności?   2. Montaż i mocowanie styropianu: Dach nie będzie dodatkowo obciążony (tylko papa na wierzchu, bez chodzenia czy tarasu), ale ważne jest solidne mocowanie, żeby wiatr nie oderwał warstw. Planuję kleić styropian (klejem bitumicznym lub poliuretanowym) + kołkować.Dla grubości 23 cm – jakie kołki polecacie? Czy wystarczą o długości ok. 30 cm (żeby wystawały trochę w podłoże betonu)? Czy lepiej stosować metodę z otwornicą – wyciąć otwór w styropianie, włożyć kołek, a potem zatkać wyciętym krążkiem (żeby kołek nie wystawał i nie tworzył mostka)? Jeśli dwie warstwy: Czy wystarczy kołkować tylko dolną warstwę (do podłoża), a górną tylko przykleić do dolnej? Czy kołki muszą przechodzić przez obie warstwy dla lepszej stabilności?   3. Warstwa separacyjna na styropianie pod papę: Czytałem różne opinie – jedni polecają geowłókninę polipropylenową (200-300 g/m²) jako ochronę przed wysoką temperaturą palnika i separację, drudzy grubą folię PE (0,2 mm). Geowłóknina wydaje mi się lepsza (przepuszcza parę, nie topi się tak łatwo). Czy zgadzacie się, że geowłóknina to najlepsze rozwiązanie w takim przypadku, czy polecacie coś innego (np. folię PE)?
    • Zupełnie nie mam pojęcia gdzie to pęknięcie Od strony grzejnika? od strony zasilania? na korpusie zaworu?
    • Cześć, jak samodzielnie zabezpieczyć lekkie pęknięcie na rurce z termostatem? Jest to mikroskopijne pęknięcie bo moze z kropla dziennie sie wydostaje:)   Zalaczam zdjęcie, do lepszego nie mam dostępu. Ps. Pęknięcie jest na ten najszersze części 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...