Komentarz dodany przez Łukasz: 62gr - marzenie.
Bo zapewnie ma się PC i ona nam limit z takim reku w półtora miesiąca ściągnie i wracamy na cenę powyżej 1zl.
Więc pytanie czy wtedy się to opłaci?
12kw dziennie, tj 12zl dziennie. 30dni mamy 360zl mies!
Rocznie 4400zl! Plus 1200 za filtry to już 5600 rocznie za reku!!!! Jakaś patola!
Moja PC przy naszej zimie Polskiej teraz max 12kw (jak jest -5max), a średnio 9kw dziennie przy 130m. 6kw jak temperatura powyżej 7stopni. (mowa o wodzie razem z grzaniem)
To te reku mega ściema i naciąganie przy takiej cenie energii :|
Ile zużywa prądu wentylacja mechaniczna i czy warto ją zamontować? Od czego zależy zużycie prądu przez rekuperator? Wentylacja mechaniczna działa przez cały rok, bez względu na warunki zewnętrzne. Owszem, zużywa prąd, ale umożliwia zaoszczędzenie znacznie większej ilości energii w postaci ciepła!
Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/a/111525-ile-zuzywa-pradu-wentylacja-mechaniczna-jakie-sa-koszty-i-oplacalnosc
Dodam coś jeszcze ważnego do uwzględnienia.
Jeśli na tym chodniku ktoś złamie nogę z powodu źle odśnieżonej powierzchni, ma prawo wystąpić do właściciela o odszkodowanie z tego tytułu.
I je nakazowo otrzyma!
Tak!
Przerabiałem prowadząc działalność gospodarczą.
Rąbnął gość fikołka i głową w szybę wystawową, do szpitala, szyty, poleżał na obserwacji, prawnik mu podpowiedział co robić, wystąpił o odszkodowanie - i w zgodzie z prawem je otrzymał!
Tyle że ja nauczony wcześniejszym doświadczeniem, byłem na taką ewentualność przygotowany.
Kiedyś butelka szklana gazowana z zawartością "Ptysia", wybuchła w prowadzonym przeze mnie sklepie, pokaleczyło szkło dziewczynę i się okazało że "przechowywana była w niewłaściwej temperaturze", bo na etykiecie, ta właściwa była zaznaczona 6 stopni celcjusza.
Latem kiedyś dawno, gdy nikt nie wiedział co to klimatyzacja.
Ale etykieta sprytnie zapisana.
Od tamtej nieprzyjemnej sytuacji, zawsze miałem solidne ubezpieczenie, od wszystkiego.
Od fikołka na "moim" chodniku również.
Ale piwa wypić już tam nie mogłem, bo to "przestrzeń publiczna"
Tak stwierdziła kiedyś pani Strażniczka Miejska kiedy nakładała na mnie karny mandat.
W sprawach związanych z odszkodowaniami, ani Straż Miejska, ani Policja, nie wspominały niczego w swoich służbowych protokołach i notatkach o "publicznej przestrzeni".
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się