damianfil92 Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #1 Napisano 29 sierpnia 2020 Witam , czy może mi ktoś poradzić jak zakryć taką brzydką szparę między płytkami i ścianą na skosie ? Link do komentarza
daggulka Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #2 Napisano 29 sierpnia 2020 Biały akryl budowlany — i paluszek i namoczony w wodzie z płynem do naczyń celem wyrównania warstwy Link do komentarza
joks Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #3 Napisano 29 sierpnia 2020 Akryl , tylko trzeba wybrać żeby był dość elastyczny po wyschnięciu , np Ravplug , tani i dobry . Link do komentarza
demo Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #4 Napisano 29 sierpnia 2020 Dnia 29.08.2020 o 10:35, daggulka napisał: Biały akryl budowlany — i paluszek i namoczony w wodzie z płynem do naczyń celem wyrównania warstwy Rozwiń A po co do akrylu ten płyn do naczyń?. Link do komentarza
daggulka Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #5 Napisano 29 sierpnia 2020 Dnia 29.08.2020 o 14:43, demo napisał: A po co do akrylu ten płyn do naczyń?. Rozwiń Żeby był poślizg i nie robiły się "zadziory" Sprawdzało się W sensie — wyrównywałam w ten sposób warstwę i jednocześnie dociskało lekko akryl do wewnątrz Link do komentarza
joks Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #6 Napisano 29 sierpnia 2020 Dnia 29.08.2020 o 14:45, daggulka napisał: Żeby był poślizg i nie robiły się "zadziory" Rozwiń I żeby były problemy z zamalowaniem . Woda tak , ale czysta. Link do komentarza
daggulka Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #7 Napisano 29 sierpnia 2020 Dnia 29.08.2020 o 14:47, joks napisał: I żeby były problemy z zamalowaniem . Woda tak , ale czysta. Rozwiń Malowałam potem ściany na kolor i nie zauważyłam, żeby były jakieś problemy Odrobinę tego płynu dałam ... przecież nie lałam jak oleju do passata Link do komentarza
demo Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #8 Napisano 29 sierpnia 2020 Dnia 29.08.2020 o 14:45, daggulka napisał: Żeby był poślizg i nie robiły się "zadziory" Sprawdzało się Rozwiń A nie pomyliłaś tak ten akryl z silikonem?. Do akrylu nie trzeba, daje się do silikonu, akryl jest wodorozpuszczalny więc do niczego tam jakieś płyny. Link do komentarza
daggulka Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #9 Napisano 29 sierpnia 2020 (edytowany) Paczaj joks .... jest nawet o tym w necie Poniżej zalecają mydło i szpachelkę ... ja wzięłam płyn z wodą i mazałam paluchem, bo spoiny były cieniutkie i było wygodniej. Tak mi chłopaki na forum tak doradzili "spoinę należy wygładzić przeznaczoną do tego celu szpachelką, umoczoną w wodzie z mydłem." https://www.lazienkowy.pl/4523-4-1819-akryl-w-lazience--rodzaje-zastosowanie-jak-uzywac.html Dnia 29.08.2020 o 15:02, demo napisał: A nie pomyliłaś tak ten akryl z silikonem?. Do akrylu nie trzeba, daje się do silikonu, akryl jest wodorozpuszczalny więc do niczego tam jakieś płyny. Rozwiń Nie pomyliłam Powyżej wyjaśniłam Edytowano 29 sierpnia 2020 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #10 Napisano 29 sierpnia 2020 Dnia 29.08.2020 o 15:03, daggulka napisał: Nie pomyliłam Powyżej wyjaśniłam Rozwiń Nie wystarczy się naumieć coś na pamięć, trzeba też rozumieć jak to działa i co jest czym. Ale masz rację że tak piszą w wielu poradnikach, jednak uwierz nie ma potrzeby stosowania żadnego płynu do naczyń, bo w pewnych sytuacjach może spowodować to słabszą przyczepność akrylu do klejonego materiału. 1 Link do komentarza
joks Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #11 Napisano 29 sierpnia 2020 Dnia 29.08.2020 o 15:03, daggulka napisał: Paczaj joks .... jest nawet o tym w necie Rozwiń A jest tam napisane jak potem przykleić taśmę malarską na powierzchnię wymazaną płynem? Jeszcze raz powtórzę - woda tak ale bez płynu . Link do komentarza
demo Napisano 29 sierpnia 2020 Udostępnij #12 Napisano 29 sierpnia 2020 (edytowany) Tu np. już nie pierniczą głupot o wodzie z płynem i że ma być suche. Ja często niektóre powierzchnie wręcz zwilżam wodą żeby się akryl lepiej przykleił. https://www.dom.pl/akrylowanie-bez-tajemnic-czyli-jak-pracowac-z-uszczelniaczem-akrylowym.html Cytat Przy wypełnianiu spoin za pomocą uszczelniacza akrylowego przydatna będzie również szpachelka do wygładzania fug – tłumaczy ekspert firmy Den Braven. Przed przystąpieniem do nakładania akrylu trzeba odpowiednio przygotować podłoże, a mianowicie oczyścić je z pyłu, kurzu, brudu, luźnych kawałków starej farby czy uszczelniaczy. W przypadku podłoży bardzo chłonnych wskazane jest również ich wcześniejsze zagruntowanie. Akryl aplikujemy jednostajnym, płynnym ruchem, pilnując by nosek kartusza przystawiony był bezpośrednio do szczeliny. Fugi wygładzamy na koniec szpachelką lub palcem. Rozwiń Edytowano 29 sierpnia 2020 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Tomasz344 Napisano 17 maja 2021 Udostępnij #13 Napisano 17 maja 2021 Dodam, że nie najtańszy akryl bo za miesiąc zmieni kolor. Tylko sprawdzone marki. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się