Mathoos Napisano 15 lipca 2020 Udostępnij #1 Napisano 15 lipca 2020 Witam, Chciałbym wybudować samemu dom szkieletowy bez pozwolenia do 35m. Zrobiłem projekt ale mam pewne obawy co do wysokości budynku. Dom będzie miał wymiary 6m na 5,8m i wysokość 7,4. Dach dwuspadowy 45 stopni. Wysokość wynika z tego że chce mieć pełnowymiarowe pokoje na górze ( które będę uzytkowal po przekształceniu na dom mieszkalny z poddaszem uzytkowym). I teraz pytanie, czy przy tych wymiarach ten budynek nie jest za Wysoki? Dodam że spore wiatry pojawiają się u mnie na działce. Link do komentarza
Gość Napisano 15 lipca 2020 Udostępnij #2 Napisano 15 lipca 2020 3 godziny temu, Mathoos napisał: Zrobiłem projekt Projektant-konstruktor pewnie wyliczyłby opory przy jakichśtam szybkościach wiatrów i odpowiednio zaprojektował, aby wytrzymałość była odpowiednia... A Ty pewnie naszkicowałeś zarys budynku i układ pomieszczeń... bez wyliczeń wytrzymałościowych... Link do komentarza
Mathoos Napisano 16 lipca 2020 Autor Udostępnij #3 Napisano 16 lipca 2020 Zgadza się, nie jestem profesjonalnym projektantem. Zajmuje się budowlanka x-lat ale w drewnie prawie w ogóle nie robię. Murowac bym się nie bał takiego domu ale musi to być koniecznie szkielet drewniany. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij #4 Napisano 16 lipca 2020 Po pierwsze, wysokość budynku nie może przekraczać określonej w MPZP lub decyzji o warunkach zabudowy. Po drugie, to wcale nie aż takie złe proporcje podstawy do wysokości. Drewniane dzwonnice mają o wiele gorsze Najważniejsze są fundamenty i zakotwienie w nich nadziemia. Ale temu powinien przyjrzeć się ktoś z doświadczeniem w konstrukcjach drewnianych. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 16 lipca 2020 Udostępnij #5 Napisano 16 lipca 2020 Bez pozwolenia to nie znaczy, że bez profesjonalnego projektu. Do 35m2 można postawić parterowy budynek rekreacyjny, a dom mieszkalny piętrowy (nawet 35m2) wymaga opracowania projektu i zgłoszenia oraz prowadzenia prac pod nadzorem kierownika budowy. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się