Ok, tylko nie bardzo rozumiem jak mogło rozładowywać baterie? Chyba że coś źle zrozumiałem z Twojego wpisu. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Żadna. System naliczy mniej kasy za prąd i tyle. Bo zużycie energii z sieci w takim listopadzie czy grudniu będzie musiało nastąpić.
Polecam to opracowanie
https://budujemydom.pl/instalacje/instalacje-elektryczne/a/112650-nie-pozwol-aby-awaria-pradu-sparalizowala-twoj-dom
Tak. Nawet w dzień, kiedy prądu z paneli jest dostatek, w chwilach kiedy jest małe zużycie w domu, to owszem, dużo nadmiaru prądu idzie do ładowania baterii, ale jednocześnie licznik wskazuje równolegle pobieranie energii z sieci. Niedużo, ale 1 - 2 kWh na dobę. Bo przecież co chwilę nie sprawdzam., kontrolowałem wskazania zwykle rano.
Co ciekawe, tego zużycia w aplikacji mobilnej nie widać, można go odczytać jedynie w liczniku.
Lekarstwem jest właśnie to co zrobiłem, czyli całkowite odłączenie się od sieci. Od 7 marca licznik stoi. Bo odłączyłem zarówno zabezpieczenie przedlicznikowe, jak i zabezpieczenie falownika od strony sieci. Więc licznik nie ma napięcia w ogóle, z żadnej strony.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się