Skocz do zawartości

Odpadajacy tynk i wilgoć na ścianach w piwnicy/garażu

Recommended Posts

Napisano

Witam, proszę o opinie ....

Budynek mieszkalny IV kondygnacyjny podpiwniczony, z miejscami parkingowymi i piwnicami w części podpiwniczonej. Wybudowany został około 2 lat temu.

Ostatnio parę miesięcy temu z uwagi za obfite deszcze piwnica/garaż (pod budynkiem) została zalany woda na wysokość kilku cm. Po jakim czasie woda zanikła (została odprowadzona do kratek kanalizacyjnych reszta pewnie wsiąkła lub wyparowała. Po tym zdarzeniu na ścianach w dolnej części pojawiła się wilgoć i zaczął odpadać tynk. Po mimo poprawek dewelopera w dalszym ciągu odpada tynk a ściany pomimo upływu kilku miesięcy w dalszym są wilgotne.

Co może być tego przyczyną ? czy woda podciągana jest od fundamentów .... źle wykonana izolacja ? a może ściany jeszcze nie wyschły ?

Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Łukasz

IMG_20200524_151757.jpg

IMG_20200524_151807.jpg

IMG_20200524_151811.jpg

IMG_20200524_151826.jpg

IMG_20200524_151837.jpg

IMG_20200524_151845.jpg

IMG_20200524_151857.jpg

IMG_20200524_151906.jpg

Napisano

Może być tak, że izolacja nie jest szczelna - ale może byc tez tak, ze jest szczelna - ale nie wysuszyliście  pomieszczeń odpowiednio dokładnie.

Bo jeżeli ta woda nie przeszła przez izolację, tylko w inny sposób - okna, jakiś otwor, nieszczelność miejscową - to wtedy jedynym sposobem jej wyparowania jest ujście przez wietrzenie wnętrza - bo na zewnątrz przez mur czy podłog izolacją ją nie wypuści.

Nie napisales, czy ta woda pojawiła sie od spodu, od ścian po tych deszczach - czy też zalało piwnicę w inny sposób?

No i czy te pomieszczenia są intensywnie suszone?

Napisano

Woda wdarła sie do garażu/piwnic przez bramę wjazdową w trakcie obfitym opadów deszczu (nie wyrobiła instalacja odprowadzająca wodę opadową bo oczywiście jest zapchana piaskiem)

Na razie nie mam lepszej jakości zdjęć jak zrobię to zamieszczę. Woda opadła a wilgoć na ścianie  pozostała. Deweloper przemalował te te miejsca i po jakimś czasie wszytko wyszło na nowo jak widać na wcześniejszym zdjęciach.

Dziękuję

Łukasz

1.jpg

2.jpg

Napisano
3 godziny temu, Łukasz_Ł napisał:

Woda wdarła sie do garażu/piwnic przez bramę wjazdową w trakcie obfitym opadów deszczu (nie wyrobiła instalacja odprowadzająca wodę opadową bo oczywiście jest zapchana piaskiem)

No to bym stawiał na to, że może macie dobrze zaizolowane piwnice (doba wiadomość) - i ta izolacja nie pozwala wyjść wodzie (wilgoci) z murów do ziemi. 

Był okres zimy, pewnie wszystko było zamknięte. Same wentylacje nie wystarczą.

Moim zdaniem powinniście maksymalnie wietrzyć pomieszczenia na okrągło, deweloper niech wstawi  jakieś dmuchawy. 

Dopiero po wysuszeniu mozna malować, uzupełniać braki.

To moje domniemanie - nie na 100% - ale wydaje się wysoce prawdopodobne.

Dodatkowo to bym sprawdził, czy spadki na zewnątrz powierzchni utwardzonych koło wjazdu do garażu macie odpowiednie - bo odpływ to jedno, ale zawsze lepiej jak same spadki nie pozwalają na zlewanie się wody z pobliża na wjazd do garażu. 

Moim zdaniem odpływ wody z wjazdu powinien zbieać tylko wodę z części wjazdowej, spadkowej! 

Napisano

Otrzymałem resztę zdjęć

Ulewa wystąpiła mniej więcej w sierpniu 2019 roku zalewając garaż/piwnice. Odpadający tynk i wilgoć na ścinie pokazała się  w marcu 2020 r. Na zdjęciach widać jak już woda zeszła. W piwnicy jest chłodno i wilgotno. Deweloper nie kwapi się by osuszyć wilgotne ściany piwnicy.

IMG_20190829_181407.jpg

IMG_20190829_181543.jpg

IMG_20190829_181643.jpg

IMG_20190829_181653.jpg

IMG_20190829_181713.jpg

IMG_20190829_181721.jpg

IMG_20190829_182230.jpg

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dotarły kolejne dekoracje 🙂 Na regale będą 4 takie same koszyki: 2 dla Dragona i 2 dla mnie. Sprawiedliwie  Będą w nich schowane wszystkie kosmetyki tak, aby nic nie stało "na wierzchu"  Minimalistyczne, grafitowe że strukturą juty. Musiały być sztywne, aby podczas wysuwania nie przewracały się buteleczki wewnątrz.  Takie kupiłam:   Zrobiłam też zieloną dekorację na murek. Niestety w ciemnej łazience bez okna żaden kwiat by nie przetrwał, a chciałam w niej coś zielonego. Wpadłam na taki pomysł:   
    • Tylko żebyśmy się dobrze zrozumieli. ja nie pytam o granicę działki (granicę własności terenu) a pytam o granice własności rury. Bo na przykład u mnie granica własności włazi mi do domu. Znaczy rura wodociągów wchodzi mi do domu i dopiero po wodomierzu mogę sobie grzebać we wszystkim jak chcę.  I tak prawdopodobnie będzie tez u Ciebie. Tam gdzie rurą zarządzają wodociągi, nie możesz niczego zmienić bez ich zgody. I bez spełnienia warunków które postawią. A czy będzie potrzebny projekt czy nie, to już ich decyzja.  
    • O kurde, po "nastu" latach forumowej znajomości doczekałam się komplementu  Dziękuję      Tak, mnie też się podoba. W połączeniu z drewnem ... mega!   
    • Nie Daga nie powiem, to co robisz ma swój urok i ostatecznie ma się wam podobać nie mnie. Faktycznie osobiście nie lubię tych udawanych marmurów i uważam że taka mała łazienka lepiej by wyglądała bez tych wzorków, czarna z jakimiś akcentami drewna, czy innej szarości.  Tu na ten przykład nawet ciekawie wygląda z tym żyłkowaniem ale jest ono bardzo delikatne, powiedziałbym że subtelne, mało kontrastowe. I dość oszczędnie serwowane no i robi świetną robotę.
    • Twoje potrawy Chefie to majstersztyk pod względem każdym  Również wizualnym  Jedzonko urodzinowe Teresity zmiotło mnie z planszy  Jadłabym     Każde moje działanie w projektowaniu moich wnętrz zawsze jest ryzykiem. Można zrobić projekt bardzo zachowawczy, poprawny i przyjemny dla oka  Tylko ... nie byłby mój   Lubię rozwiązania niestandardowe  Pamiętasz, jak każdy na forum odradzał mi pomalowanie starych tynków na biało? Tylko gładź! Nie posłuchałam i moje ściany mają swój charakter, dla mnie są piękne  Nie są idealne, wygładzone - noszą na sobie historię lat pięćdziesięciu. Każde zadrapanie, ubytek to ich historia   Podobnie było z zabudową g-k, którą "walnęłam" na czarno. Miała stanowić kontrapunkt i takim jest - ba, postawiłam teraz przy niej czarną komodę i całość robi robotę   Co mi tam jeszcze odradzali? Czarny sufit w przedpokoju - wygląda świetnie i jestem w nim zakochana     Tak, że widzisz   U mnie to jest tak, że patrzę na pomieszczenie i jakoś tak w głowie widzę, jak to będzie wyglądać  Z reguły się nie mylę   Ale to są moje projekty. Dla mnie i do mojego mieszkania. To ja się w nim mam dobrze czuć  Jeśli Dragonowi podoba się czarny marmur w połysku, to moim zadaniem jest tak zaprojektować resztę, żeby całość była spójna i nam się podobała  Być może część osób powie, że to kicz. Być może, liczę się z taką krytyką - ale to nam się ma podobać   Gdybym projektowała komuś (a już koleżanka puka do drzwi po prośbie), to zrobiłabym wnętrze pod ich gust     Zaraz wpadnie Demo i powie, że gust to raczej mam zwichrowany i nie przystoi  Ale ... nie wypada to tylko plomba w zębie jak jest dobrze zrobiona    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...