Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam! Mam problem i proszę o pomoc.
Wykonałem już gładzie na ścianach i sufitach i będę je malować. Zauważyłem jednak pod lampą mikroskopijne nierówności i chciałbym je całkowicie wyeliminować .Mam dylemat, czy gruntować ściany i sufit przed malowaniem, czy wystarczy kilkakrotnie je pomalować? Mam na myśli 2 razy. Będę malował Duluxem. Dodaję, iż chce je mieć perfekcyjnie pomalowane.
Napisano
Nierówności likwiduje się przez szlifowanie powierzchni gładzi, natomiast gruntowanie jest niezbędne, gdyż wyrównuje chłonność podłoża i zapewnia lepszą przyczepność farby.
  • 6 miesiące temu...
Napisano
Właśnie prawidłowe działanie w przypadku nowych powierzchni lub po wyrównywaniu:
1 Grunt
2 Farba Podkładowa
3 Farba Nawierzchniowa

I wcale drożej nie wychodzi niż byśmy malowali tylko 2 razy nawierzchniową. Dlaczego?
Gruntem głęboko penetrujemy ścianę (sklejamy ją) Farbą podkładową wchodzimy trochę w zagruntowaną scianę tworząc gładką spójną powierzchnię przygotowaną na farbę nawierzchniową. I gdzie tu oszczędność? Farba nawierzchniowa nie wchłania sie w ścianę i przy dobrych farbach (DOBRYCH czyli nie dulux) wystarczy tylko raz pomalować nawierzchniową.
Niech każdy wykonawca sie nauczy, że te rzeczy sie robi!!!
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
To przepis tak jakbyś chciał pomalować raz a solidnie - na całe życie. Uważasz że to dobry sposób? Kiedyś były takie czasy że chodzono w jednym ubraniu przez kilka lat i dłużej. Nie wiem jak tobie ale mnie to się nie podoba. icon_sad.gif
Napisano
  Cytat

To przepis tak jakbyś chciał pomalować raz a solidnie - na całe życie. Uważasz że to dobry sposób? Kiedyś były takie czasy że chodzono w jednym ubraniu przez kilka lat i dłużej. Nie wiem jak tobie ale mnie to się nie podoba. icon_sad.gif

Rozwiń  

A co wolisz co parę lat skrobać odpadającą farbę żeby przemalować mieszkanie?
czy może wolisz raz zastosować się do tego co zalecają producenci profesjonalnych farb i przemalowywać sobie mieszkanie kiedy zechcesz gdzie warunkiem będzie tylko umycie ściany wodą z detergentem?

To tak jak budować dom na kiepskich fundamentach które się zatopią albo skruszą albo co innego, no w sumie można tylko po co potem cały dom od nowa budować jak wnętrze będzie ładne?
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Prawda, możesz kupić nawet najlepszą farbę na rynku, ale jak będziesz malował na nieprzygotowane ściany, to będzie strata czasu i pieniędzy. To jest najczęstszy błąd. Zrób sobie test, jedno pomieszczenie pomaluj na przygotowaną nawierzchnię, a drugie na nieprzygotowaną. Zobaczysz różnicę. Oczywiście kup jakieś dobre farby np magnat, żebyś później nie zwalał na jakość.
Napisano
  Cytat

Prawda, możesz kupić nawet najlepszą farbę na rynku, ale jak będziesz malował na nieprzygotowane ściany, to będzie strata czasu i pieniędzy. To jest najczęstszy błąd. Zrób sobie test, jedno pomieszczenie pomaluj na przygotowaną nawierzchnię, a drugie na nieprzygotowaną. Zobaczysz różnicę. Oczywiście kup jakieś dobre farby np magnat, żebyś później nie zwalał na jakość.

Rozwiń  

Nie jestem doświadczonym malarzem, ale wiem że od przygotowania ścian zależy najwięcej. Taki mały przykład, malowałem farbami magnat u mojej mamy ( nie ukrywam, że nie chciało mi się za bardzo i tylko wytarłem ściany), efekty były średnie. Niestety nierówności strasznie szpeciły scianę. U siebie natomiast po wcześniejszych doświadczeniach u mamy, scianę ladnie wyrównałem, umyłem, zagruntowałem... Efekt o 100% lepszy niż na nieprzygotowaną powierznichnie. A farby bardzo dobre, magnat kupione w tym samym sklepie, tego samego dnia i róznica była duża. Także przygotuj ściany, dopiero myśl o malowaniu!

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Wstrzyknąć do dużej strzykawki, najlepiej weterynaryjnej, a na strzykawkę zamiast igły założyć wężyk odpowiedniej długości. 
    • Mam duży problem a mianowicie muszę wypełnić otwór w suficie o głębokości ok 25-20 cm kotwą chemiczną najszczelniej jak się da. Aplikacja może odbyć się od dołu do góry...inaczej sie nie da. Dzióbek do aplikacji ma dlugość 10-15 cm  czyli zostanie pusta przestrzeń 10-15 cm .Jak to zrobić wg Was, żeby wcisnąć tę masę najdalej jak się da, najlepiej do samego końca pod górę. Myślałem, żeby jakimś kołkiem tam to wcinąć ale możnaby jakoś ten "dzióbek " przedłużyć ....? To taka nietypowa sytuacja, co radzicie ?Jakies pomysły ?    Drugie pytanie - czy znacie jakaś kotwę chemiczną dedykowaną do sufitów , dachów ? właśnie z dłuższym "dzióbkiem" do aplikacji? Czy wystarczy zwykła z marketu budowlanego? Aczkolwiek patrzyłem tam to bieda straszna  o doradztwie nie wspominam, bo co jeden sprzedawca to lepsze "porady" daje ...
    • Rozumiem że się niecierpliwisz, ale mnożenie tematów nie ma sensu. Ten pierwszy został zauważony przez tych którzy są na forum w weekendy, ale pewnie nikt nie czuje się na siłach, aby odpowiedzieć. Ja też Ci nie podpowiem, bo znam się na ogrzewaniu podłogowym elektrycznym, a prąd - jak wiadomo - płynie równo dobrze zarówno z górki jak i pod górkę, więc analogii z wodą tu nie ma.  Pewnie dopiero w poniedziałek pojawią się specjaliści.
    • Hej, Obecnie jestem na etapie elektryki w budynku (SSZ + wod-kan gotowy). Na przełomie lipca/sierpnia zaplanowane mamy tynki i rekuperacje. W sierpniu chcemy się zająć podłogówką. Nasuwa nam się kilka technicznych pytań, może któryś z kolegów koleżanek byłby w stanie podpowiedzieć. Kilka kwestii na temat budynku poniżej. - Dom na płycie z poddaszem użytkowym - Na parterze gotowa podłoga na wysokości 24 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience, kotłowni i kuchni płytki - Na poddaszu gotowa podłoga na wysokości 19 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience płytki - Podłogówka we wszystkich pomieszczeniach - Wylewka anhydrytowa 5cm   Moje pytania: 1) Sporządziłem małą tabelkę z grubościami styropianu jakie chciałbym zastosować. Czy grubość jaką zostawiłem na wykończenie podłogi jest wystarczająca? Czy grubości styropianu można dobrać jakoś optymalniej? 2) Z racji tego, że w niektórych pomieszczeniach będą panele, a w niektórych płytki, grubość styropianu będzie się różnić między nimi. W jaki sposób prowadzi się rurki od ogrzewania podłogowego pomiędzy takimi pomieszczeniami, bo podejrzewam, że trzeba uniknąć spadków itp. Czy rurki do tych pomieszczeń prowadzi się w warstwie styropianu?   3) Czy biorąc pod uwagę punkt 2, na etapie podłogówki muszę wykonać jakąś dodatkową przerwę dylatacyjną między tymi pomieszczeniami? Czy tym zajmują się już posadzkarze?   4) W jaki sposób ułożyć styropian przy klatce schodowej na poddaszu? Czy zakończyć układanie w jakiejś odległości od krawędzi schodka/krawędzi klatki? Tak aby umożliwić lepsze zakotwiczenie barierek?   Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...