Piotrr2020 Napisano 17 stycznia 2020 #1 Napisano 17 stycznia 2020 Witam wszystkich. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat więc pytam was. Czy rury PEX prowadzone do kaloryferów muszą być kończone kolankiem i dopiero wyprowadzona jest rura z jastrychu do kaloryfera ?? Czy można wygiąć je w delikatny łuk pod kontem 90 stopni i wyprowadzić do góry do kaloryfera ?? Chcę uniknąć kolanka i łączeń pod jastrychem. Jakby nie patrząc rury od ogrzewania podłogowego też są układane w łuk pod kątem 90 stopni więc wydaje mi się że nie powinno być problemu. Liczę na Wasze odpowiedzi Pozdrawiam.
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 17 stycznia 2020 #2 Napisano 17 stycznia 2020 O ile jesteśmy w stanie uformować wystarczająco łagodny łuk na rurze i taki wygląd całości nas satysfakcjonuje, to kolano nie jest konieczne. Gięcie robimy, oczywiście, ze sprężyną. 1
joks Napisano 17 stycznia 2020 #3 Napisano 17 stycznia 2020 22 minuty temu, Piotrr2020 napisał: Czy można wygiąć je w delikatny łuk pod kontem 90 stopni i wyprowadzić do góry do kaloryfera ?? Można . 1
Piotrr2020 Napisano 17 stycznia 2020 Autor #4 Napisano 17 stycznia 2020 Super. Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze jedno. Zamierzam zrobić podłogówkę w salonie, kuchni i łazienkach + kaloryfery w sypialniach i drabinkowe w łazienkach na osobnych rozdzielaczach do kaloryferów i podłogi. Co myślicie ? Wyczytałem że skomplikowany układ i nie działa. Jednak mam znajomych którzy mają taki układ i działa dobrze. Co wy myślicie ?
joks Napisano 17 stycznia 2020 #5 Napisano 17 stycznia 2020 Dla ogarniętego hydraulika to nic skomplikowanego , ja mam tylko podłogówkę , ani jednego grzejnika w domu i sobie chwalę ..
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 17 stycznia 2020 #6 Napisano 17 stycznia 2020 40 minut temu, joks napisał: Dla ogarniętego hydraulika to nic skomplikowanego Dokładnie tak. A jak ktoś nie potrafi to każdy układ zrobi źle.
Piotrr2020 Napisano 17 stycznia 2020 Autor #7 Napisano 17 stycznia 2020 Dziękuję. Ja akurat z mojego hydraulika jestem bardzo zadowolony. Zapytalbym go o to wszystko ale ma wakacje. Dzięki. Pozdrawiam.
Gość mhtyl Napisano 17 stycznia 2020 #8 Napisano 17 stycznia 2020 5 godzin temu, Piotrr2020 napisał: Chcę uniknąć kolanka i łączeń pod jastrychem. Bo w zasadzie nie powinno być żadnych łączeń. Rurki alupex możesz wyginać do 90 stopni ale jak wspominał kolega wyżej ze sprężyną.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się