Skocz do zawartości

Przygotowanie poddasza pod suchą zabudowe

maly87

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich

Powoli przygotowuję poddasze do zabudowy płytami K/G ale natrafiłem na filmiki którę pokazują, że chyba jednak źle się za to zabrałem. Opiszę sytuacje

a więc tak na krokwiach pod dachówką mam membrane Delta Maxx plus między krokwiami Wełna sznurkowana i teraz na krokwie nabiłem żółtą folie paroizolacyjną i na to miałem montować haki do profili i do tego kręcić płyty, a większość filmików, zdjęć pokazuje, że folie powinienem przykleic do profili i teraz nie wiem co robić. zrywać folię czy już zostawić ?/

Dnia 11.01.2020 o 20:09, maly87 napisał:

a więc tak na krokwiach pod dachówką mam membrane Delta Maxx plus między krokwiami Wełna sznurkowana i teraz na krokwie nabiłem żółtą folie paroizolacyjną i na to miałem montować haki do profili i do tego kręcić płyty, a większość filmików, zdjęć pokazuje, że folie powinienem przykleic do profili i teraz nie wiem co robić. zrywać folię czy już zostawić ?/

Rozwiń  

Uważam że jest to błąd i to podwójny bo po pierwsze aby zapobiec mostkom cieplnym należy ułożyć wełnę w poprzek krokwi, wzdłuż profili i dopiero na profile nakleja sie folię a drugi błąd to przy przykręcaniu haków czy wieszaków mając przyklejoną folie do krokwi  poprzerywasz folie co spowoduje że przestanie spełniać swoją rolę.

Dnia 11.01.2020 o 20:48, joks napisał:

Zostaw , wszystko jest ok , o ile łączenia folii są sklejone .

Rozwiń  

Chyba nie do końca ok, zapomniałeś o drugiej warstwie ocieplenia?

Dnia 12.01.2020 o 13:29, mhtyl napisał:

aby zapobiec mostkom cieplnym należy ułożyć wełnę w poprzek krokwi,

Rozwiń  

między krokwiami Wełna sznurkowana

Rozwiń  

Umknęło mi to że z opisu faktycznie jest tylko jedna warstwa wełny .

na profile nakleja sie folię a drugi błąd to przy przykręcaniu haków czy wieszaków mając przyklejoną folie do krokwi  poprzerywasz folie co spowoduje że przestanie spełniać swoją rolę.

Rozwiń  

Niekoniecznie , można by było się przyczepić też do tego  że przyklejona folia jest dziurawiona przez wkręty mocujące płyty GK.

Dnia 12.01.2020 o 13:48, joks napisał:

Niekoniecznie , można by było się przyczepić też do tego  że przyklejona folia jest dziurawiona przez wkręty mocujące płyty GK.

Rozwiń  

Tylko  że wkręty dociskają płytę do profila a grzybek aby przykręcić trzeba rozcinać folię bo wieszak można przykręcić do czoła krokwi.

Chyba nie do końca ok, zapomniałeś o drugiej warstwie ocieplenia?

Rozwiń  

A pytał on się kogo o jakość ocieplenia ?.

Dnia 12.01.2020 o 13:53, mhtyl napisał:

Tylko  że wkręty dociskają płytę do profila a grzybek aby przykręcić trzeba rozcinać folię bo wieszak można przykręcić do czoła krokwi.

Rozwiń  

Pewnie nie znasz wieszaków płaskich ES.

Dnia 12.01.2020 o 15:22, mhtyl napisał:

Taki miałem na myśli, dokładnie wieszak grzybkowy a te wieszaki ES to do czoła krokwi się przykręca więc nie pokaleczyłyby w sposób znaczny folii.

wieszak-grzybkowy-do-poddaszy-180.jpg

Rozwiń  

Jak pytający zastosuje grzybki to w tym układzie z folii wyjdzie durszlak...

Dnia 12.01.2020 o 15:18, demo napisał:

A pytał on się kogo o jakość ocieplenia ?.

Rozwiń  

Przy okazji pytania można pokazać poważny błąd w wykonaniu ......czy nie zwracać uwagi i niech se jeb....e na własnej chacie kupę kłopotów na przyszłość ?? hę?

Powoli przygotowuję poddasze do zabudowy płytami K/G ale natrafiłem na filmiki którę pokazują, że chyba jednak źle się za to zabrałem. 

Rozwiń  

Pisze że oglądał filmiki, więc chyba ślepy nie jest i widział jak powinno wyglądać wzorcowe ocieplenie.

Poza tym dostał link i tam w każdym z wariantów umieszczenia folii pokazane jest prawidłowe ocieplenie. Więc nie odkrywajcie Ameryki.

Pewnie chciał zrobić jak zrobił, a miał tylko obawy o lokalizację folii. Poczekamy, zobaczymy jak się odezwie.

Edytowano przez demo (zobacz historię edycji)
  Dnia 12.01.2020 o 15:50, usiek napisał:

A ja pozwolę się tu wtrącić bo niebawem czeka mnie podobna robota... Czy jak folie przykleje dopiero do profili CD60 to późniejsze przykręcanie wkrętami płyt GK do profili nie podziurawi jej za bardzo? Ale innego wyjścia chyba nie ma...

Rozwiń  

Podziurawi ale jak pisałem wyżej wkręt dociśnie płytę do profila i tym samym folię, czyli dziura jest ale jakby jej nie było, to tak jak  np z gwoździem w oponie, gdy tkwi w niej powietrze nie uchodzi, jak sie go wyciągnie to wtedy powietrze zejdzie.

No tak jak piszesz, innego wyjścia nie ma :) 

Dnia 12.01.2020 o 15:50, usiek napisał:

A ja pozwolę się tu wtrącić bo niebawem czeka mnie podobna robota... Czy jak folie przykleje dopiero do profili CD60 to późniejsze przykręcanie wkrętami płyt GK do profili nie podziurawi jej za bardzo? Ale innego wyjścia chyba nie ma...

Edit: właśnie czytam link z wyżej

Rozwiń  

Rozmawiałem z niejednym producentem folii na ten temat i owszem wkręty podziurawią paroizolację aczkolwiek jest to nieciągłość określona jako mało znacząca a wręcz pomijana. Także śmiało możesz mocować paroizolacje do profili i następnie przykręcać gk

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam  Potrzebuję pomocy z ogrzewaniem. Mianowicie dom wybudowany, ocieplony w 2022r.  przyszedł fachowiec do pieca. Piec termet dwufunkcyjny ecocondens gold plus 20kw. Sterownik pokojowy salus. Temperatura na noc na sterowniku 19 stopni, w dzień 22 stopnie. Piec załącza się jak sterownik ma niższa temperaturę od żądanych- nie chodzi cały czas. Rachunki za gaz około 450-550 zł do tej pory.   W tamtym miesiącu był inny fachowiec robić przegląd pieca- obniżył w ustawieniach fabrycznych mu moc bo stwierdził, że na taki dom nie potrzeba pełnej mocy. Temperatura na piecu wody 45 stopni. Stwierdził , że piec powinien być włączony non stop.,,,.. nie zrobiliśmy tego tylko pracuje tak jak zada sterownik czyli jak obniży się temperatura powietrza. Rachunek po równym miesiącu 850 zł.   1. Czy obniżenie mocy nie spowodowało że piec dłużej grzeje? i przez to takie rachunki? 2. Powinien chodzić non stop? Jeśli tak to na jakiej temperaturze?   Każdy fachowiec mówi inaczej. Sąsiadka ta sama technologia budowy dom 110 m- rachunki 300 zł za gaz. Więc dlaczego ja mam aż tak wysokie?
    • Pod względem technicznym najlepiej usunąć płyty g-k. Tym bardziej, że przy skuwaniu starych płytek uszkodzeń i tak będzie sporo. Zaś jeżeli chodzi o zakres prac, to najłatwiej będzie ułożyć nowe płytki na starych, bez ich usuwania. 
    • Jaka powinna być lambda tej wełny 0.035 czy 0.033?
    • Ale sznurujrny czy nie? Czy taka wełna już teraz na takim mrozie mogę układać?
    • jeśli sąsiad nie chce współpracować to zostaje Ci nadzór budowlany i / lub sanepid, sąsiad musi ich wpuścić , na 100% liczy że odpuścisz temat jak u was rury były  zostawione przez dewelopera ? przy ścianie ?  w wniosku podaj dane zarządcy nadzór skontaktuje się z nimi o projekt itd, czy były zgodny na zmiany itd. podaj również dane dewelopera. Czy macie w regulaminie że jest zakaz wkuwania,jeśli tak to dołącz go do wniosku. jeśli dźwięki "szumy wody" które przenikają z lokalu sąsiada do twojego dochodzą do 52 decybeli to grubo...w takich warunkach nie jesteś w stanie wypocząć. zerknij też tutaj jest parę osób z tym samym problemem: https://forum.murator.pl/topic/263975-wkuwanie-rur-w-ścianę-mieszkanie-w-nowym-bloku/page/2/
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...