Skocz do zawartości

Peknieta posadzka

Recommended Posts

Napisano

Witam szanowne grono 😉

PrzychodzÄ™ do Was z bardzo ważnym dla nas pytaniem. 

Otóż jestem po tynkach, z racji tego, że pogoda jest jaka jest postanowiłem zainstalować w domu piec koze, co by temperatura w domu była cały czas w okolicach 6-12 stopni.

Koza stoi na ostatecznej wylewce, około 7cm.

Pod wylewka 12cm styropianu, a na nim ogrzewanie podÅ‚ogowe. 

Problem w tym, że w miejscu, gdzie jest rura do komina od kozy powstaÅ‚o spore pÄ™kniÄ™cie. Rura jest na wysokoÅ›ci okoÅ‚o 60 cm nad posadzka i dÅ‚uga na ponad 2m. 

Moje pytanie, czy mamy się czego obawiać jeśli chodzi o to pęknięcie? Co możemy zrobić w takiej sytuacji?

Wylewka ma już prawie miesiÄ…c i wydaje siÄ™ być wyschnieta. Moim zdaniem to pÄ™kniÄ™cie od gorÄ…ca, które idzie z tej wÅ‚aÅ›nie rury. 

Za wszelkie odpowiedzi i porady serdecznie dziękujemy 😊😊IMG_20191202_162952.thumb.jpg.7871261915fcdbc6f1bb879ae5db8221.jpgIMG_20191202_161738.thumb.jpg.7af630aff1076d34e893e1651fca9264.jpg

Napisano

Brak dylatacji , brak taśm dylatacyjnych przy ścianach .Takie pęknięcie powinni zaplanować fachowcy od posadzek , i ono nie powinno iść sobie a muzom ...powinno być zorganizowane...jeżeli na posadzce będą panele to nic nie stanowi , jeżeli będą płytki i w dodatku w dużym formacie to jest lipa na całego...

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 16:10, joks napisaÅ‚:

Brak dylatacji , brak taśm dylatacyjnych przy ścianach .Takie pęknięcie powinni zaplanować fachowcy od posadzek , i ono nie powinno iść sobie a muzom ...powinno być zorganizowane...jeżeli na posadzce będą panele to nic nie stanowi , jeżeli będą płytki i w dodatku w dużym formacie to jest lipa na całego...

RozwiÅ„  

TaÅ›ma przy Å›cianach jest. W planach mamy poÅ‚ożyć pÅ‚ytki w dużym formacie, na wzór paneli. Z tego co wiem, to pod ogrzewanie podÅ‚ogowe lepiej dać pÅ‚ytki niż panele. 

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 17:05, joks napisaÅ‚:

Ja jej nie widzę , a ma być widoczna i niepomazana aż do momentu montażu cokołów na ścianach bądź listew.

RozwiÅ„  

Gość od tynków kazaÅ‚ mi jÄ… wyciąć na równo z posadzka, bo tynki musiaÅ‚y iść aż do posadzki. Dlatego też jej nie widać. 

Dorzucam zdjÄ™cie sprzed tynków. 

PÄ™kniÄ™cie pokazaÅ‚o siÄ™ dopiero po podłączeniu pieca i jak zaczalem grzać naprawdÄ™ dobrze... 

IMG_20191125_202224.jpg

Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 16:14, dominik12171 napisaÅ‚:

Z tego co wiem, to pod ogrzewanie podÅ‚ogowe lepiej dać pÅ‚ytki niż panele. 

RozwiÅ„  

JesteÅ› w błędzie, panele też dobrze siÄ™ sprawdzajÄ… przy ogrzewaniu podÅ‚ogowym.

Dnia 2.12.2019 o 17:35, dominik12171 napisaÅ‚:

Gość od tynków kazaÅ‚ mi jÄ… wyciąć na równo z posadzka, bo tynki musiaÅ‚y iść aż do posadzki. Dlatego też jej nie widać. 

Dorzucam zdjÄ™cie sprzed tynków. 

PÄ™kniÄ™cie pokazaÅ‚o siÄ™ dopiero po podłączeniu pieca i jak zaczalem grzać naprawdÄ™ dobrze... 

RozwiÅ„  

Nie wiem co to za technologia ale posadzki wylewa sie po tynkach.

Jakiej grubości masz wylana posadzką? Wylewana była z mixokreta?

I jeszcze jedno pytanie, czy to aby nie jest wylewka anhydrytowa?

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 16:05, dominik12171 napisaÅ‚:

Witam szanowne grono 😉

PrzychodzÄ™ do Was z bardzo ważnym dla nas pytaniem. 

Otóż jestem po tynkach, z racji tego, że pogoda jest jaka jest postanowiłem zainstalować w domu piec koze, co by temperatura w domu była cały czas w okolicach 6-12 stopni.

Koza stoi na ostatecznej wylewce, około 7cm.

Pod wylewka 12cm styropianu, a na nim ogrzewanie podÅ‚ogowe. 

Problem w tym, że w miejscu, gdzie jest rura do komina od kozy powstaÅ‚o spore pÄ™kniÄ™cie. Rura jest na wysokoÅ›ci okoÅ‚o 60 cm nad posadzka i dÅ‚uga na ponad 2m. 

Moje pytanie, czy mamy się czego obawiać jeśli chodzi o to pęknięcie? Co możemy zrobić w takiej sytuacji?

Wylewka ma już prawie miesiÄ…c i wydaje siÄ™ być wyschnieta. Moim zdaniem to pÄ™kniÄ™cie od gorÄ…ca, które idzie z tej wÅ‚aÅ›nie rury. 

Za wszelkie odpowiedzi i porady serdecznie dziękujemy 😊😊IMG_20191202_162952.thumb.jpg.7871261915fcdbc6f1bb879ae5db8221.jpgIMG_20191202_161738.thumb.jpg.7af630aff1076d34e893e1651fca9264.jpg

RozwiÅ„  

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 17:41, mhtyl napisaÅ‚:

JesteÅ› w błędzie, panele też dobrze siÄ™ sprawdzajÄ… przy ogrzewaniu podÅ‚ogowym.

Nie wiem co to za technologia ale posadzki wylewa sie po tynkach.

Jakiej grubości masz wylana posadzką? Wylewana była z mixokreta?

RozwiÅ„  

Juz teraz wiem, że posadzki robi siÄ™ po tynkach. Tak to już jest, że uczymy siÄ™ na błędach. Chudziak okoÅ‚o 10cm, na to styropian 12 cm i jakieÅ› 7cm posadzki. 

Wylewka zrobiona byÅ‚a maszynowo, czyli z miksokreta. 

Można z tym coÅ› zrobić czy mam siÄ™ o co martwić? 

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 17:35, dominik12171 napisaÅ‚:

jak zaczalem grzać naprawdę dobrze

RozwiÅ„  

po jakim czasie od rozpoczęcia grzania, zacząłeś grzać NAPRAWDĘ DOBRZE?

Może za wcześnie, jeszcze w trakcie wiązania...

Wyczuwasz ruchy wylewki pod stopami, jak obok przechodzisz?

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 17:49, uroboros napisaÅ‚:

po jakim czasie od rozpoczęcia grzania, zacząłeś grzać NAPRAWDĘ DOBRZE?

Może za wcześnie, jeszcze w trakcie wiązania...

Wyczuwasz ruchy wylewki pod stopami, jak obok przechodzisz?

RozwiÅ„  

Wylewka byÅ‚a zrobiona miesiÄ…c temu. Dobrze zaczÄ…Å‚em grzać od soboty. Dzisiaj zobaczyÅ‚em to pÄ™kniÄ™cie. Nie czujÄ™ żadnych ruchów jak chodzÄ™ obok tego pÄ™kniÄ™cia. W jednym tylko miejscu sÅ‚uchać gÅ‚uchy dźwiÄ™k. Obstukiwalem lekko centymetr po centymetrze po obu stronach pÄ™kniÄ™cia.. 

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 17:46, Parkiet Komplex napisaÅ‚:

RozwiÅ„  

Miesięczna wylewka tylko wydaje się sucha, naprawdę jest w trakcie schnięcia, a tym samym kurczenia się. Ogrzewanie podłogowe idealnie osusza wylewkę, pod warunkiem równomierności i spokojności. W Twoim przypadku zabrakło jednego i drugiego. Póki co odpuść sobie z takim ogrzewaniem, a osuszanie rób tym co będzie ogrzewało pomieszczenia czyli podłogówką, podnosząc temperaturę w na zasilaniu 2oC dziennie. To pęknięcie już nie "odpęknie" trzeba je naprawić. Ogólnie stworzyłeś sobie problem, bo nie wiesz ile jest pęknięć wewnętrznych, które ujawnią się w trakcje użytkowania podłogi. Płytki w tym przypadku to duże ryzyko, panele bezpieczniejsze.

Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 17:47, dominik12171 napisaÅ‚:

Juz teraz wiem, że posadzki robi siÄ™ po tynkach. Tak to już jest, że uczymy siÄ™ na błędach. Chudziak okoÅ‚o 10cm, na to styropian 12 cm i jakieÅ› 7cm posadzki. 

Wylewka zrobiona byÅ‚a maszynowo, czyli z miksokreta. 

Można z tym coÅ› zrobić czy mam siÄ™ o co martwić? 

RozwiÅ„  

WylewkÄ™ wygrzewa siÄ™ ogrzewaniem podÅ‚ogowym i w bardzo powolny sposób podnoszÄ…c temperaturÄ™. To pÄ™kniecie  zrobiÅ‚o siÄ™ jak już sam zdiagnozowaÅ‚eÅ› od gorÄ…ca. 

Dziwne że nikt a w szczególnoÅ›ci kierownik budowy i szpec od posadzki Ci  o tym nie powiedziaÅ‚ że robi siÄ™ po tynkach.

To jest posadzka cementowa?

Napisano

Czy masz fotkę jak rozłożone były/są rurki podłogówki? Jak się mają w stosunku do kierunku tego widocznego pęknięcia?

Dnia 2.12.2019 o 17:55, Parkiet Komplex napisaÅ‚:

nie wiesz ile jest pęknięć wewnętrznych

RozwiÅ„  

Należałoby teraz zrobić próbę ciśnieniową wpierw powietrzem i ewentualnie wodą...

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 16:14, dominik12171 napisaÅ‚:

W planach mamy położyć płytki w dużym formacie,

RozwiÅ„  

No to przygotuj siÄ™ na to że bÄ™dÄ… pÄ™kać te pÅ‚ytki w miejscach pÄ™knięć posadzki ....nic nie poradzisz ...żaden pÅ‚ytkarz nie da gwarancji że nie pÄ™knÄ…  .

posadzkarze spieprzyli robotÄ™...

Napisano

W takim miejscu trzeba zrobić dylatacje.

Napisano

Problem jest w tym, że ogrzewanie nie jest podłączone. Zbyt duże ryzyko zeby puÅ›cić wodÄ™ do obiegu. Dlatego też wziÄ…Å‚em pod uwagÄ™ koze, która wydawaÅ‚a siÄ™ najlepszym rozwiÄ…zaniem. 

Czy ktoÅ› może powiedzieć jak naprawić takie uszkodzenie? A co z rurkami od ogrzewania podÅ‚ogowego? Czy one też mogÅ‚y ulec uszkodzeniu? 

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 17:57, uroboros napisaÅ‚:

Czy masz fotkę jak rozłożone były/są rurki podłogówki? Jak się mają w stosunku do kierunku tego widocznego pęknięcia?

Należałoby teraz zrobić próbę ciśnieniową wpierw powietrzem i ewentualnie wodą...

RozwiÅ„  

Pisząc o pęknięciach wewnętrznych, miałem na myśli pęknięcia wewnątrz wylewki, co komplikuje układanie ceramiki lub kamienia.

Napisano

DziÄ™kujÄ™ za odpowiedzi. Rozumiem, że nie da siÄ™ naprawić takiego uszkodzenia, a co gdyby poczekać do wiosny, wyciąć troszkÄ™ tej wylewki i zalać od nowa taki kawaÅ‚ek? Czy to nie jest w ogóle dobry pomysÅ‚? 

Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 18:13, dominik12171 napisaÅ‚:

DziÄ™kujÄ™ za odpowiedzi. Rozumiem, że nie da siÄ™ naprawić takiego uszkodzenia, a co gdyby poczekać do wiosny, wyciąć troszkÄ™ tej wylewki i zalać od nowa taki kawaÅ‚ek? Czy to nie jest w ogóle dobry pomysÅ‚? 

RozwiÅ„  

Poczekaj do wiosny i zobaczysz co siÄ™ dzieje z tym pÄ™kniÄ™ciem. Jest sposób aby to naprawić bez wycinania kawaÅ‚ka wylewki.

Napisano

Istnieją zestawy do "szycia" pękniętych posadzek z wypełnieniem z żywicy epoksydowej, ale potrzebne są nacięcia tej posadzki na kilka cm i tu mogą ucierpieć rurki... chyba, że jest możliwość dokładnego ich zlokalizowania.

Dnia 2.12.2019 o 18:09, joks napisaÅ‚:

Myślę że nic nie powinno się stać ..

RozwiÅ„  

oby...

Napisano (edytowany)

Cierpliwego majstra jak znajdziesz to mozÄ™????Trzeba ostrożnie przeciąć wylewkÄ™ nie uszkadzajÄ…c rurek , zrobić kontrolowanÄ… dylatacjÄ™ w wiÄ™kszoÅ›ci to by byÅ‚a rÄ™czna dÅ‚ubanina maÅ‚ym mÅ‚oteczkiem i jeszcze mniejszym meselkiem  , potem zaÅ‚ożyć na te niechciane pÄ™kniÄ™cie klamry stalowe , zalepić je dokÅ‚adnie odpowiedniÄ… zaparawÄ… ...potem niestety mata kompesacyjna na odpowiedniej chemii i potem dopiero pÅ‚ytki ...koszta robocizny ogromne ....

Materiały też będą kosztować nielicho ...

Edytowano przez joks (zobacz historiÄ™ edycji)
Gość mhtyl
Napisano

Dnia 2.12.2019 o 18:08, joks napisaÅ‚:

nie da siÄ™

RozwiÅ„  

Da siÄ™ :) 

Możesz zastosować klamry spinające, możesz zastosować klej epoksydowy do posadzki lub żywicę epoksydową.

Napisano

Temat naprawy proponuję pozostawić fachowcom od posadzek (posadzkarzom, potocznie glazurnikom), którzy znają to zagadnienie od strony praktycznej. Inaczej się doradza kiedy w domyśle jest odpowiedzialność.

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 18:27, mhtyl napisaÅ‚:

Da siÄ™ :) 

Możesz zastosować klamry spinające, możesz zastosować klej epoksydowy do posadzki lub żywicę epoksydową.

RozwiÅ„  

Heniu , ale żaden majster na to gwarancji nie da ..

Napisano

Narysuj plan pomieszczenia, to pęknięcie i położenie rurek... z tych zdjęć nie potrafię tego wszystkiego połączyć...

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 18:31, uroboros napisaÅ‚:

Narysuj plan pomieszczenia, to pęknięcie i położenie rurek... z tych zdjęć nie potrafię tego wszystkiego połączyć...

RozwiÅ„  

Kolorem zielonym próbowaÅ‚em narysować w jaki sposób uÅ‚ożone sÄ… rurki. Ta czarna linia to pÄ™kniÄ™cie. Idzie wprost od komina aż do piecyk, który stoi oddalony o jakieÅ› 3m od komina. 

Screenshot_20191202_194509.jpg

Napisano

Ej, od tego trzeba było zacząć... To tylko powierzchniowe pęknięcie od DOBRZE GRZEJĄCEJ rury... Załataj od góry i olej to...

Dla pewności, żebyś spał spokojnie, napompuj z 5 (a może i więcej) atm powietrza, zamontuj manometr o obserwuj, jak nie spada (:icon_mrgreen:) ciśnienie...

Te rurki to alupex, czy inne?

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 18:56, uroboros napisaÅ‚:

Ej, od tego trzeba było zacząć... To tylko powierzchniowe pęknięcie od DOBRZE GRZEJĄCEJ rury... Załataj od góry i olej to...

Dla pewności, żebyś spał spokojnie, napompuj z 5 (a może i więcej) atm powietrza, zamontuj manometr o obserwuj, jak nie spada (:icon_mrgreen:) ciśnienie...

RozwiÅ„  

Dziękuję Ci za to dobre i jakże budujące słowo 😊 cieszę się, że nie mamy większego problemu, bo już prawie mógłbym liczyć siwe włosy. Na szczęście zanim zacząłem przeczytałem Twój post 😉

Napisano

RozwiÅ„  

I żebym ja mógł spać spokojnie :icon_mrgreen:

Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 19:03, dominik12171 napisaÅ‚:

Dziękuję Ci za to dobre i jakże budujące słowo 😊 cieszę się, że nie mamy większego problemu, bo już prawie mógłbym liczyć siwe włosy.

RozwiÅ„  

Próba ciÅ›nieniowa podÅ‚ogówki  powinna być zrobiona przed zalaniem posadzki, czy byÅ‚a taka zrobiona?

Napisano

A suszenie po podpięciu pieca, powtórz tak jak pisze mhtyl:

Dnia 2.12.2019 o 17:55, mhtyl napisaÅ‚:

WylewkÄ™ wygrzewa siÄ™ ogrzewaniem podÅ‚ogowym i w bardzo powolny sposób podnoszÄ…c temperaturÄ™. To pÄ™kniecie  zrobiÅ‚o siÄ™ jak już sam zdiagnozowaÅ‚eÅ› od gorÄ…ca. 

RozwiÅ„  

Dnia 2.12.2019 o 19:09, mhtyl napisaÅ‚:

Próba ciÅ›nieniowa podÅ‚ogówki  powinna być zrobiona przed zalaniem posadzki, czy byÅ‚a taka zrobiona?

RozwiÅ„  

???

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 19:10, uroboros napisaÅ‚:

A suszenie po podpięciu pieca, powtórz tak jak pisze mhtyl:

???

RozwiÅ„  

ByÅ‚a robiona i byÅ‚o wszystko ok. Zastanawiam siÄ™ tylko czy te rurki nie ulegÅ‚y szkodzeniu przy takiej temp. 

A mogÄ™ zapytać w czym tkwi tajemnica, że po zobrazowaniu wszystkiego okazaÅ‚o siÄ™, że jest ok? Kiedy powinienem siÄ™ martwić? 

Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 19:14, dominik12171 napisaÅ‚:

ByÅ‚a robiona i byÅ‚o wszystko ok. Zastanawiam siÄ™ tylko czy te rurki nie ulegÅ‚y szkodzeniu przy takiej temp. 

A mogÄ™ zapytać w czym tkwi tajemnica, że po zobrazowaniu wszystkiego okazaÅ‚o siÄ™, że jest ok? Kiedy powinienem siÄ™ martwić? 

RozwiÅ„  

Alupexy wytrzymają chwilowo temperaturę ponad 100 stopni i ciśnienie coś około 10 bar. Nic z rurkami sie nie stało złego, ale lepiej zrobić kolejna próbę ciśnieniową aby nie było gdzieś niespodziewanego wycieku.

Napisano

To pÄ™kniÄ™cie pod grzejÄ…cÄ… rurÄ…... Gdyby  byÅ‚y inne pÄ™kniÄ™cia w innych miejscach, rozpoczynajÄ…ce siÄ™ od rogu Å›cianki narożnej przy tarasie, albo od rogu Å›cianki przy garderobie, czy tej przy schodach, to zastanawiaÅ‚bym siÄ™ czy czasem nie na tam wad w wylewce, czy coÅ›... A tu ta rura DOBRZE GRZANA...

Jak podłączysz grzanie, pomimo że ta wylewka dojrzała, przeprowadź powolne wygrzewanie posadzki!

Napisano (edytowany)
  Dnia 2.12.2019 o 19:19, mhtyl napisaÅ‚:

Alupexy wytrzymają chwilowo temperaturę ponad 100 stopni i ciśnienie coś około 10 bar. Nic z rurkami sie nie stało złego, ale lepiej zrobić kolejna próbę ciśnieniową aby nie było gdzieś niespodziewanego wycieku.

RozwiÅ„  

OczywiÅ›cie zrobiÄ™ próbÄ™ przed podłączeniem pieca. 

Edytowano przez dominik12171 (zobacz historiÄ™ edycji)
Napisano

Wyżej napisałem 9_9

Szybkość DOBREGO grzania!

Napisano

To tylko powierzchniowe pęknięcie od DOBRZE GRZEJĄCEJ rury... Załataj od góry i olej to...

RozwiÅ„  

A Ty weźmiesz odpowiedzialność za to co piszesz?? bo ja jako praktyk bym tego nie bagatelizował ...

Dnia 2.12.2019 o 19:06, uroboros napisaÅ‚:

I żebym ja mógł spać spokojnie :icon_mrgreen:

RozwiÅ„  

Jajcarz z Ciebie...

Dnia 2.12.2019 o 18:27, joks napisaÅ‚:

Czy posadzka była zbrojona siatką stalową?

RozwiÅ„  

jeszcze raz zadam pytanie?

To tylko powierzchniowe pęknięcie od DOBRZE GRZEJĄCEJ rury... Załataj od góry i olej to...

RozwiÅ„  

Płytki mu klepniesz na podłogę ??i obiecasz że nie pękną??

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 19:43, dominik12171 napisaÅ‚:

Nie, ponieważ siatka dawana byÅ‚a pod chudziaka.. 

RozwiÅ„  

no to .....

Dnia 2.12.2019 o 18:03, joks napisaÅ‚:

No to przygotuj się na to że będą pękać te płytki w miejscach pęknięć posadzki ....nic nie poradzisz

RozwiÅ„  

Zamiast siatki posadzkarze pewnie powiedzieli że zamiast siatki dadzą farfocle z jakiegoś gów...a i też będzie dobrze??

Napisano

A można siatkę metalową na rurki podłogówki dać :icon_rolleyes::icon_eek:?

Dnia 2.12.2019 o 19:32, joks napisaÅ‚:

Płytki mu klepniesz na podłogę ??i obiecasz że nie pękną??

RozwiÅ„  

Jestem przekonany, że po wygrzaniu posadzki, jeśli wtedy nie pojawią się nowe pęknięcia - po "zszyciu" i załataniu epoksdydem nic się nie będzie działo... Po prostu przedobrzył z tym DOBRYM GRZANIEM miejscowym nad mokrą wylewką...

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 20:19, retrofood napisaÅ‚:

Czyli szala przechyla się na Twoją stronę. To nie będzie więcej pękać.

RozwiÅ„  

Tiaaaa....siatka dana do chudziaka ...potem styro i niezbędne izolacje ...potem szlichta która pęka , i która jest na wierzchu ..na pewno siatka w chudziaku wzmocni całość co się znajduje na wierzchu ....

Dnia 2.12.2019 o 20:16, uroboros napisaÅ‚:

A można siatkę metalową na rurki podłogówki dać

RozwiÅ„  

Gdybym widział że nie jest dawana siatka a ja na tej posadzce będę kłaść płytki ........to wykonawca posadzek nie zdążył by otworzyć furtki opuszczając posesję .....

Dnia 2.12.2019 o 20:16, uroboros napisaÅ‚:

A można siatkę metalową na rurki podłogówki dać :icon_rolleyes::icon_eek:?

Jestem przekonany, że po wygrzaniu posadzki, jeśli wtedy nie pojawią się nowe pęknięcia - po "zszyciu" i załataniu epoksdydem nic się nie będzie działo... Po prostu przedobrzył z tym DOBRYM GRZANIEM miejscowym nad mokrą wylewką...

RozwiÅ„  

Jarałeś coś dzisiaj że wszystko widzisz w różowych kolorach ?? ja twierdzę że chłop ma grubszy problem a tu proszszzzzzz ....huuurrra optymizm ...

Napisano
  Dnia 2.12.2019 o 20:27, joks napisaÅ‚:

Tiaaaa....siatka dana do chudziaka ...potem styro i niezbędne izolacje ...potem szlichta która pęka , i która jest na wierzchu ..na pewno siatka w chudziaku wzmocni całość co się znajduje na wierzchu ....

RozwiÅ„  

Jasne. WÅ‚aÅ›nie dlatego, że pod spodem jest styropian. Tu nie ma co "ciÄ…gnąć posadzki by byÅ‚a rozrywana na kawaÅ‚ki. Kiedy ustabilizuje siÄ™ temperaturowo - wilgotnoÅ›ciowo, to tylko tÄ…pniÄ™cie bÄ™dzie jej zagrażać.  Taż to nie bÄ™dzie osiadać niczym wieżowiec, chyba ma fundamenty.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj siÄ™

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj siÄ™
  • Kto przeglÄ…da   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglÄ…dajÄ…cych tÄ™ stronÄ™.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Brzmi bardzo profesjonalnie i kompleksowo Widać że Top Sport zna siÄ™ na rzeczy i dba o każdy etap realizacji Fajnie że oferujÄ… też serwis i renowacje bo to równie ważne jak sam montaż
    • Krótki unboxing pilarki tarczowej Dewalta DCS579N Akcja serwisowa zepsutej piÅ‚y szablastej DCS382N zakoÅ„czona sukcesem!    
    • Witam. Mam problem z wodÄ… zalewajÄ…cÄ… mi garaz. Garaz to duzy budynek o dlugosci Å›ciany 50m. WiÄ™kszość sciany stanowia bramy wjazdowe. Wjazd jest podlany progiem aby woda sie nie wlewala. Problem w tym, ze ostatnia brama jest w dolku i woda z polowy podworka i reszty dachu garazu plynie wlasnie tam i przelewa sie przez próg i zalewa garaz. Jedyna możliwość jaka ja widze to przekopac przy samej Å›cianie i tych bramach wjazdowych dziure i polozyc jakis drenaż aby woda spod tej ostatniej bramy odplywala w drugi rog podworka gdzie jest dolek i studzienka. Nie bylo by problemu gdyby do tego garazu wjezdzaly tylko samochody. To zwykla plastikowa drena by moga byc. Problem w tym, ze mozna to zakopac na max 20cm i do tego garazu wjezdzaja maszyny przekraczajace 20t wagi... Z czego zrobic ten odplyw aby to wytrzynalo? Myslalem nad metalowa rura. Tylko, ze to bedzie rdzewiec i predzej czy pozniej przerdzewieje. Myslalem tez nad metalowym profilem 100x100x3 ale to ta sama sytuacja z rdza. Jest cos innego co tam wytrzyma
    • Woski dekoracyjne transparentne OSMO to niezwykle wszechstronny produkt, który łączy estetykÄ™ naturalnego wykoÅ„czenia drewna z praktycznym zastosowaniem w aranżacjach wnÄ™trz. Choć najczęściej stosowane sÄ… jako warstwa wykoÅ„czeniowa, z powodzeniem mogÄ… peÅ‚nić także rolÄ™ barwnika – dziaÅ‚ajÄ…c podobnie jak bejca. DziÄ™ki temu otwierajÄ… siÄ™ szerokie możliwoÅ›ci ich wykorzystania w zależnoÅ›ci od potrzeb oraz rodzaju powierzchni drewnianej. Idealne do ZastosowaÅ„ WewnÄ™trznych Transparentne woski dekoracyjne OSMO doskonale sprawdzajÄ… siÄ™ jako ostateczna warstwa ochronna dla drewna wewnÄ…trz budynków. Można je stosować na Å›cianach, sufitach, meblach, a nawet dekoracyjnych panelach drewnianych. Ich półtransparentna formuÅ‚a pozwala zachować naturalny rysunek sÅ‚ojów drewna, nadajÄ…c mu jednoczeÅ›nie subtelny kolor i jedwabisty poÅ‚ysk. To idealne rozwiÄ…zanie dla osób ceniÄ…cych naturalne wykoÅ„czenie z nutÄ… indywidualnego charakteru. Wosk Dekoracyjny jako Bejca – Kolor i Styl Co ciekawe, woski OSMO mogÄ… być również stosowane jako kolorowa baza, podobnie jak bejca. Wystarczy naÅ‚ożyć cienkÄ… warstwÄ™ wosku dekoracyjnego, aby nadać drewnu pożądany odcieÅ„ – od ciepÅ‚ego dÄ™bu, przez elegancki orzech, aż po nowoczesne szaroÅ›ci. DziÄ™ki transparentnej formule, drewno zyskuje głębiÄ™ koloru bez utraty swojej naturalnej struktury. Po zabarwieniu powierzchni warto zastosować dodatkowÄ… warstwÄ™ zabezpieczajÄ…cÄ… – szczególnie tam, gdzie drewno narażone jest na intensywne użytkowanie. Ochrona i TrwaÅ‚ość – Wosk Twardy Olejny na PodÅ‚ogi i Fronty Kuchenne W miejscach szczególnie wymagajÄ…cych – takich jak podÅ‚ogi, schody, czy fronty kuchenne – samo zabarwienie woskiem dekoracyjnym nie wystarczy. W takich przypadkach najlepszym rozwiÄ…zaniem jest naÅ‚ożenie na zabarwionÄ… powierzchniÄ™ warstwy wosku twardego olejnego OSMO. Produkt ten tworzy wyjÄ…tkowo trwałą powÅ‚okÄ™ odpornÄ… na Å›cieranie, dziaÅ‚anie wody oraz zabrudzenia. Jest Å‚atwy w pielÄ™gnacji i w razie potrzeby można go miejscowo naprawiać bez koniecznoÅ›ci szlifowania caÅ‚ej powierzchni. Podsumowanie Transparentne woski dekoracyjne OSMO to idealne rozwiÄ…zanie dla tych, którzy chcÄ… podkreÅ›lić naturalne piÄ™kno drewna, nadać mu delikatny kolor, a jednoczeÅ›nie zabezpieczyć je przed codziennym użytkowaniem. Stosowane jako warstwa ostateczna – sprawdzÄ… siÄ™ Å›wietnie w mniej eksploatowanych miejscach. W przypadku intensywnych powierzchni, takich jak podÅ‚ogi czy kuchenne fronty, najlepiej połączyć je z woskiem twardym olejnym, uzyskujÄ…c zarówno estetyczny, jak i trwaÅ‚y efekt.
    • No a komu pÅ‚acÄ… kasÄ™? Przecież ktoÅ› to musi pompować.  A jest kanalizacja?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...